Törkeästä lapsen­raiskauksesta syytetyn räppärin vakavat rikosepäilyt paisuvat

Kuohuttavista somevideoistaan ja gangstarap-kappaleistaan tunnettu parikymppinen mies on ollut tutkintavankina kolmisen kuukautta raskaat rikosepäilyt niskassaan.

Rap-videoistaan tunnetun miehen rikoksia on tutkittu ainakin Helsingissä, Espoossa ja Tampereella.

17.1.2022 14:05

Sosiaalisessa mediassa julkaisemistaan musiikkivideoistaan ja muista kohahduttavista sisällöistään tunnetuksi tullut parikymppinen helsinkiläisräppäri on jälleen uusien rikosepäilyjen kohteena.

Helsingin käräjäoikeuden perjantaisten vangitsemistietojen mukaan vuonna 2000 syntynyttä miestä epäillään törkeän pahoinpitelyn yrityksestä ja ampuma-aserikoksesta. Rikosten tapahtuma-aika ajoittuu syyskuun alkuun. Tekopaikka on Espoo.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Aura Lehtinen ei kommentoi mitään tapaukseen liittyvää keskeneräiseen tutkintaan vedoten.

Lue lisää: Poliisi esti katu­jengien tappelun Helsingissä – ilmiö pahentunut syksyn aikana: ”Aiheuttanut myös konkreettista vaaraa sivullisille”

21-vuotias mies on ollut tutkintavankeudessa lokakuun puolivälistä saakka. Tuolloin hänet vangittiin törkeästä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta. Lisäksi hänen epäillään syyllistyneen törkeään ryöstöön, pahoinpitelyihin, törkeään lapsenraiskaukseen ja raiskaukseen.

Törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun epäillään tapahtuneen 2.–8. lokakuuta ja törkeän ryöstön 3. lokakuuta viime vuonna.

Poliisi tiedotti lokakuussa operaatiosta, jonka ansiosta se oli estänyt törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelun. Poliisin mukaan kyse oli katujengien välisestä suunnitellusta yhteenotosta.

Noin kymmenen nuorta miestä otettiin kiinni Helsingin alueella. Osa operaatiosta tallentui IS:n lukijan kuvaamalle videolle, joka on katsottavissa alla.

Syytteennoston määräpäivä törkeän väkivaltarikoksen valmistelujutussa on 17. helmikuuta. Tapauksen tutkinnanjohtaja Juhani Vuorisalo Helsingin poliisista ei kommentoi esitutkintaa millään tavoin.

Muista räppärin epäillyistä väkivaltarikoksista törkeä ryöstö ajoittuu lokakuun alkuun ja pahoinpitely syyskuun alkuun. Sekä Espoon että Helsingin väkivaltarikoskokonaisuuksissa syyttäjänä toimii jengirikollisuuteen erikoistunut syyttäjä Perttu Könönen.

Miehen rikosepäilyjen historiassa kauimmaisiksi ajoittuvat kaksi seksuaalirikosta, joista on jo nostettu syytteet. Tapauksia käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa elokuun lopussa. Epäilty raiskaus on tapahtunut elokuussa 2020 ja törkeä lapsenraiskaus huhtikuussa 2019.

Miestä syytetään myös Tampereella tapahtuneesta pahoinpitelystä. Asiaa käsitellään Pirkanmaan käräjäoikeudessa maaliskuussa.

Lue lisää: Sisäministeri valmis koviin otteisiin jengiytymistä vastaan – nuoriso­työntekijät eivät ole törmänneet alaikäisten jengeihin

Etenkin nuorison keskuudessa tunnetuksi tullut räppäri on alleviivannut gangsta-tyylistä elämäntapaansa aktiivisesti sosiaalisessa mediassa.

Hänen rap-kappaleidensa sanoituksissa ja kuvastoissa tuodaan esiin gangsteri-elämää, johon liittyy oman jengiryhmän korostamista, jengiveljeyttä, rikollisuutta, väkivaltaa, huumeita sekä viranomais- ja yhteiskuntavastaisuutta.

Helsingin poliisin rikostorjuntayksikön johtaja Markku Heinikari kommentoi IS:lle lokakuussa, kuinka katujengiryhmien välinen vastakkainasettelu ja väkivaltaisuus on lisääntynyt huolestuttavalla tavalla.

– Vastakkainasettelun lietsominen jatkuu somessa. Ja mikä on kaikkein huolestuttavinta, kyse ei ole enää pelkästä uhoamisesta. Se on konkretisoitunut vakavina väkivallantekoina ryhmien ja ryhmittymiin kuuluvien henkilöiden välillä, Heinikari sanoi.

21-vuotias räppäri on aiemmin tuomittu muun muassa pahoinpitelystä, ryöstöstä ja kotirauhan rikkomisesta. Hänen some-esiintymisiään voi luonnehtia hyvin provokatiivisiksi ja huomionhakuisiksi. Mies on videoinut rikostensa ja erilaisten paheksuntaa herättäneiden tempausten toteuttamista ja jakanut niistä materiaalia sosiaaliseen mediaan.

Noin vuosi sitten hänet tuomittiin ehdolliseen vankeuteen pahoinpitelystä, jonka hän oli striimannut suorana Instagramiin. MTV Uutisten mukaan mies oli uhonnut pahoinpitelevänsä Helsingissä keikkailevan yhdysvaltalaisen rap-artistin Lil Moseyn, mikäli tämä tulisi häntä vastaan.

Pahoinpitelyn kohteeksi joutui sivullinen, kyseistä jenkkiräppäriä ainoastaan esittänyt henkilö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?