Kaikki Veijo Baltzarin syytteet hylättiin käräjillä – syyttäjä pettyi karvaasti

Syyttäjä oli vaatinut miehelle kymmenen vuoden tuomiota lukuisista ihmiskauppa- ja seksuaalirikoksista.

Kulttuurineuvos Veijo Baltzar kuvattuna käräjäoikeudessa.

25.2.2022 10:05 | Päivitetty 25.2.2022 12:20

Helsingin käräjäoikeus hylkäsi kaikki kulttuurineuvos Veijo Baltzaria vastaan nostetut syytteet.

Syyttäjä vaati 79-vuotiaalle Baltzarille kymmenen vuoden tuomiota törkeistä ihmiskaupoista, törkeistä raiskauksista ja muista seksuaalirikoksista. Helsingin käräjäoikeus antoi tuomion perjantaina aamupäivällä.

Käräjäoikeus hylkäsi myös 38-vuotiaan ja 32-vuotiaan naisen syytteet avunannosta ihmiskaupparikoksiin.

Väitettyjen ihmiskaupparikosten uhreiksi joutui seitsemän naista vuosien 2004 ja 2019 välisenä aikana. He olivat tekoaikoina iältään 15–36-vuotiaita.

Naiset asuivat tai oleskelivat Baltzarin kanssa eri asunnoissa. Syytteiden mukaan Baltzar käytti naisten riippuvaista asemaa ja turvatonta tilaa hyväkseen sekä otti heidät määräysvaltaansa.

Syytteiden mukaan Baltzar värväsi naiset teatteritoimintaan, ja sen varjolla patisti heidät lahkomaisiin olosuhteisiin, pakkotyöhön ja muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin.

Syyttäjän mukaan jotkut naiset joutuivat Baltzarin seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi, mutta käräjäoikeus oli eri mieltä.

Käräjäoikeuden mukaan kyse ei ollut lahkonomaisista olosuhteista taikka pahamaineisesta kultista.

Käräjäoikeuden mukaan naiset eivät tehneet työtä rangaistuksen uhalla tai työtä, johon he eivät vapaaehtoisesti tarjoutuneet.

– Asiassa on jäänyt näyttämättä, että Baltzarin tarkoituksena on ollut saattaa asianomistajat pakkotyöhön, seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi taikka muihin ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin, käräjäoikeus perusteli.

Käräjäoikeuden mukaan seksuaalirikossyytteet pohjautuivat pitkälti naisten kertomuksiin. Baltzarin teoista jäi ainoastaan varteenotettava epäily, eikä miestä voitu sen takia tuomiota.

– Näiden kertomusten tueksi ei ole esitetty riittävästi muuta näyttöä tai kertomuksen luotettavuutta muutoin tukevia seikkoja kertomusten virheettömyyden varmistamiseksi ja rikoksen syyksi lukemiseksi.

Baltzar kiisti kaikki syytteet. Miehen mielestä hänen toiminnassaan ei ollut mitään rikollista.

Erikoissyyttäjä Mikko Sipilä ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon tuoreeltaan perjantaina aamupäivällä. Hän kertoo olevansa pettynyt käräjäoikeuden ratkaisuun.

– Mitä todennäköisimmin valitan hovioikeuteen, hän sanoo.

– Käräjäoikeus katsoi, ettei väitetyistä rikoksista ollut riittävää näyttöä. Monessa kohdassa on ollut niin sanotusti sana sanaa vastaan. Valitettavasti en voi kovin paljon enempää kommentoida, koska en voi lausua mitään tuomion salassa pidettävistä osuuksista.

Baltzarin syytteitä ajettiin neljän syyttäjän kokoonpanolla. Mukana oli muun muassa seksuaalirikoksiin erikoistuneita syyttäjiä.

– Syyttäjälaitos panosti poikkeuksellisen hyvin tähän juttuun, Sipilä sanoo.

Baltzarin asianajajan Jussi Sarvikiven mukaan Baltzar helpottui oikeuden ratkaisusta. Asianajaja oli keskustellut ratkaisusta päämiehensä kanssa heti perjantaina tuomionannon jälkeen.

– Hän on tietenkin tavattoman helpottunut tästä lopputuloksesta, Sarvikivi sanoo.

Veijo Baltzar ei halunnut itse kommentoida oikeuden ratkaisua.

Baltzar täyttää kesällä 80 vuotta. Hän oli tutkinnan aikana lähes vuoden tutkintavankina ja pääsi vapaalle jalalle käymään oikeutta ja odottamaan tuomiota joulun alla 2020.

Oikeudenkäynti kesti kesään 2021 asti. Sarvikiven mukaan Baltzar on todennut, että käräjäoikeuden ratkaisu “palautti hänen uskonsa oikeuslaitokseen”.

– Tämä oli juttuna sellainen, että tämäkin lopputulos (syytteiden kaatuminen) oli ihan mahdollinen. Juttu perustui hyvin pitkälti henkilötodisteluun hyvin pitkältä ajalta. Toki kirjallistakin aineista oli paljon. Olimme luottavaisia, mutta varautuneet mihin tahansa lopputulokseen, Sarvikivi kertoo.

Asianajaja kertoi olevansa tyytyväinen siihen, että asia käytiin huolellisesti läpi oikeudessa.

Tuomio on lähes 600 sivua pitkä ja salattu. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?