Hankasalmen ”Marja-Matti” joutuu vankilaan

Korkein oikeus tuomitsi keskisuomalaisen marjayrittäjän ehdottomaan vankeuteen ihmiskaupasta.

Marjayrittäjä Matti Hankonen Keski-Suomen käräjäoikeudessa vuonna 2017.

26.1. 15:47

Keski-Suomessa marjabisnestä pyörittänyt yrittäjä Matti Hankonen, 54, joutuu vankilaan ihmiskaupparikoksista.

Korkein oikeus (KKO) laittoi keskiviikkona päätepisteen vuosia kestäneelle syyteprosessille. Oikeus tuomitsi Hankoselle vuoden ja kymmenen kuukautta ehdotonta vankeutta.

Marja-Matti -nimistä yritystä Hankasalmella pyörittänyt Hankonen käytti monin tavoin hyväkseen marjanpoimijoita, jotka tulivat Thaimaasta Suomeen töihin kesällä 2016.

Hankosen syyllisyys oli ratkaistu jo aiemmin hovioikeudessa, mutta KKO:ssa pohdittiin rangaistusta ja sitä, oliko kyseessä yksi vai useampi ihmiskaupparikos. KKO päätyi siihen, että kyseessä oli 26 ihmiskaupparikosta eli erillinen rikos kunkin poimijan kohdalla.

Rangaistusta korkein oikeus kovensi. Vuoden ja kymmenen kuukauden vankeus langetettiin ehdottomana, vaikka Hankonen on rikoksentekijänä ensikertalainen. Ehdottomuutta puolsivat rangaistuksen pituus ja tekojen vakavuus. Ratkaisu syntyi äänestyksellä. Kaksi oikeuden jäsentä olisi päästänyt Hankosen ehdollisella.

Marjanpoimijoiden nuotiopaikka ja oleskelutila poliisin esitutkintamateriaalista.

Hankonen värväsi yrityksen kautta marjan- ja sienenpoimijoita, jotka tulivat Suomeen kielitaidottomina ja tuntematta täkäläisiä oloja. Oikeuden mukaan heille annettiin valheellista tietoa majoitusoloista ja ansaintamahdollisuuksista.

Poimijoilta perittiin kohtuutonta kulua majoituksesta tiloissa, joissa todettiin lukuisia turvallisuuspuutteita ja epäkohtia. Heidät myös pistettiin lyhentämään matkakulujaan jo ennen kuin heille oli maksettu mitään marjoista. Tämä johti siihen, ettei poimijoilla ollut käytännöllisesti katsoen lainkaan rahaa edes välttämättömiin perustarpeisiin Suomessa oleskelun aikana.

Lue lisää: Tällaisissa oloissa thaipoimijat asuivat Keski-Suomessa.

Poimijoiden wc-tilat.

Ansiotaso jäi luvattua pienemmäksi, vaikka poimijoilla ei käytännössä ollut edes mahdollisuutta vapaapäiviin. Opastus oli puutteellista eivätkä ensimmäistä kertaa Suomessa olleet poimijat kyenneet itse löytämään hyviä marjapaikkoja.

Raskauttavaa oli, että leirin henkilökunta vaati poimijoita luovuttamaan passinsa ja lentolippunsa. Vaasan hovioikeus katsoi, ettei marjanpoimijoilla käytännössä ollut mahdollisuutta lopettaa työntekoa ja palata kotimaahansa.

Poimijoita majoitettiin busseihin.

Korkein oikeus langetti tuomion 26 ihmiskaupparikoksesta, jätelain rikkomisesta ja törkeästä petoksesta.

Marja-Matti ja muut Hankosen yritykset ovat sittemmin lopettaneet toimintansa. Hankonen itse kiisti syytteet oikeusprosessin aikana. Hän vakuutti syyttömyyttään myös IS:lle käräjäoikeudessa lokakuussa 2017.

– Minut laitettiin vuosi sitten liiketoimintakieltoon. Tämä on firman loppu, Hankonen sanoi tuolloin.

Lue lisää: Ihmiskaupasta syytetty marjayrittäjä: ”Tämä on firman loppu”.

Ennen rikostutkintaa antamissaan kommenteissa Hankonen oli selittänyt poimijoiden alhaisia ansioita sillä, että näille kuuluisi riski siinä missä yrittäjällekin.

– Kaikki me toimimme riskillä, niin yritykset kuin poimijatkin. Riski pitää jokaisen kantaa; vapaamatkustajiin ei ole varaa, Hankonen sanoi IS:lle 24.8.2016.

Lue lisää: Parhaat thaipoimijat tekevät hyvää tiliä – jopa 200 euroa päivässä.

Oikeudessa Hankonen tuomittiin mittaviin korvauksiin riistämilleen poimijoille. Korvauskysymystä ei enää KKO:ssa käsitelty, vaan alempien oikeusasteiden määräykset jäivät siltä osin voimaan.

Korjaus 26.1.2022 kello 16.31: Korkein oikeus antoi tuomion keskiviikkona, ei tiistaina kuten jutussa ensin luki.

Syyttäjä vaati marjayrittäjälle oikeudessa yli kolmen vuoden vankeutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?