Porvoossa 3-vuotiaan tyttärensä murhannut mies haluaa siirron Ranskaan – ei suostu puhumaan vankilassa sarjakuristajalle

Ranskalaiskanava Franceinfo on haastatellut Nicolas Chercheliä, joka murhasi pienen tyttärensä porvoolaisessa leikkipuistossa viisi vuotta sitten.

Nicolas Cherchel kuvattuna vangitsemisoikeudenkäynnissä Porvoossa marraskuussa 2017.

7.2.2022 23:02

Porvoolaisessa leikkipuistossa 3-vuotiaan tyttärensä vuonna 2017 kuoliaaksi puukottanut Nicolas Mathieu Cherchel kertoo ranskalaisen Franceinfo-kanavan haastattelussa haluavansa siirron ranskalaiseen vankilaan. Karibialais-ranskalainen Cherchel istuu parhaillaan murhasta ja muista rikoksista saamaansa elinkautista tuomiota Helsingin vankilassa.

Lue lisää: Lapsensa leikkipuistossa murhanneen ranskalaisisän elinkautistuomio jäi voimaan – korkein oikeus ei ottanut juttua käsittelyyn

Puhelimitse tehdyssä haastattelussa Cherchel kertoo muun muassa arjestaan vankilan ”lisko-osastolla”. Tällaisille erikoisosastoille sijoitetaan Suomen vankiloissa muun muassa niitä vankeja, joiden turvallisuus voisi olla uhattuna normaalilla osastolla.

Elokuussa 2019 IS uutisoi huumerikoksista tuomitun Helsingin huumepoliisin ex-pomon Jari Aarnion tyytymättömyydestä olosuhteisiinsa samaisella Helsingin vankilan lisko-osastolla. Tuolloin samalla osastolla tuomioitaan suorittivat Aarnion ja Cherchelin lisäksi muun muassa tyttärensä Vilja Eerikan, 8, murhasta tuomittu Touko Tarkki sekä sarjakuristajana tunnettu Michael Penttilä.

Lue lisää: Aarnio ja sarjakuristaja päätyivät samalle eristetylle lisko-osastolle vankilassa – ”Seura ei varmasti ole hänen mielestään sopivaa”

Franceinfon mukaan osastolla oli haastattelua tehdessä Cherchelin lisäksi seitsemän muuta vankia, joista tämä mainitsee haastattelussa nimeltä Penttilän. Cherchel kertoo lakanneensa puhumasta Penttilälle, koska tämä on nimitellyt häntä rasistisella haukkumanimellä.

Rasismia hän sanoo näkevänsä vankilassa muutoinkin.

Leikkipuistossa tapahtunut 3-vuotiaan murha järkytti koko Suomea marraskuussa 2017.

Cherchel on toivonut siirtoa Ranskaan jo vuodesta 2018 lähtien, mutta virallisesti hän pyysi sitä vasta vuonna 2020, sillä vankilaviranomaiset olivat neuvoneet häntä odottamaan.

Ranskan suurlähetystöön yhteyttä otettuaan Cherchel sai kuulla, ettei siirto etene ennen kuin anomuksen teossa on mukana asianajaja. Artikkelissa ei kerrota suoraan syytä asianajajan puuttumiseen tai sitä koskevaan vaatimukseen, mutta Rikosseuraamuslaitoksen mukaan vankilan henkilökunta auttaa siirtoa toivovaa vankia löytämään avustajan, mikäli hän näin haluaa.

– Tietyllä tavalla Suomen valtio ei halua liikauttaa minua. Toivon pääseväni lähtemään tämän vuoden aikana. Saisin mahdollisuuden olla ranskalaisten seurassa, kommunikoida paremmin sekä tavata sukulaisia, Cherchel sanoo.

Hän ei odota tuomioonsa alennusta mahdollisen siirron myötä. Franceinfon mukaan Cherchel vapautuisi Ranskassa vankilasta suunnilleen vuonna 2039.

Murhan tapahtuessa käynnissä oli tytärtä koskeva huoltajuusriita, ja Cherchelin ex-puoliso oli saanut haettua häntä vastaan lähestymiskiellon.

Oikeudenkäynnin yhteydessä tehdyn mielentilatutkimuksen mukaan Cherchelillä oli mielenterveydellisiä ongelmia, mutta murhaa tehdessään hän toimi täydessä ymmärryksessä.

Lue lisää: Syyttäjät: Porvoon lapsisurma oli vakaasti harkittu – isän puukoniskut katkesivat vasta poliisin taklaukseen

Lue lisää: HS: Vankilaolojen kohentuminen Jari Aarnion selliosastolla ihmetyttää muita vankeja ja vartijoita

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?