Tytti Yli-Viikarin sakot 1 680 euroa

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi entisen pääjohtajan virkarikoksista ja kavalluksesta.

Tytti Yli-Viikari käräjäoikeudessa joulukuussa.

28.1. 13:12 | Päivitetty 28.1. 13:46

Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) entinen pääjohtaja Tytti Yli-Viikari on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa 80 päiväsakon rangaistukseen virka-aseman väärinkäyttämisestä, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja kavalluksesta.

Tuomio jäi syyttäjän vaatimaa lievemmäksi. Syyttäjä oli vaatinut Yli-Viikarille ehdollista vankeutta.

Rikosepäilyjen takia Yli-Viikari joutui lähtemään pääjohtajan virasta ja on lisäksi nykyään pidätettynä alemmasta ylijohtajan virasta, joka hänellä oli jo ennen pääjohtajuutta. Hänen tulonsa ovat rikosprosessin aikana pudonneet siinä määrin, että niiden perusteella määräytyvä sakkosumma on 1 680 euroa.

Se on vähemmän kuin toisen tuomitun, VTV:n lakijohtajana toimineen Mikko Koirasen sakkosumma. Koirasen rangaistus on lievempi – hän sai 30 päiväsakkoa virka-aseman väärinkäyttämisestä – mutta silti Koirasen sakot kohoavat 2 130 euroon.

Koirasen yksi päiväsakko on käräjäoikeuden tuomiossa 71 euroa, kun Yli-Viikarin päiväsakot ovat 21 euroa kappale.

Rangaistusta määritellessään käräjäoikeus otti asian saaman julkisuuden huomioon kohtuullistamisperusteena Koirasen osalta, mutta ei Yli-Viikarin.

Tuomion mukaan Yli-Viikari käytti virkamatkojensa Finnair Plus -lentopisteitä omiin ja perheensä yksityismatkoihin. Hänet tuomittiin menettämään valtiolle kavalluksella saatua rikoshyötyä 4 528 euroa.

Lisäksi Yli-Viikari ja Koiranen tuomittiin alaisensa kanssa tehdystä sopimuksesta, jonka perusteella VTV:n ylitarkastajalle maksettiin lähes kaksi vuotta palkkaa vailla työvelvoitetta. Käräjäoikeuden mukaan sopimus oli lainvastainen.

Yli-Viikari ja Koiranen joutuvat korvaamaan yhdessä VTV:lle oikeudenkäyntikuluja 5 208 euroa ja Yli-Viikari yksin saman verran lisää. Yli-Viikari joutuu myös maksamaan itse omat yli 61 000 euroon nousseet oikeudenkäyntikulunsa.

Sakot, rikoshyöty ja kulut yhteenlaskettuna Yli-Viikarin kustannus oikeudenkäynnistä kohoaa käräjäoikeuden tuomion perusteella noin 75 000 euroon. Tuomio ei kuitenkaan ole vielä lainvoimainen, vaan siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Yli-Viikari ja Koiranen kiistivät kaikki syytteet oikeudessa. Rikosnimikkeet osin lieventyivät syyttäjän ensisijaisista vaatimuksista.

Syyttäjä oli vaatinut Yli-Viikarille ehdollista vankeutta ja viraltapanoa ylijohtajan virasta, jos hänet tuomitaan tahallisesta rikoksesta vankeuteen. Koska vankeutta ei tuomittu, niin viraltapanon edellytykset eivät täyttyneet.

Yli-Viikarin virassa jatkaminen jää siis työnantajan harkintaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?