Näistä rikosilmoituksista Päivi Räsäsen oikeus­rumba alkoi – pastori tehtaili rikos­ilmoituksia, kansalainen raivostui twiiteistä

Rikosilmoitusten takana oli kaksi eri henkilöä, jotka kokivat kansanedustajan puheet seksuaalivähemmistöjä halventavina. IS koosti, kuinka vaiheikas rikostutkinta eteni.

Päivi Räsästä syytetään kolmesta rikoksesta, joissa kaikissa on kyse kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

25.1.2022 21:40

Helsingin käräjäoikeudessa ruodittiin maanantaina aamusta iltaan kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) rikossyytteitä. Kyse on kolmesta eri kokonaisuudesta, jossa jokaisessa on rikosnimikkeenä kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

Syytteet koskevat Räsäsen julkisuudessa esittämiä homoseksuaaleja käsitteleviä puheita ja sosiaalisen median päivityksiä. Näistä tehtyjen rikosilmoitusten takana oli kaksi eri henkilöä: Räsäsen puheisiin syventynyt pastorimies ja Pride-twiiteistä suivaantunut kansalainen.

IS koosti, kuinka rikosepäilyt etenivät syytteiksi saakka. Tapahtumien kulku käy ilmi poliisin asiakirjoista.

Lue lisää: Syyttäjät vaativat Päivi Räsäselle 120 päivä­sakon rangaistusta – Räsänen istunnon jälkeen: ”Aika absurdi olo”

EnsimmäiNEN rikosilmoitus Päivi Räsäsestä tehtiin Helsingin poliisille kesäkuussa 2019 hänen some-kirjoitusten perusteella. Rikosilmoituksen teki kansalainen, joka oli kokenut Räsäsen twiitin seksuaalivähemmistöjä loukkaavana suvaitsemattomuuden ilmauksena ja kansanryhmää vastaan kiihottamisena.

Räsänen oli suivaantunut siitä, kuinka kirkko lähti viralliseksi yhteistyökumppaniksi Pride-tapahtumaan. Räsänen kysyi twiitissään, ”Miten kirkon oppiperusta, Raamattu, sopii yhteen aatteen kanssa, jossa häpeä ja synti nostetaan ylpeyden aiheeksi?”

Poliisin vihapuhetutkintaryhmä otti Räsäsen some-julkaisut tutkittavakseen.

Syyttäjän näkemyksen mukaan Räsänen oli some-julkaisussaan tuonut esiin homoja halventavan mielipiteen, jonka mukaan homoseksuaalisuus on häpeä ja synti.

Syytettä käsiteltiin käräjillä maanantaina. Rikosilmoituksesta on ehtinyt kulua 2,5 vuotta.

Kansanedustajan käräjäkäsittely herätti valtavaa mediahuomiota.

Räsäsen kahden muun syytteen taustalla ovat toisen henkilön tekemät rikosilmoitukset, joista ensimmäinen on peräisin elokuuta 2019.

Rikosilmoituksen tekijä kertoi olevansa olevansa teologian maisteri. Julkisissa lähteissä hän kertoo myös olevansa pastori.

Hän nosti esille Räsäsen vuonna 2004 kirjoittaman ja Luther-säätiön julkaiseman pamfletin “Mieheksi ja naiseksi hän heidät loi”. Pastorin mukaan pamfletti oli homoseksuaaleja vastaan suunnattua disinformaatiota ja vihapuhetta, joka ylläpitää homovihaa yhteiskunnassa.

Poliisi päätti, ettei asiassa käynnistetä esitutkintaa. Rikosta ei poliisin mukaan ollut syytä epäillä, koska pamflettia ei voitu tulkita kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan.

Tutkinnanjohtajan mielestä kyse oli lähinnä Räsäsen uskonnollisiin arvoihin ja uskonnollisiin käsityksiin perustuvista mielipiteistä.

Valtakunnansyyttäjä linjasi toisin ja määräsi esitutkinnan aloitettavaksi. Pamflettia koskevaa syytettä käsiteltiin maanantaina käräjillä.

Lue lisää: Päivi Räsäsen saapui käräjille hymyssä suin – mukana kohu­twiittiä koristanut Raamattu

SeuraavaN tutkintapyyntönsä pastori teki suoraan valtakunnansyyttäjälle helmikuun 2020 alussa, eli puolisen vuotta pamflettia koskevan ilmoituksensa jälkeen.

