Ilmavoimat: Suomen kautta koukannut venäläinen rahti­kone lensi hyväksytyn suunnitelman mukaisesti

Puolustusvoimat ei spekuloi siviililentoyhtiöiden tai niiden lentoreittien tarkoitusperiä.

Lentokone lähti Moskovasta ja lähti kaartelemaan Suomen yli erikoista reittiä.

18.1. 15:32 | Päivitetty 18.1. 16:45

Viime lauantaina Suomen yli lentänyt venäläinen rahtikone kulki hyväksytyn lentosuunnitelman mukaisella reitillään, Ilmavoimat kertoo.

Ilmavoimien mukaan siviililentoyhtiöiden koneisiin, jotka lentävät hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti, ei normaalisti reagoida tunnistuskoneilla. Ilmavoimat ei kuitenkaan suoraan sano, käytiinkö venäläinen rahtikone tästä huolimatta tunnistamassa vai ei.

Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Juha-Pekka Keränen vahvisti myöhemmin Keskisuomalaiselle, etteivät Hornet-hävittäjät tehneet tunnistuslentoa.

Tunnistuslentoa ei Keräsen mukaan tehty, koska tilanne ei ollut uhkaava. Ei ollut epäilyä, että maanpuolustus tai joku valtakunnan kohde olisi ollut uhattuna, Keränen sanoo Keskisuomalaiselle.

Lentokone oli lauantaina matkalla Moskovasta Saksan Leipzigiin, kun se teki jostain syystä pitkän mutkan Suomen kautta. Tapaus on herättänyt Suomessa keskustelua lennon tarkoitusperistä.

Ilmavoimat toteaa, ettei Puolustusvoimat spekuloi siviililentoyhtiöiden tai niiden lentoreittien tarkoitusperiä.

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok) on edellyttänyt Suomen pyytävän Venäjältä selvitystä venäläiskoneen reitistä.

– Kyllä se on sellainen asia, jossa me tulemme varmastikin edellyttämään jonkinlaisen selvityksen saamista, että miten näin on saattanut päästä tapahtumaan. Se ei voi olla ihan sattuman sanelemaa, Kanerva sanoi tiistaina Yle Radio Suomen Päivässä.

Kanerva ei halunnut arvioida venäläiskoneen erikoista reititystä. Moskovasta lähteneen venäläisen koneen reitti kulki Suomussalmelta Turkuun. Reitin varrelle osui Tikkakosken varuskunta Jyväskylässä, jossa sijaitsee ilmavoimien esikunta.

– Tikkakoski on monella tapaa iso käsite turvallisuusajattelussa Suomessa. Ei nyt oikein tunnu todennäköiseltä, että siellä olisi tapahtunut tällainen koukkaus vahingossa, Kanerva arvioi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?