Talvi­myrsky iskee Suomeen huomenna: ”Yksi talven sakeimmista lumi­pyryistä”

Kovia tuhoja muualla Euroopassa aiheuttanut talvimyrsky Eunice jätti Suomen lähes rauhaan. Maanantaina on tulossa toinen myrsky, joka on saanut nimen Franklin. Sen voima tuntuu Suomessa sakeana lumisateena.

Huomenna voi tulla lunta sakeasti.

20.2.2022 20:35

Suomessa juhlittiin miesten jääkiekon olympiakultaa poutaisessa säässä. Samaan aikaan talvimyrsky Eunice riehui vielä muualla Euroopassa. Myrskystä käytetään myös nimeä Zeynep.

– Talvimyrsky Eunicen tuulen voimakkuudesta kertoo se, että Britanniassa mitattiin alustavien tietojen mukaan kaikkien aikojen kovin tuulilukema puuskissa. Tuulen nopeus oli 54,5 metriä sekunnissa Isle of Wightin edustalla, Forecan päivystävä meteorologi Anna Latvala kertoo Ilta-Sanomille.

Southamptonin edustalla, Englannin etelärannikolla sijaitsevasta saaresta käytetään Suomessa myös nimeä Wightsaari.

Puiden kaatumiset johtivat kuolemiin ainakin Britanniassa, Irlannissa, Hollannissa, Belgiassa, Saksassa ja Puolassa. Der Spiegel kertoo, että monissa Euroopan maissa junaliikenne on mahdollista vain rajoitetusti, ja lähes 500 lentoa on peruttu.

Puut kaatuivat Amsterdamissa, kun talvimyrsky Eunice iski kovalla voimalla Hollantiin lauantaina.

Luonnontieteiden ja tekniikan uutissivusto Phys Orgin mukaan Eunice on aiheuttanut ainakin 16 ihmisen kuoleman Euroopassa. Yli miljoonalle kotitaloudelle ja yritykselle ympäri Eurooppaa jouduttiin palauttamaan sähköjä. Ranskassa ja Irlannissa kärsittiin sähkönjakelun ja raideliikenteen katkoksista.

Saksassa Deutsche Bahn kertoo junaliikenteen suurista vaikeuksista. Noin tuhat kilometriä raiteita oli pahimmillaan pois käytöstä myrskytuhojen takia.

– Vaurioita korjataan kovan työpaineen alaisena. Lähiliikenteen toiminta on suurimmaksi osaksi palautettu. Kaukoliikenteessä vakavia häiriöitä ainakin maanantai-iltaan asti, Saksan rautatieliikenteestä sekä rautatieverkon kunnossapidosta vastaava Deutsche Bahn AG eli DB kertoo.

Deutsche Bahn kertoo aiheesta myös Twitter-tilillään.

– Korjaustyöt etenevät hitaasti, koska sää on edelleen huono.

Suomi säästyi talvimyrsky Eunicen pahimmilta tuhoilta.

– Eunicen kovin vaikutus ei yltänyt Suomeen asti, vaan nyt jo Suomen ohi mennyt myrsky toi tänne saakka lähinnä lumisateita, Latvala kertoo.

Maanantaiksi Suomeen on tulossa sen sijaan toinen myrsky.

– Uusi talvimyrsky on saanut Britanniassa nimen Franklin ja sen vaikutus tuntuu myös Suomessa. Myrsky on jo saavuttanut jo Ruotsin, Anna Latvala sanoo.

Foreca kuvailee Twitterissä huomista myräkkää ”yhdeksi talven sakeimmista lumipyryistä”.

– Maanantaille on syytä odottaa voimakasta myräkkää, mikäli tämänhetkinen ennuste toteutuu, Forecan Markus Mäntykannas kertoo.

Hän kertoo Forecan sivuilla, että maanantaina Suomea lähestyy eteläiseltä Itämereltä matalapaine, johon liittyy sakeita lumisateita.

– Jos sadealue puskee kylmän ilmamassan läpi maan eteläosaan kaakkois- ja itävirtausten vallitessa, voi etelärannikkoa odottaa melkoinen lumikaaos. Säämalleissa on kuitenkin vielä erimielisyyksiä lumikertymän määrästä. Salpausselän eteläpuolelle lunta voi pyryttää maanantain ja tiistaiaamun kuluessa yleisesti 10–20 senttimetriä, mutta etelärannikolla kertymät saattavat kasvaa yli 20 senttimetriin, Mäntykannas sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?