Kosto keskellä yötä: Iso vene poltettiin Kotkassa – epäilyt kohdistuivat heti 56-vuotiaaseen mieheen

Kaksi henkilöä tuomittiin oikeudessa ehdollisiin vankeusrangaistuksiin.

17.2. 21:57

Iso matkavene poltettiin Kotkassa kostoksi. Veneen polttopullolla sytyttänyt 43-vuotias mies ja iskun tilannut 56-vuotias mies on tuomittu Kymenlaakson käräjäoikeudessa viiden kuukauden ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. Itä-Suomen hovioikeus ei myönnä jutussa jatkokäsittelylupaa.

– Me ollaan siinä pihalla varmaan puhuttu ja siitä on voinut saada sellaisen kuvan, 56-vuotias mies kommentoi tilannetta, jossa hän todistajan mukaan tilasi tihutyön.

Meriläismallinen matkavene tuhoutui tulipalossa veneiden säilytyspaikalla Kotkan Langinkoskella yöllä 4. kesäkuuta 2019. Sivullisen kuvaamalta videolta näkyy, kuinka henkilö sytyttää 11 metriä pitkän veneen tuleen.

Matkaveneen omistajan, kotkalaisen miehen, epäilyt kohdistuivat heti 56-vuotiaaseen mieheen. Omistaja oli myynyt aikaisemmin toisen veneen 56-vuotiaalle ja oli sovittu, että venettä ei saa myydä eteenpäin ennen kuin koko kauppahinta on maksettu.

Omistaja kuuli veneen olevan kuitenkin myynnissä. Hän haki veneen pois ja myi sen toiselle kotkalaiselle miehelle. Omistajan korviin kantautui tämän jälkeen tarinoita, joiden mukaan 56-vuotias oli venekauppakuviosta katkeroituneena uhannut lopettaa myös hänen veneilynsä.

Poltettu vene vielä merikelpoisena.

Vene poltettiin säilytyspaikalla.

56-vuotiaan miehen silloinen naisystävä kertoi myöhemmin käräjäoikeudessa, että he olivat istuneet iltaa pihalla venepaloa edeltäneenä iltana. 43-vuotias mies oli ollut mukana. Seurue oli nauttinut alkoholia.

Naisen mukaan hänen miesystävänsä oli ehdottanut 43-vuotiaalle, että tämä polttaisi matkaveneen ja saisi siitä palkkioksi 200 euroa.

Nainen oli herännyt seuraavana yönä siihen, kun paloautoja ajoi talon ohi. Ne olivat matkalla venepalopaikalle.

43-vuotias mies ilmaantui hieman myöhemmin talolle bensalta haisevissa vaatteissa. Naisen mukaan mies kehuskeli polttaneensa veneen.

– Kuulitteko ja näittekö paloautot, mies oli kysynyt.

Mies kertoi heittäneensä polttopullon veneeseen. Koska ensimmäinen pullo ei ollut syttynyt, piti heittää vielä toinen polttopullo. Mies oli jäänyt seuraamaan venepaloa metsän reunaan.

Vene tuhoutui palossa täysin.

Nainen arveli polttopulloiskun syyksi miesystävänsä suuttumusta siitä, että poltetun veneen omistaja oli hakenut toisen veneen aikaisemmin pois häneltä.

43-vuotias mies riisui päällyshousut ja hupparin pois. Bensalta katkunneen vaatteet pudotettiin muovipussissa ikkunasta pihalle.

Myös toinen todistaja muisteli 43-vuotiaan tunnustaneen polttaneensa veneen. Mies oli maininnut 56-vuotiaan luvanneen työstä 200 euron palkkion.

43- ja 56-vuotiaat miehet eivät halunneet tulla kuulluiksi oikeussalissa. Kuulusteluissa 56-vuotias myönsi uhanneensa edellisenä syksynä tuikata itse matkaveneen tuleen.

– Lokakuun jälkeen eli sen puhelun jälkeen, kun uhkasin käydä veneen polttamassa, en ole ollut (veneenomistajan) kanssa tekemisissä, mies vakuutti.

Mies kiisti ensin tilanneensa polttopulloiskua, mutta myönsi sitten, että hänen puheistaan on voinut saada sellaisen käsityksen.

43-vuotias valitteli huonomuistisuuttaan kuulusteluissa. Mies sanoi, ettei hänellä ole mitään muistikuvaa veneen tuleen sytyttämisestä ja yön muista tapahtumista.

Aluesyyttäjä vaati 43-vuotiaalle rangaistusta törkeästä vahingonteosta ja 56-vuotiaalle yllytyksestä törkeään vahingontekoon.

Käräjäoikeus kiinnitti syytettä tukevana seikkana huomioon myös siihen, että veneen sytyttäjä poistuu videolla paikalta toista jalkaa hitaasti vetäen. Esitutkinnassa kävi ilmi, että 43-vuotiaan liikkuminen on vaivalloista.

Käräjäoikeus tuomitsi 43-vuotiaan vahingonteosta viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 56-vuotias mies sai niin ikään viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen yllytyksestä vahingontekoon.

Oikeus velvoitti parivaljakon korvaamaan poltetusta veneestä yhteisvastuullisesti veneenomistajalle 13 000 euroa. Lisäksi miehet määrättiin maksamaan valtiolle oikeuskuluja 2 090 euroa.

Itä-Suomen hovioikeus ei myönnä tuomiosta valittaneelle 56-vuotiaalle miehelle jatkokäsittelylupaa, joten käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?