Poliisi tutkii useita lemmikkien salakuljetus­tapauksia Itä-Uudellamaalla – muista nämä asiat ulkomailta eläintä ostaessa

Poliisi tutkii tapauksia, joissa on ostettu laittomasti maahantuotuja eläimiä.

Poliisin kuva vuodelta 2019, jolloin kahdeksan salakuljetettua koiranpentua jouduttiin lopettamaan Helsingissä. Koirat tuotiin Suomeen pahvilaatikossa auton peräkontissa. Tapaus ei liity käynnissä olevaan tutkintaan.

17.1.2022 9:48

Itä-Uudenmaan poliisilla on viime aikoina ollut tutkinnassa useita tapauksia, joissa on ostettu laittomasti maahan tuotu kissan tai koiran pentu, jonka paperit eivät ole kunnossa.

– Passi on ollut väärä tai eläimeltä ovat puuttuneet sirut ja rokotukset. Usein eläin on ollut vielä alle luovutusikäinen, kertoo Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen rikoskomisario Sampsa Aukio tiedotteessa.

Aukion mukaan joissakin tapauksissa paperit ovat kaupan jälkeen osoittautuneet väärän eläimen papereiksi, dokumentaatiossa on ollut puutteita, tai eläimen alkuperästä ja kunnosta on esitetty vääriä tietoja.

– Eläinten kaupalliseen tuontiin liittyy enemmän velvoitteita, kuin omaksi lemmikiksi tuotavaan eläimeen. Kaupallisessa tarkoituksessa tuotavan lemmikin kohdalla vaatimuksena on vakuutuksen sijaan rabiesrokotus ja TRACES-terveystodistus.

Poliisi muistuttaa, että salakuljetus on säädetty rikoslaissa rangaistavaksi teoksi ja eläinten laiton tuonti voi täyttää tämän rikoksen tunnusmerkistön.

Laittomasti maahan tuodun eläimen ostaminen puolestaan voi täyttää laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen liittyvän rikoksen tunnusmerkistön. Tunnusmerkistö voi eläintä ostaessa täyttyä jo silloin, kun epäilee eläimen olevan todennäköisesti tuotu maahan laittomasti.

Epäilys laittomasti maahantuodusta eläimestä saattaa herätä siinä vaiheessa, kun myyjä vaatii tekemään ostopäätöksen nopeasti käteiskauppana ilman kauppakirjaa, tai eläintä ja sen emää ei voi käydä katsomassa ennalta.

– Epäilyksen pitäisi herätä myös sellaisissa tapauksissa, joissa myyjällä ei ole esittää kaupallisen tuonnin yhteydessä vaadittavia papereita, tai myyjällä on epäselvä kertomus siitä, milloin pentu on syntynyt tai kuka ja missä pennun emä on. Lisäksi paikassa, josta eläintä myydään, saattaa näkyä useita alle luovutusikäisiä pentuja ilman emää, liian pian vieroitettuina, Aukio sanoo.

Suositeltu luovutusikä on kissalle aikaisintaan 12–14 viikkoa ja koiralle seitsemän viikkoa. Alle kaksitoistaviikkoista maahantuotavaa eläintä ei voida rokottaa ja rokotus on tehtävä 21 vuorokautta ennen siirtoa, joten ulkomailta tuotavien eläinten luovutusikä voi olla siten vielä kotimaistakin korkeampi.

– Lähtömaan eläinlääkäri kirjaa terveystodistuksen vasta juuri ennen matkaa ja se on voimassa vain lyhyen ajan. Ulkomailta tuotavien eläinten kohdalla rokotus- ja lääkitystodistusta vaaditaan, koska sekä ekinokokkoosi, että rabies voi tarttua ihmiseen ja tartunnat ovat vakavasti otettavia, mahdollisesti kuolemaan johtavia.

Poliisi painottaa, että eläintä hankkiessa kannattaa pyytää päästä katsomaan emää ja mahdollista pentuetta jo hyvissä ajoin ennen hankintaa sekä keskustella kasvattajan kanssa tulevan lemmikin alkuperästä, terveydentilasta ja asianmukaisista oloista.

– Yhteydenpidossa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, esiintyykö myyjä omalla nimellään, osoitteellaan ja puhelinnumerollaan. Lisäksi pitää varmistua siitä, että viimeistään hankintatilanteessa pennulla on asianmukaiset paperit kunnossa ja että myyjä ja omistaja ovat sama henkilö, Aukio listaa.

Pentu kannattaa viedä kotiutumisen jälkeen pian eläinlääkärille.

– Eläinlääkäri lukee sirun ja tarkastaa, että passi ja siru täsmäävät ja pennulla on kaikki vaadittavat rokotukset ja lääkitykset annettuina.

– Hankinnan kaikissa vaiheissa kannattaa olla poliisiin yhteydessä, jos herää epäilys esimerkiksi siitä, ettei eläin ole mahdollisesti tuotu laillisesti maahan tai että eläinten oloissa on jotain pielessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?