Silitys­rauta­kiduttaja vangittu murhan yrityksestä epäiltynä – taustalla raskas rikos­historia

Julmaan kidutusväkivaltaan syyllistynyt mies on aiemmin tuomittu myös tuttavansa hakkaamisesta biljardikepillä.

Helsingin käräjäoikeus vangitsi miehen sunnuntaina.

17.1.2022 16:28

Helsingin käräjäoikeus on sunnuntaina vanginnut 39-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä murhan yrityksestä ja törkeästä vapaudenriistosta. Epäillyt rikokset ovat tapahtuneet 12. tammikuuta, eli viime viikon keskiviikkona Helsingissä.

IS ei maanantaina tavoittanut tapauksen tutkinnanjohtajaa kommentoimaan rikosepäilyjä yksityiskohtaisemmin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tiedoista kuitenkin ilmenee, että miehen taustalla on aiempaa vastaavaa väkivaltarikollisuutta ja vankeustuomioita.

Vuonna 2013 mies tuomittiin viiden vuoden vankeuteen törkeästä pahoinpitelystä, törkeästä vapaudenriistosta ja muista lievemmistä rikoksista.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomiolauselmasta selviää, että uhriksi joutui miehen asunnolle saapunut nainen. Kaksikon välille oli syntynyt jonkinlaista huumeidenkäyttöön kytkeytyvää riitaa.

Lue lisää: Törkeästä lapsen­raiskauksesta syytetyn räppärin vakavat rikosepäilyt paisuvat

Mies oli sitonut naisen liikuntakyvyttömäksi nippusiteillä, teipannut tämän suun ja kiduttanut tätä muun muassa porakoneella ja silitysraudalla. Teko oli kestänyt puoli vuorokautta. Naiselle koitui vakavia fyysisiä vammoja palovammoista luunmurtumiin.

– Teossa käytetty kidutuksenluonteinen väkivalta on ollut poikkeuksellisen julmaa ja raakaa. Teko on moitittavuudeltaan erityisen törkeä, käräjäoikeus perusteli tuomiossaan.

Tuomittu kertoi käyttäneensä noin neljän kuukauden ajan yhtäjaksoisesti huumeita ja lääkkeitä sekä valvoneensa viikon ennen tapahtunutta. Hän vetosi muistamattomuuteensa ja kiisti teon esitutkinnassa, koska ei voinut uskoa tehneensä ”mitään yhtä järjetöntä”.

Lue lisää: Poliisitehtävä Helsingin Konalassa oli epäilty henki­rikos – puukotus liittyi huume­kauppoihin

Vuonna 2010 mies tuomittiin lähes neljän vuoden vankeuteen törkeästä ryöstöstä ja kolmesta muusta lievemmästä rikoksesta. Tuolloin uhriksi joutui hänen miespuolinen tuttavansa.

Helsingin Sanomien mukaan väkivallanteko tapahtui miehen omassa asunnossa Espoossa. Hän oli hakannut kaveriaan biljardikepillä ja veitsellä. Teon lopuksi mies kaatoi uhrin päälle päälle tärpättiä. Uhri menetti näkökyvyn toisesta silmästään.

Miehellä on myös useita muita lievempiä rikostuomioita sekä Helsingin että Espoon käräjäoikeuksissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?