Syyttäjä: Kaksi kunta­työntekijää otti lahjuksina arvokkaita tieto­koneita, televisioita ja tuhansien eurojen lahja­kortteja

Syytteen mukaan lahjuksilla oli tarkoitus vaikuttaa miesten töissään tekemiin hankintoihin.

Syytetyt kiistävät syyllistyneensä rikokseen.

Syyttäjä vaatii Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa lahjuksen vastaanottamisesta tuomioita kahdelle kuntatyöntekijälle.

Toinen on syytteessä noin 13 000 euron ja toinen noin 3 400 euron lahjusten ottamisesta. Syytteiden mukaan miehet ottivat vastaan lahjuksina kodinelektroniikkaa ja lahjakortteja.

Miehet ovat olleet sellaisessa tehtävässä, että he saattoivat päättää työssään päivittäisistä hankinnoista.

Syyttäjä vaatii toiselle syytetylle ehdollisen vankeutta ja toisella sakkoja.

Päijäthämäläisen kunnan varastonhoitajana ollut mies tilasi vuosina 2016–2018 Global Group Oy:ltä noin 45 600 eurolla tarvikkeita ja sitä lähellä olevalta toiselta yritykseltä noin 8 400 euron arvosta erilaisia tarvikkeita.

Myyjäyhtiöt toimittivat työntekijälle kotiin tilaajalahjoja yhteensä noin 13 000 euron edestä. Lahjuksina tuli syyttäjän mukaan muun muassa Playstation-pelikonsoli, televisio, tablettitietokone, kolme Apple-tietokonetta ja valtakunnallisen kaupparyhmittymän lahjakortteja 4 700 euron arvosta.

Syyttäjän mielestä lahjoilla oli tarkoitus vaikuttaa työntekijän toimintaan ja vaatii miehelle neljän kuukauden ehdollista vankeustuomiota.

Toinen lahjuksen vastaanottamisesta syytteen saanut työntekijä teki päivittäisiä pienhankintoja maakunnallisen kuntayhtymän palveluksessa. Hän tilasi niin ikään Global Groupilta tuotteita. Vuosina 2015–2018 hänen tilaamiensa tuotteiden arvo oli noin 73 400 euroa.

Tilaajalahjoja miehen kotiosoitteeseen yritys toimitti noin 3 380 eurolla. Hän sai tablettitietokoneen ja lahjakortteja yli 2 000 euron arvosta. Hänelle syyttäjä vaatii sakkotuomiota.

Molemmat syytetyt tunnustivat teonkuvauksen esitutkinnassa.

Kumpikin kuitenkin kiisti syyllistyneensä rikokseen. Heidän mielestään ei ollut mitään outoa siinä, että työnantajan nimissä tehty tilaukset toimitettiin työnantajan osoitteeseen, mutta lahjoiksi tarkoitetut toimitukset tulivat heidän kotiosoitteisiin.

Global Group Oy oli viime syksynä osapuolena saman tyyppisessä oikeusjutussa, jossa pohjalaisen kunnan rakennusmestari oli ottanut vastaan lahjuksia yhteensä vajaan 3 000 euron edestä. Hänkin oli saanut television ja lahjakortteja.

Rakennusmestari sai 40 päivän sakkotuomion, sakkosummaksi tuli 1 560 euroa ja hänen tuli maksaa valtiolle saamansa rikoshyödyn 2 749 euroa.

Vastaavissa jutuissa on annettu tuomioita myös Keski-Suomessa.

Global Group Finland Oy haettiin konkurssiin vuonna 2019. Yrityksen toiminta oli vahvasti tappiollista.

Päijät-Hämeen käräjäoikeus käsitteli kuntatyöntekijöiden syytteet perjantaina, mutta tuomion oikeus antaa parin viikon kuluttua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?