Yleltä vaaditaan Päivi Räsäsen haastattelun poistoa oikeudessa – johtaja antoi jyrkän vastauksen

Asia herätti ihmetystä oikeusoppineiden keskuudessa, sillä Yleä ei ole toistaiseksi kuultu oikeudenkäynnissä, eikä se ole syytettynä.

25.1. 8:40

Maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa alkaneessa oikeudenkäynnissä syyttäjät vaativat, että Yle velvoitetaan poistamaan yleisön saatavilta kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) haastattelun lainvastaiset osat.

Räsästä syytetään oikeudenkäynnissä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kolmessa eri tapauksessa.

Yksi syytteistä käsittelee Räsäsen puheita Ruben Stillerin radiohaastattelussa Ylellä. Siinä kansanedustaja syyttäjän mukaan puhui homoseksuaalisuudesta geneettisenä perimänä ja rappeutumana.

Lue lisää: Näin Päivi Räsäsen oikeuden­käynnistä on uutisoitu maailmalla – ”Veden­jakaja­hetki”

Lue lisää: Syyttäjät vaativat Päivi Räsäselle 120 päivä­sakon rangaistusta – Räsänen istunnon jälkeen: ”Aika absurdi olo”

Syyttäjien vaatimus Ylen sisällön herätti huomiota Twitterissä oikeudenkäyntiä seuranneiden keskuudessa. Lapin yliopiston prosessioikeuden professori Mikko Vuorenpää nosti esille kysymyksen, miten syyttäjä voi kohdistaa vaatimuksia tahoon, joka ei ole asianosainen oikeudenkäynnissä.

Yle ei ole syytettynä oikeudenkäynnissä, mutta aluesyyttäjä Maija Päivinen kertoo Ilta-Sanomille, että sitä kuullaan poistovaatimuksen tiimoilta vielä erikseen.

– Yle ei ilmeisesti ole saanut tiedoksi vaatimusta, mutta asia tullaan käsittelemään vielä myöhemmin. Prosessi jatkuu vielä siltä osin, heille annetaan tilaisuus tulla kuulluksi ennen kuin asia voidaan ratkaista. Se tapahtuu myöhemmin, Päivinen sanoo.

Päivinen kertoi, ettei tiedä mistä asia johtuu. Hän epäilee, että on tapahtunut jonkinlainen menettelyongelma.

Ylessä asiasta ollaan tietoisia, Ylen Luovien sisältöjen johtaja Ville Vilén kommentoi asiaa Ilta-Sanomille.

– Emme tee mitään poistoja ilman lainvoimaista päätöstä. Sen jälkeen harkitsemme asiaa vastaavan toimittajan johdolla. Tässä tapauksessa minun, Vilén sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?