Lumimyrskyyn kannattaa varautua ennen, sen aikana ja jälkeen – katso tärkeät ohjeet

Tanskasta saapuva puuskainen Valtteri-myrsky iskee Suomeen lauantaina ensin Porin ja Vaasan väliselle rannikolle, jonka jälkeen se leviää koko maahan. Myräkkä voi kurittaa Suomea jopa kaksi ja puoli vuorokautta. Näin Ilmatieteen laitos, pelastuslaitos ja vakuutusyhtiöt kehottavat varautumaan myrskyyn ennen, sen aikana ja sen jälkeen.

29.1. 10:33

Ilmatieteen laitos on koostanut yhdessä pelastuslaitoksen edustajien kanssa toimintaohjeet, miten myrskyisiin sääoloihin tulisi varautua. Myös vakuutusyhtiöt ovat tiedottaneet, mitä esimerkiksi liikenteessä tulisi huomioida myrskyn aikana. Koostimme toimintaohjeet yhteen pakettiin.

Lue lisää: Uudellemaalle "punainen varoitus", jota ei ole käytetty koskaan ennen – IS seuraa Valtteri-myrskyä

Ennen myrskyä

Matkustamista suositellaan välttämään ennen myrskyä ja sen aikana. Jos autoilu tai matkustaminen on kuitenkin välttämätöntä, mukaan kannattaa varata lämpimiä ulkoiluvaatteita, ruokaa ja juomaa.

Myös kotiin kannattaa varata lämmintä vaatetta lämmityskatkosten varalta. Asuinrakennuksen lämmitykseen suositellaan varautumaan sähkölämmityksen lisäksi muilla tavoin.

Myrskyä ennen kannattaa varmistaa, että taskulampuissa on toimivat patterit. Myös juomavettä kannattaa varata vesisäiliöihin vesikatkosten varalta.

Matkapuhelimet tulisi ladata hyvän sään aikana. Myös juomavettä ja taskulamppuja, joissa on toimivat paristot, kannattaa varata vesi- ja sähkökatkosten varalle. Sähkölaitteet kannattaa kytkeä ennen myrskyä pois päältä.

Irtainomaisuus olisi hyvä kerätä pois pihoilta, ja auto kannattaa ajaa katoksen alle tai parkkihalliin suojaan myrskyn ajaksi. Myös asuinrakennusten ovet ja ikkunat sekä parvekelasitukset kannattaa sulkea hyvin ennen myrskyä.

Myrskyn aikana

Jos autoilu on välttämätöntä, huono ajokeli pitäisi huomioida varaamalla matkantekoon riittävästi aikaa. Ajonopeuksia kannattaa madaltaa, jos keli muuttuu ajon aikana huonoksi. Jos joudut pysähtymään ajon aikana, pyri pysäköimään auto suojaisaan paikkaan ja etäälle puista sekä sähkölinjoista.

Autoillessa käytetään myrskyn aikana sumuvaloja.

Huomioi autoillessa, että myrsky saattaa kaataa puita tai sähkölinjoja teille, ja lumipyryn aiheuttama huono näkyvyys hankaloittaa niiden havaitsemista.

Liukkaus pidentää jarrutusmatkoja huomattavasti, ja lumi voi kinostua tielle ja tehdä siitä kulkukelvottoman. Myrskypuuskat taas voivat suistaa ajoneuvon kaistaltaan tai kaataa kaksipyöräisen ajoneuvon.

Erityistä varovaisuutta autoillessa tulisi noudattaa, kun ajaa metsäosuuden jälkeen peltoaukealle, sillä tuuli on voinut kinostaa tielle runsaasti lunta. Peltoaukeiden kohdalla sivutuuli voi tulla myös yllätyksenä.

Aapeli-myrsky nostatti aaltoja hyisellä Näsijärvellä vuonna 2019.

Telttakatokset, kevyet rakennelmat tai ulkorakennukset eivät ole myrskyn aikana turvallisia. Myrskyn aikana suositellaan siirtymään sisätiloihin tukevaan rakennukseen ja pois ikkunoiden läheisyydestä.

Hissin käyttöä kannattaa välttää sähkökatkosten vuoksi.

Ulkona ollessa kaatuvilta puilta tai sähkölinjoilta voi suojautua kivien väliin, kalliojyrkänteen juureen tai ojaan.

Vakavan onnettomuuden sattuessa soita yleiseen hätänumeroon 112.

Lue lisää: Sääkuvat tunti tunnilta: Näin lumi­myrsky Valtteri iskee Suomeen

Myrskyn jälkeen

Myrskyn jälkeen suositellaan välttämään edelleen turhaa matkustamista.

Huomioi liikenteessä, että myrsky on saattanut kaataa teille puita tai sähkölinjoja. Niistä voi varoittaa muita tiellä liikkujia esimerkiksi varoituskolmiolla.

Myrskyn jälkeen kannattaa myös tarkistaa esimerkiksi rakennuksen kattorakenteet, savuhormit ja ikkunat mahdollisen vaurioitumisen varalta. Mahdollisista vaurioista kannattaa ottaa kuvia vakuutuskorvausta varten.

Jos katolle on satanut runsaasti lunta, se on syytä poistaa.

Vaurioituneista sähköjohtimista tulisi pysyä vähintään 20 metrin etäisyydellä.

Jos et itse tarvitse apua, voit auttaa naapuria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?