Tuuli yltyi puuskissa hirmu­myrsky­lukemiin – maanantain myrskystä selvittiin odotettua pienemmin vahingoin

Voimakkaan tuulen vuoksi maanantaina tuhansia talouksia oli ilman sähköä.

Myrskyn tuomia aaltoja kuvituskuvassa.

17.1.2022 16:56

Maanantain vastaisen yön myrsky jäi huomattavasti odotettua heikommaksi. Foreca kertoi maanantaina, että puuskissa tuulen nopeus nousi paikoin yli hirmumyrskyn rajan, joka on 33 metriä sekunnissa.

Maanantaina voimakkain yksittäinen puuska – 38,9 metriä sekunnissa – mitattiin Kumlingessa Ahvenanmaalla. Puuskassa tuulennopeus ylitti hirmumyrskyn rajan myös Raumalla, jossa voimakkain mitattu puuska oli 33,4 metriä sekunnissa.

Voimakkaasta tuulesta huolimatta myrskystä selvittiin odotettua pienemmin vahingoin. Varsinais-Suomen pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö Juha Virto kertoo, että viranomaiset varautuivat huomattavasti voimakkaampaan myrskyyn.

– Aika vähin vaurioin selvittiin, jos näin kiteyttää.

Hän kertoo, että Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella oli maanantaiyön ja maanantaiaamun aikana tehtävänä kymmenen liikenneonnettomuutta, jossa auto suistui tieltä.

– Niissä ei syntynyt henkilövahinkoja.

Kaatuneisiin puihin liittyviä vahingontorjuntatehtäviä Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella oli aamuviiden jälkeen yhteensä noin 30.

Satakunnassa selvittiin vielä vähemmin vaurioin. Satakunnan pelastuslaitokselta kerrotaan, että eteläisessä Satakunnassa oli päivällä yksi ja yön aikana kaksi vahingontorjuntatehtävää, jotka liittyivät kaatuneisiin puihin.

Myrskytuulet katkoivat aamulla myös sähköjä. Varsinais-Suomessa oli maanantaiaamuna tuhansia talouksia ilman sähköä. Lisäksi sähkökatkoja on ollut eteläisessä Satakunnassa. Maanantaiaamuna esimerkiksi Paraisilla ilman sähköä oli 1 200 taloutta.

Suurin osa vioista oli maanantaihin iltapäivään mennessä korjattu, mutta esimerkiksi Paraisilla oli 369 ja Kustavissa 49 taloutta ilman sähköä vielä kello 16.15. Turussa sähköverkon viat oli saatu iltapäivään mennessä korjattua.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?