Sairaalan työntekijä kaupitteli varastettuja kasvo­maskeja, käsi­desiä ja alus­astiaa – ”Minä en ole ikinä elämässäni ollut mikään varas”

Esitutkinnassa kävi ilmi, että anastettuja sairaalatarvikkeita tarjoavat myyntipöydät olivat sairaalassa laitoshuoltajana työskentelevän miehen ja hänen avovaimonsa nimissä.

Laitoshuoltajana työskennellyt mies varasti tarvikkeita Kuopion yliopistollisesta sairaalasta.

27.1. 17:40

Kuopion yliopistollisen sairaalan työntekijä myi sairaalasta varastamiaan maskeja ja muita sairaalatarvikkeita kirpputorilla. Toiminta jatkui pitkään. Koska työntekijä sai potkut ja hän on suosiolla korvannut kuntayhtymälle 1 750 euroa, syyttäjä ei vie juttua oikeuteen.

– Siinä on ollut myös oma viehätyksensä etsiä tavaraa, hinnoitella se ja katsoa sen kulkua ja myyntiä kirpparilla, mies tunnusti.

Miehen jäljille päästiin, kun sairaalan tuotteita huomattiin myynnissä kirpputorilla.

Kuopion yliopistollisen sairaalan Kysin turvallisuuspäällikkö ilmoitti elokuussa 2020 poliisille, että kuopiolaisella kirpputorilla on myytävänä todennäköisesti sairaalasta varastettuja hengityssuojainpaketteja. Hänen mukaansa yksityishenkilöillä ei ole mahdollisuutta hankkia kyseisiä merkkejä.

Turvallisuuspäällikkö muistutti maskien olevan korona-aikana kriittisiä ja elintärkeitä sairaalatarvikkeita.

Esitutkinnassa kävi ilmi, että anastettuja sairaalatarvikkeita tarjoavat myyntipöydät olivat sairaalassa laitoshuoltajana työskentelevän miehen ja hänen avovaimonsa nimissä. Nainen oli töissä yhtiössä, joka vastaa sairaalatarvikkeiden hankkimisesta Kysille.

Poliisi teki kotietsinnän parin asuntoon. Sieltä löytyi runsaasti kasvosuojia ja muitakin sairaalatarvikkeita kuten esimerkiksi kertakäyttöisiä tyynyliinoja, lakanoita, käsineitä, käsidesejä, voiteita, geelejä, stetoskooppi ja litra pirtua.

Miehen kirjanpitovihossa oli merkintä myös alusastiasta, pesuvadista ja suihkutuolista.

Laitoshuoltajan kassakaapista löytyi seteleinä 26 500 euroa.

Takavarikoituja tuotteita.

Pariskunnan kotoa löytyi maskien lisäksi esimerkiksi kertakäyttöisiä tyynyliinoja ja lakanoita.

Pariskunnan kotoa löytyi muistivihkoja, joihin he olivat tehneet merkintöjä kirpputorilla myymistään esineistä.

Mies kertoi kuulustelussa, että hänen tehtäviinsä kuuluu tuotteiden tilaaminen Kysin hoitotarvikevarastoihin.

Hän sanoi anastaneensa maskeja ensimmäisen kerran kirpputorimyyntiä varten huhti-toukokuussa 2020. Kasvosuojaimet tulivat kuvaan koronan myötä. Ennen pandemiaa mies oli tuonut sairaalasta muita tarvikkeita. Tavaraa oli hänen mukaansa löytynyt myös sairaalan jätelavalta.

– Onhan se periaatteessa luvatonta. Ainakaan niitä käsidesejä ja rasvoja ei olisi pitänyt ottaa, ei kyllä mitään muutakaan. Minä en ole ikinä elämässäni ollut mikään varas enkä aio ollakaan.

Takavarikossa löytyi muun muassa maskeja ja käsidesiä.

Poliisin kuva pariskunnan kotoa takavarikoidusta, anastetuksi epäillystä omaisuudesta.

Mies ilmoitti olevansa kiitollinen, kun toiminta on nyt paljastunut. Poliisi merkitsi rikoksen epäillyksi tekoajaksi noin kaksi vuotta.

Perin runsaita käteisvarojaan laitoshuoltaja selitti auton myymisellä, 2 500 euron Keno-voitolla sekä nuukalla elämäntavalla.

– Tämä on vain veikkaus, mutta veikkaisin, että (mies) on ottanut sieltä Kysiltä tavaroita 3–4 vuotta, avovaimo arvioi kuulustelussa.

Hän myönsi syyllistyneensä varastetun tavaran kauppaamiseen kirpputorilla.

Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä irtisanoi miehen. Hän maksoi sovittelusopimuksen mukaan kuntayhtymälle 1 750 euron korvauksen. Avovaimon maksama korvaussumma oli 1 250 euroa. Hänkin menetti työpaikkansa.

Aluesyyttäjä Noora Puuronen ei pidä parille koituneiden seurauksien ja heidän maksamiensa korvausten vuoksi enää tarkoituksenmukaisena viedä juttua oikeuteen. Puuronen on tehnyt molempien osalta päätöksen syyttämättäjättämisestä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?