Hevosurheilu: Kolme hevosta kuoli koronaviruksen takia Huittisissa – tauti eri kuin ihmisten

Hevosten koronavirus ei tartu ihmisiin ja leviää lannan mukana. Tautia tavattiin Suomessa ensi kerran vuonna 2020.

Ihmisten koronavirus ei tartu hevoseen, eikä hevosen koronavirus ihmiseen. Kuvituskuva.

20.1. 1:43

Suomessa on tavattu hevosilla koronavirusta, minkä seurauksena kolme hevosta on kuollut hevostilalla Huittisissa. Asiasta kertoo Hevosurheilu.

Ihmisten koronavirus ei tartu hevoseen, eikä hevosen koronavirus ihmiseen. Rokotetta ei ole olemassa.

Huittislaisessa tallissa oli kaikkiaan 16 hevosta, joista 13 sairastui, niistä kolme peruuttamattomasti.

Sairastuneiden hevosten ulosteista saadut näytteet tutkittiin laboratoriossa Saksassa, jolloin diagnoosi varmistui. Tosin neljän hevosen näytteestä vain yhdestä löytyi korona, ja yksi on vielä tutkimatta.

Vaikka koronan tartuttaman hevosen ulostenäyte olisi puhdas koronasta, se ei vielä todista mitään. Hevosurheilun haastatteleman Yliopistollisen Hevossairaalan eläinlääkärin Kati Niinistön mukaan selitys voi olla se, että koronapositiivinen hevonen voi antaa negatiivisen näytteen.

Potilaiden vaihtelevissa ja aaltoilevissa oireissa on Hevosurheilun mukaan ollut muun muassa ähkyä, mutta ei yskää eikä vuotavia sieraimia. On ollut korkeaa kuumetta, mutta myös kuumeetonta väsymystä.

Hevosurheilun haastattelema eläinlääkäri kehottaa valtakunnalliseen valppauteen. Ähkyyn sairastuneista hevosista on hyvä ottaa verikoe, olkoonkin, että vasta lantanäytteestä saadaan vahvistus koronaviruksen olemassaololle, eikä aina siitäkään.

Koronavirus leviää lannan mukana, minkä vuoksi tallihygienia on ratkaisevassa roolissa.

Hevosten koronavirusta on kevään aikana kerrottu liikkuneen myös esimerkiksi Ypäjän Hevosopistolla. Hämeen Sanomien mukaan koronavirusta on todettu kahdessa Hevosopistolla vierailleessa hevosessa.

Ruokaviraston mukaan hevosten koronavirusta tavattiin Suomessa ensi kerran vuonna 2020 ja esiintymät ovat olleet toistaiseksi satunnaisia.

Useimmiten virus aiheuttaa ”itsestään rajoittuvan” suolistotulehduksen, mutta vakavammat komplikaatiot ovat mahdollisia.

Ruokavirasto kuvailee oireiksi syömättömyyttä, väsymystä ja kuumetta, eräissä tapauksissa myös ripulia tai koliikkia.

Neurologiset, kummallisena liikehtimisenä esiintyvät oireet ovat harvinaisia.

Kuolemaan johtavat oireet liittyvät veren ammoniakkipitoisuuden voimakkaaseen nousuun. Vastaavasti tunnetaan myös oireettomia infektioita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?