Husin Järvinen kertoi uudesta ilmiöstä – korona­potilaiden vaikeat jälki­taudit yleistyneet

Koronatilanne pääkaupunkiseudulla on pahentunut viime viikkojen aikana. Myös jälkitaudit ovat Husin mukaan yleistyneet koronapotilailla.

19.1. 9:27 | Päivitetty 19.1. 13:30

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vt. toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi ja ylilääkäri Asko Järvinen kertoivat koronatilanteesta aamupäivällä tiedotustilaisuudessa.

Järvinen kertoi, että sairaalapotilailla on alkanut esiintyä enemmän vaikeita jälkitauteja. Tämä on hänen mukaansa alkanut näkyä myös teho-osastolla aiempaa enemmän.

Järvinen tarkensi, ettei tarkoita tässä yhteydessä jälkitaudeilla pitkää koronaa. Sen sijaan jälkitauteja ovat bakteerien aiheuttamat vaikeat tulehdustilat, joista keuhkokuume on yleisin. Sitä oli Järvisen mukaan aiemmin havaittu koronaan sairastuneilla yllättävän vähän siihen nähden, että koronavirus vaikuttaa juuri keuhkoissa.

Lisäksi Järvinen mainitsi myös verenmyrkytykset. Määrä ei hänen mukaansa ole iso, mutta teho-osastolla on ollut joitain potilaita ja osastolla on kiinnitetty huomiota siihen, että määrä on kasvanut.

– Tämä ei ole omikroniin liittyvä tekijä, vaan tautia on nyt niin paljon enemmän, sanoo Järvinen.

  • Hetki hetkeltä -seuranta on luettavissa tämän jutun lopussa.

Mäkijärvi puolestaan sanoi, että huolimatta siitä, että tartuntoja on ollut 5–10 kertaa enemmän kuin aiemmin, potilasmäärät tehohoidossa eivät kuitenkaan ole nousseet samassa suhteessa. Suurin osa sairaalahoidossa olleista potilaista myös paranee.

– Tämä [kuolleisuus] on yksi matalimpia koko maailmassa. Hus ja suomalainen terveydenhuolto on onnistunut pandemian hoidossa näillä mittareilla erinomaisesti, Mäkijärvi kiittelee.

Husissa otetaan 10 000 näytettä päivittäin. Lähes puolet näytteistä on nyt positiivisia.

Järvisen mukaan nyt suositellaan, että jos ei ole rokotetta ja on oireita, hakeudutaan viralliseen PCR-testiin. Myös kaikki raskaana olevia kehotetaan hakeutumaan testiin, jos oireita on. Järvisen mukaan raskaana olevat ovat riskiryhmää tämän hetken tiedon valossa.

– Riski korostuu ennen kaikkea loppuraskaudessa, hän sanoo.

Järvisen mukaan tartuntahuippu on lähellä, koska nyt noin 5-10 prosenttia väestöstä saa viikottain koronavirustartunnan.

Tällä hetkellä tehohoitopotilaista 2/3 on rokottamattomia. Sekä Järvinen että Mäkijärvi suosittelivat tilaisuudessa rokotteen ottamista.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä tiedotti tiistaina, että tilarajoituksia tulisi jatkaa kahdella viikolla. Koronanyrkki esittää aluehallintovirastolle, että paikat pysyvät kiinni 8. helmikuuta saakka.

Rajoitukset koskevat muun muassa urheiluun ja liikuntaan käytettäviä sisätiloja, kuntosaleja, yleisiä saunoja, uimahalleja ja kylpylöitä ja sisäleikkipaikkoja. Rajoitukset eivät koske 18-vuotiaiden ja nuorempien ohjattua harrastustoimintaa.

Rajoitusten taustalla on paheneva koronatilanne. Husin alueella oli eilen sairaalahoidossa 347 koronapotilasta. Lisäksi Husissa ja pääkaupunkiseudun kaupunkien sairaaloissa on jouduttu supistamaan kiireetöntä hoitoa.

Husin infektiosairauksien apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen myös kertoi aiemmin, että kahdesti rokotettuja koronapotilaita on yhä enemmän tehohoidossa.

– Meilahden ja Jorvin teho-osastoilla viime perjantaina koronaviruksen vuoksi hoidossa olleista potilaista 39 prosenttia oli saanut kaksi rokoteannosta.

Ruotsalaisen mukaan tehohoitoon joutuneilla tuplarokotetuilla on yleensä jokin perussairaus kuten sydän- tai verisuonisairaus, astma tai diabetes ja toisen annoksen saamisesta on kulunut jo pitkä aika. Myös merkittävä ylipaino lisää vakavan sairastumisen riskiä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?