Sääkuvat tunti tunnilta: Näin lumi­myrsky Valtteri iskee Suomeen

Maan etelä- ja keskiosaan saapuu lännestä lumimyrsky, joka vaikuttaa säähän koko viikonlopun ajan. Ilmatieteen laitos varoittaa erittäin huonosta ajokelistä Uudellamaalla.

29.1. 9:39 | Päivitetty 29.1. 9:43

Lauantaista on tulossa erittäin tuulinen ja hyvin luminen päivä suureen osaan Suomea. Valtteri-nimen saanut myrsky lähti liikkeelle Tanskasta nimellä Malik. Itämerellä lumimyrsky muuttui Valtteriksi.

– Valtteri on jo saapunut Suomen länsirannikolle, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen kertoo Ilta-Sanomille.

  • Video lumirintaman etenemisestä on katsottavissa tämän artikkelin yläpuolelta. Videon selitykset: Vasemmassa kartassa sininen rintama kuvastaa lumisadetta. Ruskea on räntää, vihreä vettä. Punainen taas kielii jäätävästä sateesta. Oikeassa kartassa on lumensyvyyden muutoksen ennuste senttimetreinä.

Valtteri iski ensimmäiseksi Porin ja Vaasan väliselle rannikolle.

Lumimyrsky vaikuttaa säähän koko viikonlopun ajan. Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi ja tuuli voimistuu.

IS seuraa Valtteri-myrskyä hetki hetkeltä täällä.

Lue lisää: Uudellemaalle "punainen varoitus", jota ei ole käytetty koskaan ennen – IS seuraa Valtteri-myrskyä

Aamulla kello 8 Valtteri iski jo ensimmäiseksi Porin ja Vaasan väliselle rannikolle.

– Tuulet voimistuvat ja myrsky etenee kohti itää. Samalla lumisade voimistuu, kun myrsky nousee maihin Pohjanmaan ja Satakunnan välisellä rannikolla, Tuovinen kertoo.

Kello 10–12 myrsky etenee nopeasti.

Kello 10–12 myrsky etenee nopeasti ja levittäytyy suureen osaan Suomea. Maan etelä- ja keskiosaan saapuu lännestä lumimyrsky, joka vaikuttaa säähän koko viikonlopun ajan. Ajokeli muuttuu monin paikoin erittäin huonoksi ja tuuli voimistuu.

Keskiseen Suomeen Satakunnasta Pirkanmaan kautta etenevä myrsky voi saapua jo iltapäivällä. Lumisateet leviävät Satakunnan-Pohjanmaan rannikolle ja vähitellen idemmäksi.

Kello 12 aikoihin Valtteri etenee kohti Oulua.

Kello 12 aikoihin Valtteri on levittänyt pohjoisreunansa lähelle Oulua, etulinja on saavuttanut Tampereen ja eteläreuna kulkee Turun ja Salon välissä.

– Myrsky on Helsingin seudulla viimeistään jo kello 14. Kun sade alkaa, tuuli on navakkaa ja puuskaista. Siitä myrsky jatkaa kulkuaan kohti Savonlinnaa ja Mikkeliä. Illalla myrsky saavuttaa jo Joensuun, Tuovinen sanoo.

Uudellemaalle on luvassa paljon lunta. Kun sade alkaa, tuuli on navakkaa ja puuskaista. Lunta voi tulla vaakatasossa.

– Kertymät ovat kovimmillaan jopa 30 senttimetriä ja vähintään 15–25 senttimetriä vuorokaudessa.

Valtteri levittäytyy kohti itää.

Valtteri levittäytyy lopulta itään. Kello 18 ilman lumisadetta ollaan enää Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

Tämä tietää vaikeita hetkiä liikenteelle jo lauantaina, kun lumen tuloa saattelee puuskainen tuuli. Lumisade jatkuu myös sunnuntaina.

Tuulen voimakkuus on Suomen merialueille 17–21 metriä sekunnissa. Varoituksia kovasta tuulesta ja huonosta ajokelistä on voimassa lähes koko maassa. Uudellamaalla varoitetaan hyvin vaarallisesta ajokelistä.

Ilmatieteen laitos antaa hyvin harvoin myrskyille nimiä etukäteen. Valtteri kuuluu näihin poikkeuksiin, kuten kuului myös runsaan kymmenen vuoden takainen ja erittäin pahan jälkimaineen saanut Tapani-myrsky. Tapani oli tuulimyrsky, Valtteri on sen sijaan lumimyrsky

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?