”Ennennäkemättömän vaikea tilanne tiloilla”

Suomessa kaatuu kaksi tai kolme maatilaa joka päivä.

Suomalaisten maatalousyritysten määrä vähenee noin tuhannen vuosivauhdilla. Kahdessa vuodessa 2020–2021 maatalous- ja puutarhayritysten määrä väheni yhteensä yli 2 100:lla, eli joka päivä katoaa keskimäärin noin 2–3 alan yritystä.

Synkin tilanne on ollut 2000-luvulla sikatiloilla. Sikaloista on kadonnut kymmenessä vuodessa reilusti yli 50 prosenttia.

Kurjuuden ennustetaan jatkuvan Suomessa.

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n arvion mukaan noin 2 000 maatilaa on pahoissa maksuvalmiusongelmissa. Arvion mukaan suurimmissa vaikeuksissa ovat kasvinviljelytiloja keskimäärin enemmän velkaantuneet kotieläintilat.

Lue lisää: MTK: Maatalous on vaarallisessa talouskriisissä

Lue lisää: ”Miksi tämän annetaan tapahtua?” Sikatilallinen Reijo Korpela on järkyttynyt ja vihainen maatalouden kriisistä

Maataloutta koettelevat erityisesti kohonneet kustannukset. Alla painaa huono satovuosi. Lisäksi rehut, lannoitteet ja energia ovat kallistuneet.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk) sanoi viime viikon torstaina Ylen Ykkösaamussa, että tilojen tilanne on "kaikkien aikojen huonoin".

Maa- ja metsätalousministeriössä maatilojen kurjuuden ennustetaan jatkuvan.

– On mahdollista, että konkurssiaalto on tulossa, mutta ennen kaikkea viljelijät sopeuttavat toimintaansa.

– Monella tilalla kassa on tyhjä. Tilanne on erittäin kriittinen. Ennennäkemättömän vaikea tilanne tiloilla, Leppä sanoi.

Lepän mukaan viljelijät eivät välttämättä tulevalla kasvukaudella pysty hankkimaan rehuja, lannoitteita ja siemeniä entiseen malliin. Tämä saattaisi Lepän mukaan vaikuttaa satotasoon ja Suomen omavaraisuuteen.

Leppä on vaatinut toistuvasti kauppasektoria ottamaan vastuuta tuottajahinnoista. Hän on pitänyt "erikoisena" sitä, etteivät nousseet tuotantokustannukset siirry Suomessa kuluttajille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?