Kolaajat huomio: Täällä Valtterin lumi on raskasta ja märkää – ja täällä kevyttä höttöä

Lumikolan käyttäjien ja teiden kunnossapidosta huolehtivien täytyy varautua siihen, että lumi on raskasta ainakin osassa maata.

29.1. 12:31

Valtteri-myrsky on jo iskenyt Suomeen. Maan länsiosaan on saapunut lumisadealue, joka voimistuu pyryksi ja leviää maan itäosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen.

Lunta tulee pian paljon. Lumikolan käyttäjien ja teiden kunnossapidosta huolehtivien täytyy varautua siihen, että lumi on myös raskasta.

– Varsinais-Suomessa, Etelä-Suomessa ja Pohjanmaalla lumi on märkää ja siis myös painavaa, Forecan meteorologi Anna Latvala kertoo.

Tässäkin asiassa maan länsi- ja itäosat eroavat toisistaan.

– Maan itäosia kohti edetessä myrskyn tuoma lumi muuttuu höttölumeksi ja siis kevyemmäksi kuin maan läntissä osissa, Latvala sanoo.

Lue lisää: Kello 15 Uudellemaalle tulee voimaan punainen varoitus, jota ei ole käytetty koskaan ennen – IS seuraa Valtteri-myrskyä

Paljonko lumi painaa?

+ Hyvä muistisääntö on, että karkeasti ottaen 1 cm lunta on sulatettuna 1 mm vettä.

+ Tuolloin 10 mm vesisade vastaa talvella noin 10 cm lumikerrosta eli lumen syvyyttä maan pinnalla. Sääntö pätee riittävällä tarkkuudella vastasataneelle lumelle.

+ Vanhetessaan lumi painuu kasaan ja siksi rakenteiden lumikuormia mitataankin lumen vesiarvolla eikä lumipeitteen paksuudella. Pakkaslumen vesiarvo on pienempi.

+ Esimerkiksi jos omakotitalon katon pinta-ala on 150 m2, ja sille on kertynyt 15 cm lumikerros, niin katolla oleva lumi painaa 15 kg/m2. Yhteensä katolla oleva lumi painaa 2 250 kg eli 2,3 tonnia.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?