Tutkija: Venäjä tiedostaa Suomen puolustusvahvuuden – Ruotsissa hämmästellään sotilaita kadulla: ”Ihmiset alkavat kysellä”

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Tomas Ries uskoo, että maan ydinvoimaloiden lähellä havaitut lennokit ovat venäläisten lähettämiä.

Ruotsalaisia sotilaita Gotlannissa. Armeijan näkyminen kaduilla on maassa uutta.

19.1. 17:21

Ruotsin ja Suomen puolustusvoimat ovat Ukrainan kriisin aikana toimineet huomattavan eri tavoin. Ruotsi lähetti avoimesti sotilaita Gotlantiin suuren kohun kera. Suomessa valmiuden nostamisesta ei pidetä meteliä.

Kun Suomen puolustusvoimien komentaja Timo Kivinen keskusteli puhelimessa Yhdysvaltain kollegansa Mark A. Milleyn kanssa, asiasta tiedotti Yhdysvaltain armeija, ei Suomen puolustusvoimat.

Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun apulaisprofessori Tomas Ries sanoo, että Suomi on hyvin varautunut ja piti puolustusvoimansa kunnossa myös kylmän sodan jälkeen. Siksi Suomi voi nostaa puolustuskykyään huomiota herättämättä.

– Ruotsissa taas on siirrettävä sotilaita paikalle, jos puolustuskykyä halutaan jossain nostaa. Se näkyy, Ries sanoo.

Riesin mukaan Suomessa kukaan ei pelästy puolustusvalmiuden nostamisesta. Ruotsissa on hyvin epätavallista nähdä sotilaita kaduilla ja satamissa.

– Silloin ihmiset alkavat kysellä asiasta ja puolustusvoimien on selitettävä se.

Ennen Ruotsiin siirtymistään yhdysvaltalainen Tomas Ries työskenteli Suomen maanpuolustuskorkeakoulussa.

Riesin mukaan sekä Suomi että Ruotsi lähettävät nyt signaalia, että ”olemme valmiina ja taistelemme jos tarvis. Ei vain istuta tekemättä mitään.

Suomen ei kuitenkaan tarvitse tehdä numeroa asiasta.

– Venäläisillä on selvä käsitys, että Suomi on kykenevä ja valmis puolustamaan itseään.

Ries ei usko, että Gotlantiin kohdistuisi välitön sotilaallinen uhka.

Vladimir Putin on keskittynyt Ukrainaan. Diktaattori Putin ei voi näyttää heikkoutta tai kärsiä sotilaallisia tappioita. Hyökkäyksen pitäisi olla varma voitto. Varmaan Venäjän erikoisjoukot saisivat osia saaresta haltuunsa, mutta vastahyökkäys olisi raju, Ries sanoo.

Asia olisi toinen, jos Itämerellä olisi jo käynnissä konflikti.

Venäjä ja Valko-Venäjä ovat kohta aloittamassa yhteiset sotaharjoitukset. Ries ei usko, että tämä aiheuttaa uhkaa Gotlannille.

– Joukot on suunnattu Ukrainaan hän sanoo.

Riesin mukaan kaikki on nyt ”psykologista”. Venäläinen lentokone muutti yllättäen kurssiaan ja lensi yli Tikkakosken, jota on pidetty Suomessa tärkeänä sotilaallisena kohteena. Ries pitää tätä ”vahvana signaalina”.

Lue lisää: Ilmavoimat: Suomen kautta koukannut venäläinen rahti­kone lensi hyväksytyn suunnitelman mukaisesti

Lue lisää: Rahtikoneella outo reitti – Yle: Ilkka Kanerva odottaa Suomen pyytävän Venäjältä selvityksen ”Tikkakosken-vierailusta”

Ruotsissa ydinvoimaloiden, voimalinjojen ja poliisiasemien lähellä on havaittu lennokkeja.

Lue lisää: Droneja nähty myös kahden muun ydin­voimalan liepeillä Ruotsissa – Säpo tutkii

– Kuka muu niitä lähettäisi kuin venäläiset? Ries kysyy.

Hänen mukaansa Venäjä pyrkii säikyttämään länttä ja erityisesti Yhdysvaltoja. Se haluaa tahtonsa läpi. Jos länsi ei suostu, on hyvin mahdollista, että venäläiset ryhtyvät muihin toimiin.

Kaikki kuitenkin keskittyy Ukrainaan eikä Itämerelle. Siellä Putinin on helpompi kontrolloida tapahtumia.

Venäläistä kalustoa matkalla sotaharjoituksiin Valko-Venäjälle. Ries ei usko, että harjoitukset uhkaisiva Itämeren aluetta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?