Juvan isänmurhaaja kertoi raakuuksistaan kylmän viileästi hätä­puhelussa: ”Hän on tuolla kaivossa”

Naapurin mukaan isän ja pojan välit olivat vaikuttaneet lämpimiltä. Järkyttävästä teosta sai ensimmäisenä tietää sosiaalityöntekijä, jolle mies oli tunnustanut tekonsa.

Ruumis löytyi kaivosta talon nurkalta. Surmassa käytetty puupölkky lojui kuusen alla.

24.1. 7:00

Etelä-SavoSSA Juvalla tapahtui marraskuussa 2019 raaka henkirikos, jossa nelikymppinen mies surmasi iäkkään isänsä pahoinpitelemällä ja sakokaivoon hukuttamalla. Rikos tapahtui miehen asuintalolla noin parinkymmenen kilometrin päässä Juvan keskustasta.

Asian oikeuskäsittelylle saatiin sinetti viime viikolla, kun Itä-Suomen hovioikeus piti 42-vuotiaalle Jere Nivukoskelle langetetun elinkautisen murhatuomion ennallaan.

Poliisin esitutkintamateriaalista ja oikeusasiakirjoista ilmenee, että murha tuli poliisin tietoon vasta tekoa seuraavana päivänä, keskiviikkona 13. marraskuuta. Mies oli tuolloin saanut puhelun sosiaaliviranomaiselta ja tunnustanut tekonsa.

Sosiaalityöntekijä käski miestä soittamaan hätäkeskukseen. Mies myöntyi ja soitti ensimmäisen puhelunsa neljältä iltapäivällä.

Lue lisää: Räppäri hukutti iäkkään isänsä lika­kaivoon – oli juuri päässyt avo­hoitoon

Talon seinustalla lojui alumiinitikkaat, joiden avulla mies oli laskeutunut kaivoon tekonsa jälkeen.

Kymmenminuuttinen keskustelu alkoi seuraavasti:

– Hätäkeskus.

– Jere Nivukoski tässä terve. Saanko poliisin tänne paikalle?

– Okei, minkäslainen asia?

– Tapoin isäni.

– Millä sä sen teit?

– Tuota, pahoinpitelemällä ja hakkaamalla, koska sain selville, että hän on tämmöstä ihmiskauppa-asiaa…

Hätäkeskuspäivystäjä keskeyttää miehen lennokkaaksi muuttuvan selostuksen nopeasti. Hän kysyy talon osoitetta ja varmistaa, onko uhri hereillä.

– Ei ole, kun tapoin jo pari päivää sitten, mies vastaa.

– Mutta hän on edelleen siellä asunnossa?

– Ei ole asunnossa.

– Missäs hän on?

– Hän on tuolla kaivossa.

Päivystäjä kyselee lisätietoja ripeällä tahdilla. Mies vastailee rauhallisesti ja selkeästi artikuloiden. Hän suhtautuu epäluuloisesti siihen, onko paikalle varmasti tulossa “oikea poliisiauto”. Hän epäilee isänsä olleen mukana jonkinlaisessa salaliitossa.

Surmaaja kertoo henkirikoksesta päivystäjälle yksityiskohtaisesti. Mies sanoo teon olleen erittäin brutaali, ja hän katuu syvästi.

Puhelun taustalta kuuluu, kuinka hätäkeskuspäivystäjän sormet juoksevat näppäimistöllä. Hän kertoo hälyttävänsä poliisit ja pyytää pitämään linjaa auki.

Mies vakuuttelee olevansa yhteistyökykyinen.

– Olen täällä kotona kyllä ja kerron tämän asian, hän sanoo.

– Minulla on samuraimiekka, mutta en minä sillä mitään tee. En oo kenelläkään varaksi. Impulsiivisesti meni hermot.

Samuraimiekka löytyi talon kellarikerroksesta hyllylle asetettuna.

Hätäkeskuspäivystäjä kuuntelee tuskastuneen oloisena, kun miehen puhe kääntyy jälleen salaliittoteorioihin. Mies kertoo “epäilevänsä järjestelmää”. Hänen mukaansa talon pihassa on aiempina päivinä käynyt “vääriä” poliisiautoja ja ambulansseja.

– Lupaan ja vakuutan, että ihan oikea poliisi on sinne tulossa. Sulle saattaa poliisi kohta soittaa, mutta se on sitten tuntematon numero, hätäkeskuspäivystäjä sanoo.

Hän painottaa, että miehen pitää kohta mennä partiota vastaan eikä samurai-miekkaa tai mitään muitakaan aseita pidä ottaa esille.

– Morjes, mies päättää puhelun ohjeistuksen jälleen.

Tasan varttia myöhemmin hän soittaa hätäkeskukseen uudestaan.

– Soitin äsken ja ilmoitin, että tapoin isäni, mies aloittaa edelleen täysin rauhallisena.

Hän pyytää hätäkeskuspäivystäjältä, että poliisit soittaisivat uudelleen. Aiempi puhelu oli juuri katkennut, koska hänen puhelimestaan oli loppunut akku.

Poliisi saapui surmatalolle keskiviikkoisena iltapäivänä hieman kello neljän jälkeen. Talossa ei ollut surmaajan lisäksi muita paikalla.

20 minuutin kuluttua toisesta puhelusta mies soitti 112:een kolmannen kerran.

