Tällaista on katu­jengien väki­valta – Milan Jaffin jengi­toveri sai puukosta kylkeen, 15-vuotiaalta vietiin Louis Vuitton -vyö

Oikeuden paperit kertovat, kuinka kahden jengin välinen vihanpito nosti väkivallan uudelle asteelle.

9.2.2022 7:00

Helsingin poliisin mukaan pääkaupunkiseudulla vaikuttaa kymmenkunta gangsta rap -kulttuuriin kytkeytyvää katujengiä. Niistä osa on kiinnittänyt identiteettinsä kaupunginosaan, osa taas jäsentensä etniseen alkuperään.

Jengeistä kahden keskinäinen vihanpito yltyi viime vuonna väkivaltaiseksi koston kierteeksi, joka sai jatkuessaan yhä rajumpia muotoja. Vihaa pitäneistä jengeistä toinen vaikuttaa Espoossa ja toinen Itä-Helsingissä.

Itä-Helsingin jengin toisena johtohahmona on vaikuttanut räppäri Milan Jaff, 21, joka on hakenut kuuluisuutta etenkin sosiaalisen median kautta.

Helsingin poliisi kertoi tiistaina siirtäneensä syyttäjälle laajan rikostutkinnan, joka koskee kahden jengin välistä vihakierrettä.

Kostoiskujen sarja sai alkunsa kokonaisuuteen nähden vähäisestä yhteenotosta toukokuussa 2021. Kummankin jengin jäseniä epäillään pahoinpitelyistä.

Väkivalta ryöpsähti nopeasti rajulle tasolle. Jaffin jengin 18-vuotiasta jäsentä puukotettiin hengenvaarallisesti 14. kesäkuuta Puhoksen ostoskeskuksen lähettyvillä Itä-Helsingissä.

– Wallah, mä sanon, ota sun frendis ja lähe vittuun. Jumalei mä hakkaan sut, puukottajan ystävä huusi tapahtumat taltioineella videolla.

Wallah tarkoittaa jumalan nimeen vannomista arabian kielessä.

Lue lisää: Helsingin väkivaltaisen katu­jengin johto­hahmo on some­räppäri Milan Jaff

Poliisilla oli syksyllä iso operaatio Milan Jaffin jengin takia.

Esitutkinnassa tapahtumien kulku selvisi suurelta osin valvontakameroiden tallenteista. Katujengien väkivallalle tyypilliseen tapaan myös asianosaiset itse kuvasivat tapahtumia videolle kännyköillään.

Tallenteilta näkyy, kuinka kaksi nuorten miesten seuruetta kohtasi toisensa. Toisessa seurueessa oli kolme Milan Jaffin jengiin liittyvää nuorukaista, toisessa kaksi vastapuolen edustajaa.

Kohtaaminen muuttui tönimiseksi graffiteilla maalatun työmaa-aidan edessä. Helsingin jengin 18-vuotias jäsen haastoi riitaa toisen vastaantulijan, espoolaisjengin 19-vuotiaan jäsenen kanssa.

Helsingin jengiläinen kertoi oikeudessa, että hänellä oli ollut alun perin riitaa muiden ihmisten kanssa, mutta 19-vuotias oli jollain tapaa puuttunut tilanteeseen.

Helsinkiläismies löi riitakumppania ainakin kaksi kertaa nyrkillä päähän. Yhden miehen alivoimalla olleet espoolaiset vastasivat väkivaltaan.

Heistä 19-vuotias otti esiin ruskeakahvaisen veitsen ja puukotti helsinkiläisnuorta kylkeen. Uhri kaatui maahan ja 19-vuotias yritti jatkaa puukottamista. Hänen ystävänsä löi uhria nyrkillä päähän.

– Miksi sä lyöt mua, 18-vuotias kysyy jengitoverinsa kuvaamalla videolla.

– Hei vittu lopeta, joku huutaa taustalta.

Lue lisää: Some­räppäri Milan Jaff, 21, tuotiin oikeuden eteen – syytetään törkeästä pahoin­pitelystä kotibileissä

Milan Jaffia (keskellä) viedään käräjäoikeuden eteen Kotkassa tiistaina.

Espoolaiset poistuivat paikalta. Puukottaja heitti veitsen metsään matkalla Myllypuroon.

Oikeudessa espoolaiset sanoivat, että he olivat menneet tilanteessa paniikkiin. Poliisille soittaminen ei käynyt mielessä. He olivat ajatelleet, että vastapuolen jengi kuvaa heitä ja levittävät videota sosiaalisessa mediassa.

Puukotettu 18-vuotias päätyi ambulanssilla Meilahden sairaalan päivystykseen. Isku osui pernaan ja munuaiseen ja ulottui keuhkopussiin.

”Ilman nopeaa ensihoitoa ja asianmukaista hoitoa sairaalassa, potilaan vammat olisivat todennäköisesti johtaneet vakavaan verenvuotoon, erityisesti pernan vamman osalta, ja jopa menehtymiseen,” todettiin lääkärinlausunnossa.

Käräjäoikeus tuomitsi puukottajan tapon yrityksestä kolmen vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen.

Lue lisää: Helsinkiläisten ja espoolaisten katujengien keskinäinen nokittelu äityi rajuiksi yhteenotoiksi – ”Alkoi koston kierre”

Tästä eteenpäin kostoisku seurasi toisiaan – ja mukaan kuvioon tulivat ampuma-aseet. Riita oli muuttunut jengeille arvovalta- ja kunniakysymykseksi.