Tällä erää pastori pyysi, että Räsäsen mediaesiintymisistä käynnistettäisiin rikostutkinta. Ilmoitukset koskivat Räsäsen homopuheita Yökylässä Maria Veitola -tv-ohjelmassa ja Ruben Stillerin isännöimässä Yle Puheen radio-ohjelmassa.

Pastori katsoi, että Räsänen oli solvannut homoseksuaalien ihmisyyttä ja ihmisarvoa alentavalla tavalla. Hän vetosi muistikuviinsa, joiden mukaan Räsänen oli Veitolan ohjelmassa mahdollisesti sanonut homoseksuaalisuutta perversioksi.

Oikeudenkäynnin alkajaisiksi Räsänen asetti raamatun pöydälle eteensä.

Valtakunnansyyttäjä pyysi poliisia selvittämään asiaa. Poliisi ei kuitenkaan vaivautunut hankkimaan edes tallennetta Veitolan ohjelmasta ja päätti, ettei esitutkintaa aloiteta.

Valtakunnansyyttäjä ei tähän tyytynyt, vaan määräsi asian tutkittavaksi. Veivauksen päätteeksi valtakunnansyyttäjä kuitenkin totesi, ettei esitutkintaa tarvitse jatkaa:

– Räsänen oli väittänyt (Veitolan ohjelmassa), että homoseksuaalisuus on seksuaalinen vinoutuma. Valtakunnansyyttäjän mukaan lausuma halventaa homoseksuaaleja, mutta vaikka esitutkinta suoritettaisiin loppuun, teko olisi kuitenkin kokonaisuutena arvioiden vähäinen. Tällöin valtakunnansyyttäjä jättäisi syytteen nostamatta. Tämän vuoksi esitutkinnan jatkaminen on tarpeetonta, valtakunnansyyttäjä perusteli tiedotteessaan.

Räsäsen Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa esittämät näkemykset eivät siis päätyneet syytteeseen ja käräjäsaliin puitaviksi.

Lue lisää: Poliisi tenttasi Päivi Räsäseltä, voiko homo muuttua heteroksi – kuulustelun taustaksi pyydettiin erikoista lausuntoa THL:ltä

Pastorin tekemä tutkintapyyntö koski myös Räsäsen esiintymistä Ruben Stillerin radio-ohjelmassa. Ensin tässäkin tapauksessa toistui sama kaava: Poliisi jätti Räsäsen lausumat tutkimatta, mutta valtakunnansyyttäjä käski aloittaa tutkinnan.

Pastori oli löytänyt Päivi Räsäsen puheista liitännäisyyksiä natsien käyttämään homofobismi-propagandaan ja toi huomioitaan esiin tutkintapyynnössään.

– Vaikka Räsänen tietää hyvin sen, miten natsin vainosivat, kiduttivat ja tappoivat homoseksuaaleja ja millä ”perusteilla”, hän teki tietoisen valinnan puhua homoseksuaaleista samaa kuin natsit ”perusteluissaan”, hän kirjoitti.

Radiohaastattelussa toimittaja Stiller heitti Räsäsen kommentoitavaksi kärjekkään hypoteettisen väitteen: Jos homoseksuaalisuuden voitaisiin osoittaa olevan geeniperinnäistä, millä tavalla se vaikuttaisi Räsäsen näkemykseen homoseksuaaleista.

Pastori vertasi Räsäsen puheita radiohaastattelussa natsien käyttämään propagandaan.

Syyttäjä tulkitsi Räsäsen vastauksen niin, että tämä oli levittänyt homoseksuaaleja halventavia mielipiteitä ja antanut ymmärtää, että jos homoseksuaalisuus olisi geneettinen ominaisuus, se olisi sairautta aiheuttava geneettinen rappeuma.

Räsänen on sekä some-päivityksissä, pamflettikirjoituksessa ja Ruben Stillerin haastattelussa kiistänyt syyllistyneensä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan.

Syyttäjä vaatii hänelle 120 päiväsakon suuruista rangaistusta.

Helsingin käräjäoikeus antaa ratkaisunsa myöhemmin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?