Suojelupoliisi IS:lle Venäjän hyökkäyksestä: Suomen turvallisuusjärjestys on olennaisella tavalla muuttunut

Suojelupoliisin mukaan Suomen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuu pitkällä aikavälillä merkittäviä valtiollisia uhkia.

Suojelupoliisin mukaan myös Suomen turvallisuusjärjestys on Venäjän hyökkäyksen jäljiltä olennaisella tavalla muuttunut. Savua nousi Ukrainan Harkovan lähistöllä olevalta sotilaslentokentältä torstaina.

24.2. 11:38

Venäjän sotilaallista hyökkäystä Ukrainaan seurataan tarkasti myös Suomen suojelupoliisissa.

– Euroopan ja Suomen turvallisuusjärjestys on olennaisella tavalla muuttunut, suojelupoliisin viestintäasiantuntija Karoliina Romanoff kertoo IS:lle.

Myös Suomen kansalliseen turvallisuuteen kohdistuu pitkällä aikavälillä merkittäviä valtiollisia uhkia.

– Vaikka Ukrainan konfliktilla ei ole välittömiä turvallisuusvaikutuksia Suomeen, tilanne korostaa merkittäviä valtiollisia uhkia Suomen kansalliseen turvallisuuteen pitkällä aikavälillä, Romanoff sanoo.

Suomeen ei kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa, puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina.

Suojelupoliisi tekee tiivistä yhteistyötä muiden turvallisuusviranomaisten kanssa koko ajan. Suojelupoliisi hankkii tietoa, analysoi sitä ja raportoi tilannekuvasta sekä tulevasta valtiojohdolle.

– Tällaisessa tilanteessa tiedontarve on suuri, Romanoff kertoo.

Ulkoministeriön tiedon mukaan Ukrainassa on noin 80 suomalaista.

Suojelupoliisin mukaan Itä-Ukrainan konfliktialueilla taistelee yksittäisiä Suomen kansalaisia tai Suomessa asuneita.

– Todennäköisesti Ukrainassa käynnissä oleva konflikti houkuttelee jonkin verran vierastaistelijoita lähimaista, mutta vaikutusta on vielä mahdotonta arvioida.

Romanoffin mukaan Suomesta Ukrainaan mahdollisesti lähtevät taistelijat eivät tällä hetkellä vaikuta Suomen sisäiseen turvallisuuteen.

– Yleisellä tasolla voidaan sanoa, että konfliktialueella vietetty aika ja taistelukokemus voivat vaikuttaa radikalisoivasti. Tämä tietenkin riippuu myös paljon henkilön motiiveista ja muusta elämäntilanteesta, Romanoff sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?