Murhasta epäilty Harri Puhjo oli sala­kuvannut ja uhkaillut uhriaan vuosia – 29-vuotias nainen oli fitness­kilpailija ja korkea­koulu­opiskelija

Lähestymiskielto ja rikosilmoitus eivät estäneet henkirikosta.

Poliisin etsimä Harri Puhjo tutustui uhriin kuntosaliharjoittelun kautta.

22.2.2022 15:52

Espoon Haukilahden henkirikoksessa sai surmansa 29-vuotias nainen, joka oli kärsinyt entisen seurustelukumppaninsa piinaamisesta jo vuosia. Nainen oli hakenut henkeään uhkailleelle ja häntä salakuvanneelle miehelle lähestymiskiellon, mutta se ei estänyt henkirikosta.

Poliisi on etsintäkuuluttanut 58-vuotiaan Harri Puhjon, jonka epäillään murhanneen naisen maanantaina Espoon Haukilahdessa.

Puhjo oli henkirikoksen tapahtuessa määrättynä uhria koskevaan lähestymiskieltoon. Helsingin käräjäoikeuden viime toukokuussa tuomitsema vuoden mittainen lähestymiskielto olisi ollut voimassa 3.5.2022 asti.

Käräjäoikeuden päätöksestä ilmenee, että nainen oli pelännyt miestä jo pitkään. Nainen oli tehnyt rikosilmoituksen uhkailusta jo maaliskuussa 2021.

Nainen kertoi oikeudessa, että Puhjo oli useampaan kertaan käynyt häneen käsiksi. Mies oli naisen kertoman mukaan uhannut hänen henkeään sekä sanallisesti että fyysisesti teräasetta käyttäen.

Lue lisää: Kehon­rakennus­piireissä tunnettua hierojaa Harri Puhjoa etsitään murhasta epäiltynä – taustalla raiskaus­tuomio ja kaksi lähestymis­kieltoa

Rikosilmoitukseen johtanut välikohtaus tapahtui 28.3. ja 29.3.2021 välisenä yönä. Nainen kertoi, että joutui omassa kodissaan miehen uhkaamaksi. Naisen mukaan mies oli uhannut hänen henkeään veitsellä yöllä ja seuraavana aamuna.

Nainen kertoi, että tappamisella uhkailu oli jatkuvaa ja sitä oli tapahtunut aiemminkin. Puhjo oli naisen mukaan myös käynyt häneen käsiksi ja kuristanut hotellihuoneessa. Lisäksi mies oli salakuvannut häntä.

Mies oli naisen mukaan myös toistuvasti uhannut tulla hänen kotiinsa ikkunan läpi tai parvekkeen kautta, jos hän ei avaa ovea tai vastaa viesteihin. Mies uhkasi tulla hakemaan naisen myös tämän vanhempien luota.

Puhelinvastaajassa oli kymmeniä viestejä. Mies viestitteli myös Wickrin ja Messengerin kautta.

Häirintä ja uhkailu jatkuivat naisen mukaan vuosia. Se aiheutti hänessä voimakasta ahdistusta ja pelkoa.

Käräjäoikeus piti naisen kertomusta uskottavana. Todisteiksi jätetyt viestit ja lääkärinlausunnot tukivat naisen kertomaa.

Puhjo myönsi naisen kertomuksen pääosin todeksi, mutta kiisti uhanneensa veitsellä. Hän sanoi oikeudessa, ettei ymmärtänyt naisen pelkäävän.

Käräjäoikeus tuomitsi naisen vaatimuksen mukaisesti perusmuotoisen lähestymiskiellon.

Salakuvaamisesta oli aiemmin käyty oma oikeusjuttunsa. Puhjoa vastaan nostettiin Helsingin käräjäoikeudessa syyte salakatselusta helmikuussa 2020.

Käräjäoikeuden kuvailun mukaan kyse oli yksityiselämään ja seksuaalisuuteen liittyneestä kuvaamisesta. Mies oli käyttänyt kuvaamiseen matkapuhelinta.

