Husin Lehtonen: Rokote­passilla olisi 3 positiivista vaikutusta

Diagnostiikkajohtajan mukaan koronarokotuksen voi hyvin ottaa, vaikka olisikin juuri sairastanut taudin.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kannattaa koronapassin muuttamista rokotepassiksi, mutta pääministeri Sanna Marinin (sd) mukaan muutoksesta voisi koitua juridisia ja perusoikeudellisia ongelmia.

19.1. 9:24

Pääministeri Sanna Marin (sd) sanoi hallituksen tiistaisten neuvottelujen jälkeen, että koronapassia koskevaa lainsäädäntöä on määrä uusia. Passista tulee itsenäinen työkalu eikä niinkään väline rajoituksista vapautumiselle.

Hallitus myös keskusteli Marinin mukaan koronapassin korvaamisesta rokotepassilla, mutta juridiset haasteet voivat tulla esteeksi.

Keskusteluissa oli esillä muun muassa koronan sairastaneiden ihmisten oikeusturva, josta voi tulla ongelma, jos heillä ei ole taudista virallista lääkärintodistusta. Marin korosti lisäksi, että palvelujen piiriin on päästävä myös sellaisten ihmisten, jotka syystä tai toisesta eivät ole saaneet rokotuksia.

–  Hallituksen tahtona on kyllä edetä rokotepassin suuntaan, mutta voi olla, että tämä on Suomen perusoikeuksien näkökulmasta haasteellista, Marin sanoi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen on vahvasti rokotepassin kannalla.

– Kun tavoitteena on nostaa rokotuskattavuutta, siihen tarvitaan kannustimia. Mielestäni testausmahdollisuus voitaisiin poistaa koronapassista, Lehtonen sanoo.

Toisin sanoen todistuksen virussuojasta voisi saada vain rokotuksilla, joko kahdella tai kolmella annoksella.

Lehtosen mukaan koronapassilla olisi käytännössä kolme positiivista vaikutusta: sillä voidaan tehdä tilaisuuksista turvallisempia, kannustaa rokotusten ottamiseen sekä suojata rokottamattomia pitämällä nämä pois tartuntariskipaikoista.

Todistusten hankkiminen sairastetusta taudista hankaloituu sitä mukaa, kun omikronmuunnoksen myötä tartuntamäärät nousevat ja kansalaisia kehotetaan kääntymään kotitestauksen puoleen.

– Olisi juridisesti helpompaa, jos käytössä olisi pelkkä rokotepassi, Lehtonen sanoi.

Pelkän kotitestin perusteella sairastetusta taudista voi olla haastavaa, ellei mahdotonta saada virallista todistusta.

Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.

– Terveydenhuollossa ei pystytä selvittämään niitä satojatuhansia sairaustapauksia ilman, että koko systeemi halvaantuisi.

– On käytännön realiteetti, että jos sen todistuksen riittävästä immuniteetista koronavirukselle haluaa, niin kyllä se on melkeinpä rokotusten kautta osoitettava.

Lehtonen arvelee, että rokotuksista koronapassin edellytyksenä tulee ennen pitkää myös EU:n yhteinen linjaus.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ei suosittele tällä hetkellä kolmatta rokoteannosta henkilöille, jotka ovat saaneet kaksi annosta ja sairastaneet koronataudin. Poikkeuksena ovat voimakkaasti immuunipuutteiset henkilöt.

Rokotuksen ottamiselle ei ole kuitenkaan mitään lääketieteellistä estettä, vaikka olisikin juuri sairastanut taudin.

– Jos koronapassille on tarvetta ja sairastetun taudin todistaminen osoittautuu kovin hankalaksi, on varmasti vain helpointa ottaa rokotus, Lehtonen huomauttaa.

Lehtonen kuitenkin myöntää, että pian sairastamisen jälkeen rokotettavilla on jonkin verran korkeampi riski saada rokotteesta sivuvaikutuksia kuin heillä, jotka eivät ole sairastaneet tautia tai siitä on jo pidempi aika.

– Kyse on lähinnä kuumereaktioista ja muista vastaavista oireista. Mutta kyllä siinä omat haasteensa on.

Lehtonen kertoo Suomen rokotuskattavuuden lähteneen selvään nousuun, kun rokottaminen siirtyi myös työterveyshuollon piiriin. Moni on käynyt hakemassa työterveyshuollosta ensimmäisen rokoteannoksensa.

– Oma näkemykseni on, että kahden annoksen rokotuskattavuudessa päästään lähes 90 prosenttiin seuraavan kolmen kuukauden aikana.

Vahvasti rokotevastaisia on Lehtosen arvion mukaan noin viisi prosenttia väestöstä.

Lehtonen haluaa muistuttaa, että rokotevaatimuksilla on yhteiskunnassamme pitkä historia.

– Kyseessä ei ole mikään suuri uhka länsimaiselle yhteiskuntajärjestykselle. Ne ovat väliaikaisesti voimassa ja hyvä keino varmistaa, etteivät ihmiset sairastu vakavasti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?