THL: Raskaus altistaa vakavalle korona­taudille

THL suosittelee rokotuksia kaikille raskaana oleville.

– Jos raskaana oleva saa koronatartunnan, ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa. Koronatauti lisää myös veritulppien riskiä, kertoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

18.1. 16:30

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on lisännyt raskaana olevat vakavalle koronavirustaudille altistavien sairauksien tai tilojen listalle.

Lista pohjautuu lääketieteelliseen riskiarvioon.

Tieto koronaviruksen ja rokotusten vaikutuksesta raskaana olevalle, sikiölle ja syntyneelle lapselle on THL:n mukaan merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi omikronvariantin leviäminen ja vaikeutunut tautitilanne lisäävät koronarokotteiden tärkeyttä myös raskaana oleville.

Raskaus lisää naisen riskiä sairastua vakavaan koronavirusinfektioon sekä nostaa sairaala- ja tehohoidon tarvetta. Koronavirusinfektion on todettu lisäävän myös raskausmyrkytyksen riskiä.

– Jos raskaana oleva saa koronatartunnan, ennenaikaisen synnytyksen todennäköisyys kasvaa. Koronatauti lisää myös veritulppien riskiä, joka on raskaana olevilla jo ennestään suurempi kuin muilla, kertoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek.

Koronavirusinfektion saaneiden raskaana olevien naisten sikiöillä on hieman suurentunut kohtukuoleman riski. Raskauden aikaisen koronainfektion on todettu lisäävän myös vastasyntyneen riskiä joutua sairaala- tai tehohoitoon.

– Kuukauden sisään äidin koronainfektiosta syntyneillä lapsilla on kohonnut kuolleisuus ensimmäisen elinviikon aikana verrattuna rokotettujen äitien lasten kuolleisuuteen, Nohynek sanoo.

THL suosittelee koronarokotuksia kaikille raskaana oleville. Raskaana oleva voi ottaa koronarokotteen missä tahansa raskauden vaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?