Puhjo kuitenkin sopi jutun rahalla. Syyttäjä peruutti syytteen runsasta kuukautta myöhemmin, kun Puhjo ja nainen tekivät sovintosopimuksen.

Puhjo maksoi naiselle 2 000 euroa henkisestä kärsimyksestä ja 700 euroa terapiakuluista. Nainen puolestaan luopui rangaistus- ja enemmistä muista vaatimuksista.

Syyte oli mahdollista sopia, koska salakatselu on asianomistajarikos.

Murhasta epäilty 58-vuotias Harri Puhjo ja 29-vuotias uhri olivat poliisin mukaan tutustuneet toisiinsa kehonrakennuksen kautta. Heidän välillään oli IS:n tietojen mukaan ollut seurustelusuhde ennen vainoa.

29-vuotias nainen on kilpaillut fitnesslajissa. Hän piti 2010-luvulla netissä blogia, jossa kertoi treenaamisestaan ja valmistautumisestaan kilpailuihin.

Nainen kertoi blogissa, että hän aloitti harjoittelun lomassa teknisen alan opiskelut korkeakoulussa. Sosiaalisen median sivustollaan hän mainitsee opiskelleensa myös ulkomaisessa yliopistossa.

Puhjo puolestaan on melko tunnettu hahmo Helsingin kuntosalipiireissä. Hän tarjosi aiemmin urheiluhierontapalveluja maineikkaalla helsinkiläissalilla, mutta joutui vetäytymään sieltä seksuaalirikos- ja häirintäepäilyjen myötä.

Puhjo tuomittiin viime lokakuussa Helsingin hovioikeudessa kahden vuoden vankeuteen raiskauksesta ja pakottamisesta seksuaaliseen tekoon. Rikosten uhri oli hänen hieronta-asiakkaansa.

Uhri oli vuosia jatkuneen tekosarjan alkaessa vain 16-vuotias. Tämäkin uhri oli fitnessharrastaja.

Lue lisää: Ammattihieroja raiskasi 17-vuotiaan fitness-urheilijan kesken hieronnan Helsingissä.

Puhjolla on edellä selostettujen tapausten lisäksi taustallaan vielä kahteen muuhun naiseen kohdistunutta rikosta ja häirintää.

Salakatselutapaus ei ollut ensimmäinen kerta, kun Puhjo sopi syytteen rahalla. Sovintoon päädyttiin myös vuonna 2013, jolloin häntä syytettiin käräjäoikeudessa erään naisen pahoinpitelystä. Tuolloin Puhjo myöntyi maksamaan uhrille 580 euroa.

Tuorein Puhjon käräjäasioista ratkaistiin viime joulukuussa. Käräjäoikeus määräsi hänet lähestymiskieltoon. Hakijana oli nainen, jonka kanssa Puhjolla oli ollut viisi viikkoa kestänyt suhde.

Nainen kertoi oikeudessa, että Puhjo oli häirinnyt häntä toistuvasti sähköpostitse, puhelimella sekä Instagram- ja WhatsApp-viestein. Alle kuukaudessa oli tullut 67 sähköpostiviestiä ja puheluita seitsemästä eri numerosta.

Viesteissä oli naisen mukaan uhkauksia ja kiristämistä. Häntä pelotti paljon. Hän oli käynyt lääkärissä unettomuuden takia ja hän joutui käyttämään reseptilääkkeitä.

Tiistaina iltapäivällä poliisin etsimä Puhjo oli yhä kateissa. Poliisi arveli hänen liikkuvan pääkaupunkiseudulla tai laajemmin Etelä-Suomen alueella.

Poliisi kehotti, ettei Puhjoa kannata lähestyä itse. Havainnot hänestä voi ilmoittaa hätänumeroon 112.

Muut tiedot ja vihjeet Puhjosta poliisi pyytää voi sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.lansi-uusimaa@poliisi.fi tai puhelinnumeroon 0295 413 031.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?