– Soitin poliisiauton tänne ja nyt se ilmeisesti tuli. Niin ovatko nuo oikeat poliisit tässä pihassa?

Hätäpuheluun vastaa jälleen eri päivystäjä, joka vakuuttelee, että poliisit ovat oikeita. Mies kertoo häkeltyneen kuuloisena, että nyt oveen koputetaan.

– Menette aukaisemaan heille rauhallisesti nyt, päivystäjä käskee.

– Kyllä. Moro.

Hätäkeskuspuheluiden perusteella partio ehti rikospaikalle noin puolessa tunnissa.

Tutkinta käynnistyi koleassa kelissä. Taivaalta vihmova vesi- ja räntäsade oli jatkunut edellisestä päivästä saakka ja huuhtonut jälkiä pihamaalta.

Esitutkintamateriaalista ilmenee, että miehen koti oli paikoin sotkuisessa kunnossa. Poliisit kuvasivat talon sisätilat, etsivät mahdollisia verijälkiä ja takavarikoivat erinäisiä esineitä. Talon ainut silmin havaittava verijälki löytyi valokatkaisijan pinnalta.

Eteisestä laskeutui portaat kellaritilaan, jonne mies oli marraskuun alussa kyhännyt ”suojabunkkerin”, koska pelkäsi jonkun uhkaavan häntä ja isäänsä. He olivat nukkuneet kellarissa joitakin öitä.

Kellarin varastohuoneen hyllyltä poliisit löysivät myös samuraimiekan, josta mies oli maininnut hätäkeskuspäivystäjälle.

Talossa oli myös musiikkihuone, joka oli täynnä erilaisia soittimia. Viime vuosina mies on tehnyt päihteidenkäyttöä käsittelevää underground-tyylistä räppiä omalla artistinimellä. Vuonna 2010 hän tuotti takavuosina tunnetuksi tulleen oululaislähtöisen räppärin menestyksekkään levyn.

Asunnosta takavarikoitiin lasipurkkeja, joissa säilytettiin huumausaineita: kannabista ja sieniä.

Mies oli rakentanut kellariin ”suojabunkkerin”.

Surmaaja selvitti poliisille, mitä talolla oli tapahtunut edellisenä päivänä. Isä ja poika olivat olleet talolla kahden, joten surmatyöllä ei ollut ulkopuolisia silminnäkijöitä.

Kertomansa mukaan surmaaja oli kantanut isänsä olohuoneen sohvalta ulos sakokaivolle, joka sijaitsi talon etupihan sivustalla. Ensin hän oli lyönyt uhria veitsellä käteen, pudottanut hänet kaivoon ja lyönyt sen jälkeen hiilivetimellä ja puutukilla.

Teko oli kestänyt noin tunnin ajan. Mies oli ottanut voimakkaasti rauhoittavan lääkkeen ja lähtenyt lastensa luo valvottuun perhekuntoutuskeskuksen tapaamiseen.

Asiakaskertomuksen mukaan miehen käytös oli poikennut aiemmasta. Hän oli ollut omissa ajatuksissaan ja naulinnut katseensa lattiaan. Rystyset olivat olleet hakatun näköiset, mustelmilla ja ruhjeilla.

Pelastuslaitoksen yksikkö löysi vainajan kaivosta, jonne myös osa tekovälineistä oli tiputettu.

Poliisi otti näytteitä välineistä, joita surmatyössä epäiltiin käytetyn.

Tutkinnan myöhemmässä vaiheessa surmaaja kertoi harhoistaan. Hän oli käyttänyt erilaisia päihteitä pidemmän aikaa ja arveli olleensa psykoosissa tekohetkellä.

Mies määrättiin esitutkinnan aikaan mielentilatutkimukseen, jonka tulosten perusteella hän oli syyntakeinen eli ymmärsi tekonsa seuraukset. Hovioikeudessa surmaaja vaati mielentilatutkimuksen uusimista, mutta ylempi oikeusaste ei katsonut sitä tarpeelliseksi.

Todistajina kuultiin useita isän ja pojan läheisiä. Tuttavat olivat tekoa edeltävänä syksynä huolestuneet miehen harhaisista puheista ja näkemyksistä, joihin hän vaikutti itse täysin uskovan. Surmaaja oli todistajien mukaan pelännyt ”Aarnion jengiä”, liivijengejä, ”S-ryhmän mafiaa” ja tarkka-ampujia.

Naapurin mukaan isän ja pojan välit olivat vaikuttaneet lämpimiltä, eikä hän ollut havainnut riitoja miesten välillä. Isä oli majoittunut poikansa luokse väliaikaisesti, koska hänen tarkoituksenaan oli muuttaa kumppaninsa luokse toiselle paikkakunnalle.

Ystävät kertoivat poliisikuulusteluissa, ettei mies ollut aiemmin käyttäytynyt aggressiivisesti.

Todistajana kuultiin myös vankilan opinto-ohjaajaa, jonka mukaan mies oli muutama kuukausi tekonsa jälkeen ”ikään kuin herännyt todellisuuteen”. Ohjaajan mukaan mies oli alkanut kyseenalaistamaan aikaisempia päätelmiään asioista.

Silloin oli jo liian myöhäistä.

Kylpyhuoneen lavuaarista löytyi verireagenssitutkimuksissa verijälkiä, jotka hohtivat sinisinä lavuaarin pinnoilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?