Vaarallinen yhdistelmä vaikuttaa nyt ajokeliin, merellä jopa yli 10-metrisiä aaltoja – ”Tällaista tilannetta ei välttämättä joka talvi koeta”

Ajokeli on tai muuttuu huonoksi tai erittäin huonoksi suuressa osassa Suomea. Sadealue etenee vinona rintamana lounaasta kohti koillista ja vetäytyy lopulta kohti kaakkoa. Sitten selkenee ja kylmenee.

20.1. 10:22

Tiet ja jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita torstaina. Nyt on liikuttava varovasti. Nastakengät ovat tarpeen liukkailla jalkakäytävillä.

– Merialuilla tuulee jo kovaa. Pohjoisella Itämerellä on mitattu tuulen voimakkuudeksi aamulla 24 metriä sekunnissa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo kertoo Ilta-Sanomille.

Meteorologi Markus Mäntykannas kertoo Forecan blogissaan, että erityisesti Ahvenanmaan ympäristössä ja pohjoisella Itämerellä tilanne äityy vaaralliseksi iltapäivän aikana. Yksittäiset puuskahuiput voivat saavuttaa hirmumyrskyn voimakkuuden eli yli 33 metriä sekunnissa.

– Näin kovassa myllerryksessä myös aallot pääsevät kasvamaan korkeutta, ja pohjoisella Itämerellä voidaankin nähdä yksittäisiä yli 10-metrisiä aaltoja. Merkitsevä aallonkorkeus on ylittämässä iltapäivän aikana seitsemän metrin – tällaista tilannetta ei välttämättä joka talvi koeta, Mäntykannas kirjoittaa.

Sinisalo kertoo, että ajokeli on torstaina Suomessa huono tai erittäin huono pintojen jäähtymisen, runsaan lumisateen ja tuulen aiheuttaman pöllyämisen takia.

– Pohjoistuuli voimistuu ja lunta pyryttää maan etelä- ja keskiosassa. Ajokeli on huono ja se voi muuttua erittäin huonoksi, hän sanoo.

Viimeistään torstaina iltapäivällä sateet muuttuvat lumeksi myös koko Uudellamaalla. Pohjois-Suomesta sää voi olla samaan aikaan poutainen.

Myrsky etenee mereltä kohti maa-alueita vähitellen, linjalle Turku–Tampere–Jyväskylä–Kuopio.

– Kovimmat tuulet saapuvat ensin maan länsiosiin. Tuulen voimakkuus voi olla puuskissa noin 20 metriä sekunnissa aamupäivällä Varsinais-Suomessa. Sadealue etenee vinona rintamana lounaasta kohti koillista ja vetäytyy lopulta kohti kaakkoa. Lopulta se päätyy itärajalle, Sinisalo sanoo.

Sateen olomuoto muuttuu päivän aikana aamun vesisateesta vähitellen räntäsateeksi Etelä-Suomessa. Muulla maassa sataa lunta.

– Lumipyry ja voimistuva pohjoistuuli hankaloittavat pahasti liikennettä, kun lunta voi tulla jopa 10 senttiä päivän aikana, Sinisalo kertoo.

Voimassa on useita rajoituksia. Liikennesää on vaarallinen Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä, Päijät-Hämeessä, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla, Keski-Suomessa, Etelä-Savossa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Karjalassa.

Lämpötila muuttuu myös päivän aikana.

– Sateen aikana lämpötilat ovat maan eteläisissä osissa ensin hiukan plussan puolella. Iltapäivällä sää poutaantuu ja samalla lämpötila laskee pakkasen puolelle myös maan eteläosissa, Sinisalo kertoo.

Helsingin pelastuslaitoksen palopäällikkö Taisto Hakala antaa Twitter-tilillään ohjeita vaikeaa päivää varten.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?