Husin Asko Järvinen A-studiossa: Koronan ”jälkipotku” voi tulla loppukeväänä

”Virus pyörii täällä meidän keskuudessamme.”

Asko Järvisen mukaan huonolla tuurilla kolmestikin rokotettu voi saada tartunnan.

19.1. 22:30

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen ennusti keskiviikkona Ylen A-studiossa, että loppukeväänä koronassa voidaan nähdä jonkinlainen epidemiahuippu.

– Tuskin näin rajua kuin nyt, mutta jonkinlainen jälkipotku on mahdollinen.

Koronan omikronmuunnos tarttuu herkästi eikä koronarokotus anna täyttä suojaa tartunnoilta. Rokotus suojaa vakavia sairauksia vastaan.

Järvisen mukaan huonolla tuurilla kolmestikin rokotettu voi saada tartunnan. Ne, jotka nyt välttyvät tartunnalta, voivat sairastua myöhemmin keväällä.

Järvinen sanoi, ettei edes kolme rokotetta anna kuin väliaikaisesti noin 50 prosentin suojan tartunnan saamiselta. Suoja hiipuu kahden kolmen kuukauden jälkeen heikommaksi.

– Jos nykyisiä rokotteita katsotaan, tarvittaisiin varmaankin neljäs, viides ja kuudes kolmen kuukauden välein, jos haluttaisiin virusta ehkäistä. Mutta tämä ei ole järkevää.

Järvisen mukaan nyt nähdään, ettei rokotteilla kyetä omikronmuunnosta ainakaan poistamaan.

– Eli virus pyörii täällä meidän keskuudessamme ja aina joku tulee sairastumaan. Näinhän näille pandemiaviruksille käy. Jossain välissä niistä tulee tavallisia kausittain esiintyviä viruksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?