Lautakunta: Sukupuolikiintiöt yliopiston valinta­kokeessa olivat syrjintää

Tasa-arvolain esitöiden mukaan valinnan koulutukseen tulee perustua yksilöllisiin seikkoihin.

Jyväskylän yliopiston päärakennus.

19.1. 13:18 | Päivitetty 19.1. 16:01

Jyväskylän yliopiston liikuntapedagogiikan opiskelijavalinnassa käytetyt sukupuolikiintiöt olivat tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää, katsoo yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta.

Lautakunnan mukaan Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan menettely opiskelijavalinnassa asetti opiskelupaikkaa hakevan henkilön epäedulliseen asemaan sukupuolen perusteella.

Valintakokeen ensimmäisessä vaiheessa korkeammat opiskelupaikkaan oikeuttavat pisteet saanut hakija sivuutettiin kiintiön perusteella ja valintakokeen toiseen vaiheeseen valittiin vähemmän pisteitä saanut, eri sukupuolta oleva hakija. Näin ollen hakijan sukupuoli vaikutti opiskelupaikan saamiseen.

Tasa-arvolain esitöiden mukaan valinnan koulutukseen tulee perustua yksilöllisiin, ei sukupuoleen liittyviin seikkoihin, päätöksessä todettiin.

Lautakunnan mukaan menettely oli ongelmallista myös sukupuoli-identiteetiltään muunsukupuolisten kannalta, koska tasa-arvolain mukaan syrjintä sukupuoli-identiteetin tai sukupuolen ilmaisun perusteella on kielletty.

Lautakunta on kieltänyt yliopistoa jatkamasta syrjivää menettelyä. Päätös ei ole vielä lainvoimainen.

Tiedekunta ilmoitti kuitenkin keskiviikkona muuttaneensa menettelyä päätöksen mukaiseksi ja poistaneensa kiintiöt.

– Noudatamme tasa-arvovaltuutetun lausuntoa sekä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan päätöstä ja poistamme valintaperusteista tasa-arvolain vastaiset kiintiöt jo kevään 2022 valintakokeisiin, kertoi opintopäällikkö Päivi Saari liikuntatieteellisestä tiedekunnasta tiedotteessa.

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara vei joulukuussa 2020 kiistan Jyväskylän yliopiston opiskelijavalintojen sukupuolikiintiöistä yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunnan ratkaistavaksi.

Jyväskylän yliopisto ei halunnut luopua vuodesta 1963 käytössä olleesta kiintiöstä. Sitä käytettiin, jotta opettajiksi päätyisi yhtä paljon miehiä ja naisia.

Liikuntapedagogiikasta valmistuu liikunnan ja terveystiedon opettajaksi, joista Jyväskylän yliopisto kouluttaa Suomessa 95 prosenttia. Opiskelijavalinnan toiseen vaiheeseen on kutsuttu aina sama määrä naisia ja miehiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?