Tällainen on Kirsti Paakkasen viimeinen tahto – allekirjoitti testamenttinsa hauraalla käsialalla

Kirsti Paakkanen muutti testamenttiaan vain runsas vuosi ennen kuolemaansa.

26.1.2022 6:05

92-vuotiaana kuolleen yrittäjäneuvos Kirsti Paakkasen viimeinen tahto käy ilmi hänen testamentistaan. IS sai sen tietopyynnöllä käräjäoikeudesta.

Tämän testamentin perusteella Paakkasen omaiset eivät saisi miljoonaomaisuudesta mitään. Omaiset vastasivat hautajaisjärjestelyistä. Paakkanen siunattiin viime lauantaina Helsingin Hietaniemen uudessa kappelissa.

Testamentin mukaan Paakkanen määräsi koko omaisuutensa säätiölle.

Testamenttimääräyksen on aiemmin vahvistanut IS:lle Paakkasen pitkäaikainen asiainhoitaja Kari Miettinen. Häntä ei kutsuttu hautajaisiin.

– Kaikki omaisuuteni velkojeni kattamisen jälkeen menee säätiölle, joka perustetaan tämän testamenttini määräysten mukaisesti, Paakkasen 23.9.2015 allekirjoittamassa testamentissa lukee.

Kirsti Paakkasen 23.9.2015 laatima testamentti.

Samalla hän peruutti aikaisemmat testamenttimääräyksensä.

Paakkanen liitti testamenttiin perustettavan säätiön säännöt ja perustamiskirjan. Perustettavan säätiön peruspääoma olisi ollut miljoona euroa, loppuomaisuus muuta omaa pääomaa.

Paakkanen muutti kuitenkin vain runsas vuosi ennen kuolemaansa testamenttiaan.

Paakkanen määräsi, ettei uutta säätiötä perustettaisikaan.

Paakkanen määräsi koko omaisuuden menevän nimeään kantavalle säätiölle, joka rekisteröitiin vuonna 1998.

Paakkanen perusteli muutosta sillä, että perustettavaksi määrätyllä säätiöllä oli samanlaiset ja yhtä yksityiskohtaiset säännöt kuin hänen jo olemassa olevalla säätiöllään.

– Tämän vuoksi on tarpeetonta perustaa testamentin mukaista uutta säätiötä, vaan testamenttini tarkoittama säätiö on nykyinen Kirsti Paakkasen Säätiö sr, Paakkasen 5.8.2020 allekirjoittamassa testamentin täydennyksessä todetaan.

PaakkaSen allekirjoitus oli jo hyvin hauras. Paakkanen menehtyi läheistensä ympäröimänä 3. marraskuuta 2021.

Paakkasen allekirjoitus oli hauras.

Paakkanen määräsi Miettisen ja laamanni Juhani Mäkisen testamentin toimeenpanijoiksi. He ovat hakeneet käräjäoikeudesta Paakkasen kuolinpesän pesänselvittäjän roolia.

Paakkasen säätiö jakaa apurahoja muun muassa nuorten tukemiseen. Säätiön ensisijaisena tarkoituksena on ”taideteollisuuden ja taloustieteiden sekä suomalaisen muotoilun kehittäminen ja kansainvälistämisen edistäminen ja näiden alueiden opetuksen edistäminen ja tukeminen”.

Mainosalalla uran tehnyt Paakkanen osti vaikeuksissa olleen vaate- ja tekstiiliyhtiö Marimekon vuonna 1991 Amerilta ja vei yhtiön pörssiin 1999.

Yrittäjäneuvos Paakkanen on saanut kunniatohtorin arvonimen Taideteollisesta korkeakoulusta sekä Helsingin kauppakorkeakoulusta. Hänellä ei ollut lapsia.

Juttua tarkennettu klo 16.27. Juttuun on laitettu tieto, että säätiö rekisteröitiin vuonna 1998. Aiemmin jutussa kirjoitettiin, että säätiön toiminta alkoi vuonna 1999.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?