Convoy-mielenosoituksesta hinattiin pois 33 autoa – tällainen lasku tielle pysäköineille luvassa

Viikonlopun mielenosoituksen yhteydessä tehdyistä ajoneuvojen hinauksista tullaan veloittamaan siirtomaksut autojen haltijoilta tai omistajilta.

Lauantaina mielenosoittajat tukkivat liikenteen Mannerheimintiellä Postitalon kohdalla.

8.2.2022 16:12 | Päivitetty 8.2.2022 22:57

Viikonloppuisen Convoy Finland 2022 -mielenosoituksen yhteydessä osa mielenosoittajista jätti auton Mannerheimintielle ajokaistan tukkeeksi.

Poliisi alkoi hinata ajoneuvoja pois ajokaistalta hieman ennen iltayhtätoista perjantaina, ja ajoneuvojen siirto-operaatio jatkui vielä kello kahden jälkeen yöllä. Virka-apua siirto-operaatioon antoi Helsingin kaupunki.

Siirtopäällikkö Pekka Holopainen Helsingin kaupungilta kertoo, että perjantain ja lauantain välisenä yönä Mannerheimintien mielenosoituspaikalta hinattiin pois yhteensä 33 autoa.

– Viisi näistä siirrettiin perjantaina illalla ennen puoltayötä, ja puolenyön jälkeen vauhti kiihtyi. Kahdentoista ja kolmen välillä lauantaiyönä siirrettiin 28 autoa.

Autoja siirrettiin kolmeen eri paikkaan: Kansalaistorille, Mäntymäen kentälle ja Vauhtitielle Töölönlahden pohjoispuolelle.

Autot hinattiin pois Mannerheimintieltä lähisiirtoina, eli ne siirrettiin lähialueilta löytyneille sopiville paikoille sen sijaan, että ne olisi viety ajoneuvojen siirtokeskukseen Tattarisuolle.

– Tattarisuolle ei lähdetty viemään yhtään autoa. Lähisiirto on hinaajille nopeampi. Eikä ajoneuvojen siirtokeskus ole auki siihen aikaan yöstä, kun siirrot tehtiin.

Virheellisesti pysäköidyn henkilö- tai pakettiauton lähisiirto maksaa normaalina työaikana ajoneuvotyypistä riippuen 118 tai 162 euroa, Holopainen kertoo.

Iltalisät tulevat käyttöön kello neljän jälkeen, ja yölisät kello 22.00 jälkeen. Lauantain, sunnuntain ja pyhäpäivien lisämaksut ovat arkipäiviä korkeammat.

– Laskuun tulee arkisin 96 euron lisämaksu klo 16-22. Jos ajoneuvon siirto joudutaan suorittamaan iltakymmenen jälkeen yöllä, lisämaksu on 127 euroa. Pyhäpäivinä ja viikonloppuna lisämaksut ovat vastaavina aikoina 135 tai 138 euroa.

Kalliimpi 162 euron siirtokustannus tulee, jos auto on esimerkiksi neliveto tai auton vaihdetta tai käsijarrua ei saada vapautettua. Tällöin autoa ei voi vetää hinausauton perässä omien pyörien varassa, vaan se pitää nostaa ylös.

Holopaisen mukaan niille mielenosoittajille, joiden autot siirrettiin pois Mannerheimintieltä perjantai-illan tai lauantaiyön aikana, maksettavaksi siirtokustannukseksi tulee siis vähintään 253 euroa 80 euron pysäköintivirhemaksun lisäksi.

– Ajoradalle jätetyissä autoissa kyseessä oli virheellinen pysäköinti.

– Näissä tulee mukaan lisät, eli ajoneuvon siirtomaksu on vähintään 253 euroa, Holopainen sanoo.

Siirrettyjen autojen omistajille tai haltijoille lähetetään Traficomin tietojen perusteella postitse maksumääräys siirtokustannuksista.

Poliisin mukaan osa mielenosoittajista oli estänyt ja painostanut poliisia luopumaan ajoneuvojen hinauksesta. Yhden hinausauton rengas myös puhkaistiin teräaseella, poliisi kertoi myöhään perjantaina.

Uutista korjattu 8.2. klo 22.42. Oikaistu tien nimi Vahtitiestä Vauhtitieksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?