5, 6 tai jopa useampi viikko kiinni: ”Tällä hetkellä liian monet varusmiehet joutuvat kärsimään”

Varusmiesliitto on huolissaan varusmiesten jaksamisesta Puolustusvoimien koronatoimien keskellä.

Varusmiespalvelus on korona-aikana poikennut normaalista.

18.1. 1:49

Varusmiesliiton varapuheenjohtaja Santeri Nousjoki sanoo, että varusmiesten jaksamista ja hyvinvointia ei saa laiminlyödä Puolustusvoimien koronatoimista huolimatta. Samaan aikaan korona leviää varuskunnissa ennennäkemättömällä vauhdilla.

Varusmiesliiton tiedotteen mukaan tämän vuoden puolella varusmiehillä on todettu vajaat 2 200 uutta koronatartuntaa, joista noin 800 viime viikonlopun aikana.

Varuskunnissa pyritään pitämään tartunnat kurissa, mutta Varusmiesliiton mukaan se alkaa näkyä varusmiesten hyvinvoinnissa. Liiton mukaan oleellista on kiinnittää huomiota telttamajoitukseen koronatupien takia joutuneiden terveiden varusmiesten palautumiseen samoin kuin koronaeristyksessä olevien koulutuksessa mukana pysymiseen.

Lisäksi Varusmiesliitto katsoo, että yli kuukauden kiinniolot syövät merkittävästi varusmiesten jaksamista erityisesti, jollei päätöksiä pystytä perustelemaan todella hyvin ja oikeudenmukaisesti.

– Tällä hetkellä liian monet varusmiehet joutuvat kärsimään 5, 6 tai jopa useamman viikon kiinnioloista normaalin palveluksen samalla pyörien. Jollei varusmiehiä voida laskea 4+2-palvelussyklin mukaisille lomille, tulee heidän palautumiseen kiinnittää erityistä huomiota kasarmilla, Nousjoki vaatii Varusmiesliiton tiedotteessa.

4+2 tarkoittaa neljää viikkoa palvelusta ja kahta viikkoa lomaa.

– Jolleivät varusmiehet ole henkisesti ja fyysisesti kunnossa, ei heistä pystytä kouluttamaan motivoituneita ja ammattitaitoisia reserviläisiä, mikä on kuitenkin asepalveluksen perimmäinen tarkoitus, Nousjoki linjaa.

Varuskunnissa on pyritty vähentämään tartuntoja pitämällä sairaat, altistuneet ja terveet erillään toisistaan. Sen lisäksi Puolustusvoimien karanteeniajat ovat koronaan sairastuneille tavallista pidemmät – 14 päivää.

– THL on määrittänyt, että varuskunnat ovat taudin leviämiselle otollisia paikkoja, joten siksi suoja-aika on meillä pidempi, sanoi Puolustusvoimien tiedottaja Tiina Möttönen IS:lle viime viikolla.

IS uutisoi viime viikolla Puolustusvoimien koronatilanteesta ja keskustelukanavilla vellovista huhuista eri joukko-osastojen kyvystä hoitaa koronatilanne.

Lue lisää: Varusmiesten karanteeni­oloista kiertää hurjia väitteitä – näin Puolustusvoimat vastaa

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?