Suomalainen satelliitti­kotka ammuttiin Ukrainassa

BirdLifen mukaan ”Klasun” kuolinsyyksi paljastui salametsästäjän aseesta peräisin oleva hauli.

Klasu-maakotka kuvattuna pesällään.

20.1. 13:30

Satelliittilähettimellä varustettu suomalainen maakotka on ammuttu Ukrainassa, tiedottaa lintuyhdistysten ja -harrastajien keskusjärjestö BirdLife.

Klasuksi nimetty satelliittikotkahankkeen tutkimuslintu löytyi ammuttuna joulukuun puolivälissä. Viime kesänä Etelä-Kuusamosta löytyneessä pesässä varttunut koiraslintu oli rengastettu ja varustettu satelliittilähettimellä, jotta sen muuttomatkaa voitaisiin seurata.

Tiedotteen mukaan kotka oli lähtenyt muuttomatkalleen syyskuun lopussa ja ehtinyt lokakuun ja marraskuun vaihteessa Venäjän ja Ukrainan rajaseudulle – noin 1 500 kilometrin päähän synnyinpaikastaan.

Marraskuussa se vaikutti paikannusten perusteella asettuneen talvehtimaan peltolakeuksille Ukrainan pääkaupungin Kiovan eteläpuolelle. Joulukuun alussa paikannukset alkoivat tulla samasta pisteestä ja lähettimen lämpötila alkoi laskea, mistä voitiin päätellä, että lähetin oli joko pudonnut tai lintu kuollut.

–  Ukrainan BirdLifen avulla kuollut lintu löytyi signaalin osoittamasta paikasta, ja röntgenkuva paljasti kuolinsyyksi salametsästäjän aseesta peräisin olevan haulin, BirdLife kertoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?