Aluevaalien hylätyissä äänestyslipuissa näkyi uusia trendejä: ”Sanna, olit ihana”

Aku Ankka on menettänyt suosiotaan, ja äänestäjät suosivat monimutkaisten piirustusten sijaan viestejä.

Äänestyslipuissa näkyi vanhoja tuttuja piirroksia mutta myös uudempia älynväläyksiä.

24.1. 17:50

Vaikka äänestysaktiivisuus jäi aluevaaleissa alhaiseksi, yksi porukka jaksaa vaaleista toiseen olla aktiivinen: ne, joiden äänestyslippua ei hyväksytä.

Turun keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Timo Laaksosen mukaan 0,4 prosenttia Varsinais-Suomen kaikista äänistä mitätöitiin. Käytännössä mitätöidyt äänet lasketaan siis kymmenissä, koko Suomessa sadoissa.

Hitler sai näissä vaaleissa yhden äänen, mutta Aku Ankka on menettänyt suosionsa. Sen sijaan oli runoja, terveisiä ja ohjeita valtuutetuille, Laaksonen kertoo.

Turun keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Timo Laaksonen on yksi viidestä henkilöstä, jotka antavat viimeisen tuomion äänestyslippujen pätevyydestä Varsinais-Suomessa.

On useita eri syitä, miksi äänestyslippu mitätöidään. Yleisimmät ovat tyhjäksi jättäminen tai että numerosta ei saa selvää.

– Numerosta täytyy olla täysin varma, jotta ääni hyväksytään. Jos yksikin lautakunnan jäsen on sitä mieltä, että numero on epäselvä, lappu hylätään.

Oman vaikeutensa tuovat sukupolvierot. Vanhat ihmiset ovat oppineet kirjoittamaan numerot eri lailla kuin 20–30-vuotiaat. Esimerkiksi 1 ja 7 voi olla hankala erottaa toisistaan. Toisinaan tutiseva käsiala pilaa muuten pätevän äänen. Se harmittaa Laaksosta.

– Näihin tilanteisiin olisi käytettävissä vaaliavustaja, mutta silti mennään itse ja tehdään epäselviä numeroita. Lisäksi voi pyytää uuden lapun, jos ensimmäisessä on jotain korjattavaa.

Oikeanpuoleisissa lapuissa numero on epäselvä, vasempaan on piirretty kukka. Se mitätöi koko lapun, vaikka numero olisikin oikein kirjoitettu.

Äänestyslipussa ei saa olla kuvia eikä ylimääräistä kirjoitusta kummallakaan puolella.

– Nuorisolle tulee välillä halu piirtää kuvia tai hymiöitä. Oikeusministeriön ohje on kuitenkin selvä, että mitään ylimääräistä ei lapussa saa olla.

Yllä oleva lappu olisi voitu hyväksyä, vaikka numero on väärässä paikassa. Ylimääräinen numero kuitenkin mahdollisti tulkintoja. Alimmaisessa lapussa on ylimääräiset sulut, oikeanpuoleisessa monitulkintainen numero.

Tamperelaiseen lippuun oli kirjoitettu puolueen nimi, mikä mitätöi äänen.

Näiden vaalien mitätöidyissä lipuissa on yksi selkeä ero verrattuna edellisiin vaaleihin.

– Sarjakuvahahmojen piirtäminen on jäänyt pois. Aiemmin on ollut Aku Ankkaa ja Mikki Hiirtä, Laaksonen sanoo.

Miksi kukaan vaivautuisi menemään äänestyskoppiin vain jättääkseen mitätöitävän lapun?

– Se on kannanotto ja yksi tapa protestoida, Laaksonen sanoo.

Jotkut klassikot palasivat näissäkin vaaleissa. Kuva Tampereelta.

Tämä ääni hyväksyttiin ensin, mutta tarkempi tarkastelu osoitti jälkimmäisen numeron olevan liian monitulkintainen.

Myös näitä ehdotettiin hylättäväksi Tampereella.

”En koe olevani tarpeeksi informoitu täyttääkseni kansalaisvelvollisuuttani asiaankuuluvalla tavalla näissä vaaleissa”, kirjoitti eräs äänestäjä lappuunsa Tampereella.

Joskus äänestyslapuissa näkyy toivotuksia. Joku kirjoitti polveilevan viestin lippuunsa: ”Sanna olit ihana siinä Kotiliesi-lehden haastattelussa! You Go Girl”, viesti alkaa. ”Kiitos mestari”, se päättyy.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?