Tuomio: Venäjä-dosentti Johan Bäckman vainosi toimittaja Jessikka Aroa

Korkein oikeus tuomitsi Johan Bäckmanin ehdolliseen vankeuteen ja yli 18 000 euron korvauksiin.

Dosentti Johan Bäckman ja toimittaja Jessikka Aro.

18.2. 9:09

Korkein oikeus (KKO) katsoo, että dosentti Johan Bäckman syyllistyi toimittaja Jessikka Aron vainoamiseen.

Hylätyksi KKO:ssa sen sijaan tuli Bäckmanin syyte yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

KKO tuomitsi Bäckmanin 60 päivän ehdolliseen vankeuteen. Hänet tuomittiin myös maksamaan korvauksia Arolle.

Bäckmanin maksettavaksi tuomittu kärsimyskorvaus on 9 000 euroa. Lisäksi hänet tuomittiin korvaamaan Arolle taloudellisia ja ansionmenetyksiä, tilapäistä haittaa sekä sairaanhoitokustannuksia niin, että yhteissumma kipuaa yli 18 000 euron.

Bäckman oli puolentoista vuoden ajan lähetellyt Arolle lukuisia tapaamisehdotuksia yksityisviestein ja julkaissut pilkkakirjoituksia Facebookissa ja Twitterissä. Viestit eivät olleet varsinaisesti uhkaavia eikä yksittäisenä mikään niistä olisi muodostanut elämänlaatua vakavasti häiritsevää tilaa.

– On kuitenkin ilmeistä, että jatkuva, uusia muotoja saava ja sisällöltään arvaamaton tekokokonaisuus on ollut omiaan aiheuttamaan Arossa vahingollisuudeltaan pelkoon verrattavaa ahdistusta, KKO toteaa.

KKO katsoi, että Bäckmanin pyrkimyksenä oli rajoittaa Aron sananvapautta ja keskustelua Venäjän informaatiovaikuttamisesta.

Kyse ei siis ollut vain Aron yksityisyyden ja Bäckmanin sananvapauden punnitsemisesta vastakkain. Kyse oli myös siitä, miten Bäckmanin menettely vaikutti Aron sananvapauteen.

KKO:n mukaan Bäckmanin viestit ja julkaisut eivät juurikaan liittyneet keskustelun kohteeseen eli Venäjän informaatiovaikuttamiseen tai Aron kirjoittamiin artikkeleihin. Sen sijaan niissä ruodittiin Aron ulkonäköä, henkilöä ja menneisyyttä. Sävy oli pilkallinen ja sukupuolittunut.

– Korkein oikeus katsoo viestien sisällön osoittavan, että Bäckman ei ole julkaisuillaan niinkään osallistunut yleiseen keskusteluun tai tuonut esiin seikkoja, joilla olisi vaikutusta Aron julkisen toiminnan arvioimisen kannalta, vaan Bäckman on pyrkinyt pikemminkin rajoittamaan keskustelua sekä vaientamaan Aron ja muut informaatiovaikuttamisesta kirjoittavat, KKO toteaa.

Syytteet liittyivät rikoskokonaisuuteen, jossa oli kysymys MV-lehden ja Uber Uutisten Aroa koskevasta kirjoittelusta.

MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin ehdoton vankeustuomio jäi voimaan jo käräjäoikeuden jälkeen, koska hän kuoli kesken oikeudenkäynnin.

Jutun käsittely on kestänyt vuosia. Tapauksen tutkinta aloitettiin jo vuonna 2016. Helsingin käräjäoikeus antoi oman ratkaisunsa 2018 ja Helsingin hovioikeus 2020.

Eri oikeusasteet päätyivät asiassa erilaisiin lopputuloksiin. Ennakkopäätös vainoamisesta linjaa suhtautumista toimittajien häirintään jatkossa.

Bäckmanin rangaistus ja tuomitut korvaukset kuitenkin putosivat aiemmasta, kun osa syytteistä hylättiin. Käräjäoikeus oli tuominnut vuoden ehdollista vankeutta ja hovioikeus kolme kuukautta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?