Nummelan murhaan syyllistynyt perheenisä syyttää vaimoaan veitsi­hyökkäyksestä

Murhaan syyllistynyt mies vaatii syytteensä kumoamista ja mielentilansa tutkimista. Miehen toiminnassa oli piirteitä niin kutsutusta kunniaväkivallasta.

Nummelan murhasta tuomittu perheenisä hakee hovioikeudesta tuomioonsa muutosta.

17.1.2022 13:35

Vihdin Nummelassa vaimonsa murhaan viime toukokuussa syyllistynyt mies vaatii tuomioonsa tuntuvaa alennusta. Mies jätti Helsingin hovioikeuteen valituksen, josta vaatimukset käyvät ilmi.

Murhan sijaan mies katsoo syyllistyneensä hätävarjelun liioitteluna tehtyyn tappoon. Elinkautisen sijaan siitä voidaan tuomita määräaikainen vankeusrangaistus.

Mies väittää, että vaimo olisi hyökännyt ensin hänen kimppuunsa.

Miehen mukaan nainen olisi lyönyt tuolilla ja keittiöveitsellä. Mies väittää, että puolustautuessaan hän olisi saanut kämmeneensä verta vuotavia haavoja.

Vasta tämän jälkeen mies väittää tehneensä veriteon. Miehellä ei tosin ole tapahtuneesta juurikaan muistikuvia.

Se on riidatonta, että mies löi 36-vuotiasta vaimoaan teräaseella 78 kertaa.

Uhrin yllä ollut LOVE-paita oli kauttaaltaan vereentynyt. Nuolten osoittamissa kohdissa oli reikiä.

Käräjäoikeuden mielestä rikos oli kokonaisuutena arvostellen törkeä, erityisen raaka sekä julma, minkä lisäksi se oli tehty vakaasti harkiten. Nämä väitteet mies myös kiistää valituksessaan.

Käräjäoikeuden mukaan mies oli tekoa edeltävänä kahtena vuotena kohdistanut naiseen väkivaltaa ja uhannut tätä tappamisella.

Mies oli pakottanut naisen matkustamaan Irakiin, jossa tämän veljen ja sedän oli määrä tappaa nainen. Mies oli kertonut vaimonsa sukulaisille, että tämä olisi huono nainen.

Asunnossa näkyivät rajun kamppailun jäljet.

– Vastaajan toiminnassa on siten niin kutsutun kunniaväkivallan piirteitä, käräjäoikeus kirjoitti.

Kun nainen onnistui kuitenkin palaamaan Suomeen, mies jatkoi väkivaltaista käytöstään.

Käräjäoikeuden mielestä miehen motiivina murhaan oli naisen toiminta. Nainen oli tukeutunut viranomaisten apuun perheen asioissa. Pariskunnan kolme lasta olivat kotona murhan tapahtuessa.

Nainen oli tehnyt rikosilmoituksia, hakenut lähestymiskieltoa sekä hakenut apua sosiaalihuollosta ja turvakodista. Nainen halusi myös jättää miehensä. Vaimo oli saanut tapahtumapäivänä tietää miehensä seksuaalisista suhteista.

Mies vaati jo käräjäoikeudessa mielentilansa tutkimusta, mutta siihen käräjäoikeus ei suostunut. 36-vuotias mies vaatii uudelleen hovioikeudessa, että hänen mielentilansa tutkitaan. Mies vaatii myös suullista käsittelyä.

– Teon luonne ja siinä ilmenneet seikat antavat syyn epäillä, että (miehen) mielentila teon aikaan on ollut sellainen, ettei hän mahdollisesti ole ymmärtänyt tekonsa oikeudellisia vaikutuksia (syyntakeeton) tai että hän on toiminut vähentyneesti syyntakeisella tavalla, valituksessa kirjoitetaan.

– Tämän olosuhteen selvittäminen kuuluu lääkäreille, ei käräjäoikeudelle, valituksessa todetaan.

Siitä ei ole toistaiseksi tietoa, minkälaisella aikataululla hovioikeus käsittelee asiaa.

Ilta-Sanomat ei ole poikkeuksellisesti julkaissut miehen nimeä. Syynä on se, että oikeuden mukaan perheen lapsiin kohdistuu mahdollisesti turvallisuusriski. Tämän vuoksi käräjäoikeus salasi asiakirjoista sekä uhrin että lasten nimet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?