Puukottajan perhettä uhkailtiin. Seuraava tapon yritys kohdistui kuitenkin helsinkiläisiin. Ammuttu uhri jätettiin yöllä Peijaksen sairaalan eteen. Poliisi tutkii tapausta yhä.

Espoossa ammuskeltiin puolin ja toisin, drive by -tyyppisesti isoilla porukoilla. Iskut tapahtuivat kerrostalon pihalla ja kohti omakotitaloa, jossa oli kotibileet. Näissä ampumisissa kukaan ei loukkaantunut.

Jaffin porukka alkoi epäilyjen mukaan syksyllä suunnitella tekevänsä suurella miesvoimalla ja aseistautuneena iskun ravintola Kaivohuoneelle, jossa espoolaisilla oli rap-konsertti. Poliisi sai vihiä aikeesta ja otti koko jengin kiinni ennen kuin kostoisku ehti toteutua.

Yhä vangittuina ovat Jaff, toinen 26-vuotias johtohahmo sekä puukotetuksi kesällä joutunut 18-vuotias.

Poliisin mukaan Kaivohuoneelle suunniteltiin väkivaltaista iskua.

Jaffilla ja hänen jengitovereillaan on taustallaan rikostuomioita jo ajalta ennen viime kesänä alkanutta koston kierrettä.

Jaff on tuomittu muun muassa Stockmannin takkivarkaudesta, jonka hän itse videoi sosiaaliseen mediaan. Hänet on tuomittu myös pahoinpitelystä, jonka uhriksi joutui väärä mies. Jaff luuli hakkaavansa amerikkalaisen rap-laulajan Lil Moseyn, mutta uhri olikin Jaffille tuntematon 17-vuotias suomalaismies.

Jaffilla on ollut johtohahmon asema nuoressa porukassa jo ennen viimeaikaisia tekoja. Hän ja kaksi muuta miestä tunkeutuivat kutsumattomina vieraina kotibileisiin nyrkkiraudan kanssa.

Poliisi kuulusteli yhtä epäiltyä.

– Omistaja eka sanoi, että bileisiin ei pääse, koska porukkaa oli jo tarpeeksi. Kun iso äijä meni sisälle omistajan kanssa puhumaan tilanteesta niin omistaja sanoi, että voimme jäädä, epäilty kertoi.

Poliisi: Miksi he haluaisivat ongelmia teille?

– Koska mentiin alussa ilman lupaa sisälle ison äijän perässä. Ehkä me näytettiin siltä, että halutaan tapella.

Samassa jutussa, jossa Jaff tuomittiin yllä kerrotuista rikoksista, langetettiin rangaistuksia myös isolle joukolle nuoria katuryöstäjiä. Teini-ikäisiltä uhreilta ryöstettiin väkivallalla ja aseilla uhkaamalla muun muassa rahaa, kännykkälaitteita ja merkkivaatteita.

Esimerkiksi yhdessä tapauksessa 15- ja 16-vuotiaat pojat harhautettiin Malminkartanoon. Toiselta pojalta vietiin MCM:n reppu ja toiselta Louis Vuittonin vyö sekä AirPods-kuulokkeet. Rosvot olivat samanikäisiä poikia.

Toisessa tapauksessa 14-vuotiaalta pojalta ryöstettiin takki, kuulapyssy ja 20 euroa rahaa. Tämäkin ryöstö tapahtui Malminkartanossa.

– Koko homma lähti siitä, kun sanoin X:lle ja Y:lle ollessamme junassa, että katso miten hieno takki. Sitten sanoin, että toi takki voisi olla mun, että voisin rullata ton takin siltä. Sen jälkeen Y ja X oli, että rullataan vaan, yksi 16-vuotiaista ryöstäjistä kertoi kuulustelussa.

Myöhemmin ryöstäjät myivät takin ja jakoivat rahat keskenään.

Lue lisää: Pääkaupunkiseudun väkivaltaisissa katujengeissä jopa kymmeniä alle 15-vuotiaita nuoria – yhtenä motiivina ”mahdollisimman raflaavat somevideot”

Oikeuden papereista käy hyvin ilmi, kuinka sulava on ollut liukuma teinien katuryöstöistä vakavaan jengin väliseen väkivaltaan.

Suuri osa ryöstöistä tuomituista on alaikäisiä itsekin. Mukana oli myös alle 15-vuotiaita, jotka eivät nuoruutensa takia joutuneet syytteeseen.

Pääkaupunkiseudun katujengejä yhdistää poliisin mukaan gangsta rap -kulttuuri, jonka musiikissa ihannoidaan rikollista elämää, väkivaltaa ja jengiveljeyttä.

Katujengille terminä ei ole vakiintunutta määritelmää. Poliisi on kuvaillut, että puheena olevat katujengit eivät ole niin hierarkkisia kuin varsinaiset järjestäytyneet rikollisryhmät, mutta ne ovat selkeästi pelkkää kaveriporukkaa tiiviimmin rikoksiin kytkeytyneitä.

Kaivohuoneen konsertti-iltaan liittyneiden kiinniottojen jälkeen tilanne jengien välillä on rauhoittunut selvästi. Jännitteet ovat kuitenkin yhä olemassa, poliisi varoittaa.

Helsingin käräjäoikeus käsittelee laajan jengijutun näillä näkymin maaliskuussa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?