Liikunta­rajoitteisen naisen raaka surma Maunulassa: Murha­syytetty ex-mies näki uhrin veri­lammikossa, mutta soitti hätä­keskukseen vasta päiviä myöhemmin

Helsinkiläisestä kerrostaloasunnosta löytyi keski-ikäisen naisen ruumis viime marraskuussa. Raa’asta verityöstä syytetään uhrin entistä miesystävää.

Henkirikos tapahtui Helsingin Maunulassa marraskuussa. Tapausta puidaan nyt Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjän näkemyksen mukaan pitkään jatkunut lähisuhdeväkivalta oli lopulta eskaloitunut henkirikokseksi.

18.2. 7:13 | Päivitetty 18.2. 16:06

Helsingin käräjäoikeudessa käsiteltiin perjantaina henkirikostapausta, jossa 49-vuotiasta miestä syytetään 55-vuotiaan naisen murhasta. Mies ja nainen olivat aiemmin seurustelleet ja asuivat lähes toistensa naapureina.

Rikos tapahtui uhrin asunnossa Helsingin Maunulassa perjantaina 12. marraskuuta. Ruumis löydettiin kolmea päivää myöhemmin, kun mies oli itse soittanut hätäkeskukseen ja ilmaissut huolensa naisen voinnista.

Hätäkeskustallenne kuunneltiin oikeussalissa.

– Hyvää iltaa. Mulla on tämmönen asia, että naapurin rouva, mä näin hänet viime keskiviikkona ja sen jälkeen ei ole saatu yhteyttä. Puhelinkin kiinni. Mitään riitaa ei ole ollut meidän kesken, kun olemme naapureita. Olen soittanut monesti ambulanssin samaan osoitteeseen ja pelkään, jos siellä loppunut elämä. Siellä palaa valot yötä päivää, mies kertoi hätäkeskuspäivystäjälle.

Lue lisää: Maunulan epäilty henkirikos: poliisi­operaatio kesti yli neljä tuntia, sanoo silmin­näkijä

Hätäkeskus lähetti poliisipartion naisen asunnolle tarkistamaan tilanteen. Asukas löytyi surmattuna keittokomerosta. Uhri kuollut ainakin kahdeksaan kaulan alueelle iskettyyn veitseniskuun.

Syyttäjän mukaan teko oli tehty erittäin raa’alla ja julmalla tavalla. Uhri oli lähes sokea ja käytti rollaattoria liikkumisensa tukena. Syyttäjän mukaan nainen oli ollut lähes puolustuskyvytön.

Virkavallan epäilykset kohdistuivat pian entiseen miesystävään. Hänet vangittiin todennäköisin syin murhasta epäiltynä 18. marraskuuta.

MurhAN lisäksi miehelle luettiin syytteet kahdesta pahoinpitelystä, törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta. Teot ajoittuivat viime kesän lopulle.

Syyttäjän mukaan mies oli eri yhteyksissä muun muassa töninyt, lyönyt ja kuristanut naista ja pitänyt veistä hänen kurkullaan. Lisäksi mies oli syyttäjän mukaan estänyt liikuntarajoitteista naista lähtemästä asunnostaan.

Ennen surmaansa nainen ehti käydä poliisin kuultavana pahoinpitelyjen tutkintoihin liittyen. Hän kertoi tuolloin, että pari oli seurustellut noin 7 kuukautta. Miehellä ei ollut naisen asuntoon avainta, mutta hän oli naisen mukaan tunkeutunut sinne parvekkeen kautta tai pihtejä apunaan käyttäen.

Kuulustelukertomusten perusteella mies oli kohdellut naista erittäin nöyryyttävällä tavalla ja muun muassa heittänyt oksennusta sisältäneen ämpärin naisen päälle.

Uhri oli elänyt pelossa.

– Hän (mies) pääsee asuntooni parvekkeen kautta, vaikka ovi olisi lukossa. Pelkään, että hän tulee tappamaan minut, koska selvitän asioita poliisin kanssa, nainen kertoi virkavallalle.

Lue lisää: Poliisi tutkii raakaa murhaa Helsingin Maunulassa – uhri oli puolustuskyvytön

Perjantaisessa oikeuskäsittelyssä murhasyytetty mies toi ilmi, ettei hänellä ollut runsaan alkoholinkäytön vuoksi eheitä muistikuvia surmaviikolta. Hän kertoi heränneensä naisen asunnon sohvalta ja huomanneensa, että nainen makasi lattialla verilammikossa. Mies oli paennut asunnosta hätäkeskukseen soittamatta.

Syytetty perusteli käytöstään paniikilla.

– En ymmärtänyt tapahtunutta, hän sanoi oikeudessa.

Seuraavina päivinä, ennen hätäkeskukseen soittamista, mies oli lähetellyt jo menehtyneelle naiselle tekstiviestejä. Yksi niistä kuului seuraavasti:

– Miten voit? Voisitko soittaa? Tätä en itselleni anna anteeksi.

Murhasyytetyn näkemys on, että uhrin oli täytynyt itse vahingoittaa itseään asunnossa, koska hän ei ollut naista surmannut.

– Vietimme yhdessä aikaa ja välillemme kehittyi jonkinlainen suhde, hyvässä ja pahassa. Taustalla oli runsas alkoholinkäyttö. Syksyn tullen sovimme, että olemme vain ystäviä. Siitä tunnen syyllisyyttä, että kannoin viinaa taloon, mies kertoi kaksikon välisestä suhteesta oikeudessa.

Hän kiistää kaikki syytteet. Syyttäjä vaatii miehelle elinkautista vankeusrangaistusta.

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa myöhemmin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?