Epäily: Suomeen tuotu 1 700 kiloa huumaus­aineita – katu­kauppa-arvo 100 miljoonaa euroa

Huumebisneksiä hoidettiin jopa kesken lastenhoitopuuhien.

28.1. 8:54 | Päivitetty 28.1. 12:18

Poliisi kertoo paljastaneensa historiallisen mittavan huumeiden maahantuonnin ja levittämisen.

Poliisi epäilee, että Virosta ja Espanjasta johdettu organisaatio toi Suomeen noin 1 700 kiloa huumeita kesän 2020 ja kesän 2021 välillä.

Poliisin mukaan eniten Suomeen salakuljetettiin kannabista, 770 kiloa, ja amfetamiinia, 706 kiloa.

Kannabis tuotiin Espanjasta ja amfetamiini Hollannista. Niiden lisäksi Hollannista tuotiin esimerkiksi kokaiinia ja ekstaasia.

Amfetamiini oli jopa yli 90 prosentin vahvuista.

Huumeiden yhteenlaskettu katukauppa-arvo on poliisin mukaan noin 100 miljoonaa euroa. Huumeista saatiin takavarikkoon noin 500 kiloa.

Maahantuontiin liittyen epäiltyjä on otettu kiinni Hollannissa, Espanjassa, Virossa, Saksassa ja Italiassa. Maahantuonnista epäillään yhteensä 11 henkilöä. Pääosa heistä on virolaisia. Kaikkiaan vyyhdissä on yli 40 epäiltyä, joista 22 on yhä tutkintavankeudessa.

Poliisin mukaan epäiltyjen jäljille päästiin kansainvälisen Greenlight-operaation myötä. Siinä rikollisia eri maissa huijattiin käyttämään Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämää Anom-viestintäalustaa.

KRP:n lisäksi kokonaisuutta on tutkittu Helsingin ja Kaakkois-Suomen poliisilaitoksissa.

– Tämä on ollut aikamoinen rutistus kaikille niin Suomessa kuin muuallakin toimiville viranomaisille, rikoskomisario Toni Uusikivi sanoi Helsingin poliisista.

Poliisin mukaan yksi keskeisimmistä maahantuotujen huumausaineiden jakelupisteistä on ollut Lahti. Poliisi epäilee, että Lahden seudulla järjestäytynyt rikollisryhmä otti vastaan ja levitti huumeita lukuisille eri ostajille.

Poliisin mukaan suurimmalla osalla kuuden hengen ryhmän jäsenistä on taustaa lakkautettavaksi määrätyssä United Brotherhood -rikollisjärjestössä. Ryhmä käytti kommunikointiin salattuja Anom-puhelimia ja SkyEcc-puhelimia.

– Tämä ryhmä on poikkeuksellisen hyvin järjestäytynyt, rikoskomisario Hans Fagerström kertoi KRP:stä.

– Kun ryhmä on saanut huumausaineita haltuunsa, se on hyvin nopeasti ja systemaattisesti levitetty ympäri Suomea, Fagerström sanoi.

Poliisin mukaan rikollisjärjestön jäsenet hoitivat huumebisneksiä jopa kesken lastenhoitopuuhien. Ryhmän epäillään saaneen miljoonien eurojen rikoshyödyn.

– Huomionarvoista on se, että rikokset on tehty muun elämän ohessa. Eli lastenhoidon ohessa. He ovat myös sohvalla katsoneet telkkaria samalla, kun he ovat järjestäneet huumausaineiden levittämistä. Kuriirit ovat hoitaneet itse käytännön huumelevittämisen saamiensa ohjeiden mukaisesti, Fagerström kertoi.

IS näytti tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä. IS seurasi tilaisuutta myös hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?