Kommentti: Rokotepassi tarvitsee ensin rokotepakon – onko kansa valmis siihen?

Pääministeri Sanna Marin (sd) ilmoitti tiistaina Säätytalon portailla, että hallitus selvittää rokotepassin käyttöönottoa. Selvittämistä riittää, kirjoittaa pääkirjoitustoimittaja Timo Paunonen.

Suomen hallitus selvittää rokotepassin mahdollisuutta. Itävallassa hallituksen koronatoimet toivat kansan kaduille mellakoimaan.

20.1. 6:45

Rokotepassi olisi eräänlainen vahvennettu koronapassi sillä erotuksella, että negatiivista testitulosta ei siihen enää merkitä. Rokotukset ratkaisevat, ja todennäköisesti niitä pitäisi olla passissa kolme, koska kahden rokotteen suoja on jo hiipumassa.

Rokotepassi on jo käytössä Ranskassa ja Italiassa. Ranskassa asiasta nousi melkoinen mekkala, kun asiaa käsiteltiin parlamentissa. Liikkumista rajoittavien passien ja koronarokotusten vastustajat lähtivät kaduille.

Kovaa purinaa ja pärinää aiheesta riittää täälläkin – jo ennen asian varsinaista valmisteluakin.

Lue lisää: Kommentti: Nyt tarvitaan entistä järeämpää korona­passia – tätä kaikkea korona­taistelun ”superase” voisi pitää sisällään

Erinäisten vaiheiden jälkeen syksyllä käyttöön otettu koronapassi on nyt jäähyllä, mutta se palannee vielä.

Sen sijaan rokotepassin säätäminen lailla on viidakko, johon perustuslakiasiantuntijat ja varsinkin eduskunnan perustuslakivaliokunnan jäsenet joutuvat aikanaan sukeltamaan, jos asia etenee eduskuntaan. Ongelmia riittää kansalaisten yhdenvertaisuuden ja tasapuolisen kohtelun näkökulmista.

Perusoikeudet ovat Suomessa vahvasti betonoituja pykäliä, ja lakien perustuslaillisuus mietitään ennakkoon, ei jälkikäteen.

Itä-Suomen yliopiston julkisoikeuden yliopistonlehtori, dosentti Matti Muukkonen on arvostellut vanhaa koronapassia juuri tästä syystä.

Kun ei ole velvoitetta, ei voi vaatia koronapassia.

–Koronapassin tapauksessa terveille rokottamattomille kirjoitettiin rooli, jonka mukaan he olisivat ikään kuin käyttäytyneet väärin, vaikka missään vaiheessa rokotusta ei ollut määrätty kenellekään velvollisuudeksi, Muukkonen kirjoitti tammikuussa.

Rokotusten vastustajat mellakoivat Pariisissa Ranskassa.

Maalaisjärjellä ajatellen – jos se tässä yhteydessä sallitaan – rokotepassin säätäminen edellyttäisi myös rokotepakon säätämistä. Itävallassa rokotepakko astuu voimaan helmikuun alussa, mellakoiden säestyksellä.

Rokotepakolla voitaisiin perustella myös rokotepassi.

Ilman rokotepakkoa rokotepassi ei mene läpi perustuslakivaliokunnassa, koska passin käytön ulkopuolelle jää kansalaisia eri syistä. Osa ei ota rokotuksia, osalla koronan sairastaneista ei ole merkintää sairastamisestaan. Rokotepakko velvoittaisi rokotuksen ottamiseen, ja toisaalta rokotepassi houkuttelisi rokotuksiin.

Tavoitteena on pienentää sairastumisen riskiä.

Täytyy muistaa, että Suomessa on edelleen paljon ihmisiä, joilla ei ole ensimmäistäkään rokotetta.

Lisäksi Uudellamaalla Husin alueella rokotuskattavuus on muuta maata jäljessä: ensimmäisen koronarokotuksen koko alueen väestöstä on saanut lapset mukaan lukien 71,3 prosenttia, toisen rokotteen 68,3 prosenttia ja kolmannen 31 prosenttia.

Rokotepakkoa on käytetty ennenkin Suomessa muun muassa isorokon ja tuberkuloosin torjunnassa. Ehkä rokotepakkokin kannattaisi nyt selvittää oikeudellisesti tulevien pandemioiden varalta.

Lue lisää: Kommentti: Uudet korona­rajoitukset olivat viimeinen niitti – meidän pitää alkaa keskustella rokote­pakosta

Rokotepassilla tavoitellaan rokotuskattavuuden kasvattamista ja palveluyritysten toiminnan avaamista. Asiantuntijoiden mukaan rokotukset suojaavat vakavalta sairastumiselta koronapandemiassa: sairaaloiden tehohoitokapasiteetti ei ylity.

On hyvä, että rokotepassin mahdollisuus selvitetään yhtenä keinona avata yhteiskuntaa pandemian laantuessa. Tuskin korona jää historian viimeiseksi vitsaukseksi. Lainsäädäntöä kannattaa tehdä ennakoiden ja katsoa, mitä voidaan tehdä ja mitä ei.

Nythän ongelmana on ollut se, että poliitikot ja viranomaiset heräävät torjuntatoimiin myöhässä.

Koronapassin vetelä valmistelu viime vuonna käy oivasta esimerkistä.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön puheenjohtaja Timo Lappi valitteli tiistaina rokotepassin viivästymistä.

Lapin mielestä passilla voitaisiin matkailu-, ravintola- ja tapahtuma-alan yrittäjille ”luoda toivoa tulevaisuuteen”. Rokotetut kansalaiset voisivat käyttää palveluja ilman rajoituksia.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kannattaa rokotepassia.

Rokotepassia kannattavat myös monet lääketieteen asiantuntijat kuten Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen. Lehtonen sanoi Ilta-Sanomille, että passilla olisi käytännössä kolme positiivista vaikutusta: sillä voidaan tehdä tilaisuuksista turvallisempia, kannustaa rokotusten ottamiseen sekä suojata rokottamattomia pitämällä nämä pois tartuntariskipaikoista.

– On käytännön realiteetti, että jos sen todistuksen riittävästä immuniteetista koronavirukselle haluaa, niin kyllä se on melkeinpä rokotusten kautta osoitettava.

Rokotepakkoa on käytetty ennenkin Suomessa muun muassa isorokon ja tuberkuloosin torjunnassa.

Koronataistelun rintamalinjat näyttävät kulkevan nyt niin, että hallitus, stm ja Husin lääkärit ovat samassa rintamassa: rajoituksia jatketaan ja korona- tai rokotepassi otetaan käyttöön jos se vain on mahdollista.

Sen sijaan THL näyttää olevan rajoitusten purkamisen kannalla.

Johtaja Mika Salminen sanoi MTV:lle, että koronapassista ei ole enää hyötyä. Tosin THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta täsmensi keskiviikkona STT:lle, että laitos kannattaa rajoitusten pitämistä ennallaan, mutta ei kiristämistä.

No, aikaa näkemysten sovitteluun on.

Maailman terveysjärjestön WHO:n pääjohtajan mukaan pandemia ei ole loppumassa.

Ei lähelläkään.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?