Yle: Tehohoidossa nyt eniten potilaita sitten ensimmäisen koronakevään

Huhtikuussa 2020 tehohoidossa oli samanaikaisesti yli 80 potilasta. Tänä viikonloppuna potilaita on ollut tehohoidossa yli 70.

16.1. 22:51

Tehohoidossa on viikonloppuna ollut eniten koronapotilaita sitten kevään 2020, kertoo Yle. Ylen mukaan lauantaina potilaita oli tehohoidossa 73 ja sunnuntaiaamuna vastaava luku oli 72. Huhtikuussa 2020 tehohoidossa oli samanaikaisesti yli 80 potilasta.

Lue lisää: Korona­potilaiden määrä sairaaloissa on kaksin­kertaistunut vain kahdessa viikossa – ”Huolestuttavalta näyttää”

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä tehohoidon tilanne on pysynyt Ylen mukaan viikonlopun aikana suunnilleen samana kuin aiemmin viikolla. Perjantaina tehohoidossa oli 21 potilasta, sunnuntaiaamuna 23.

Sen sijaan perjantaina vuodeosastolla oli 134 potilasta, kun sunnuntaiaamuna potilaita oli 110.

Lue lisää: Tanskasta ja Norjasta hyvin positiivisia merkkejä korona­tilanteesta – seuraako Suomi perässä?

Husin infektiotautien ylilääkäri Asko Järvinen sanoi IS:n haastattelussa tiistaina, että noin kolmanneksella sairaalaan tuloon on jokin muu syy kuin koronatartunnan aiheuttamat hengitysvaikeudet. Tällöin potilaalla oleva koronavirusinfektio tulee ilmi sivulöydöksenä, mutta häntä hoidetaan silti koronaosastolla.

Uudet tehohoitojaksot ainakin Etelä-Suomessa ovat ”mitä ilmeisimmin” omikronvariantin aiheuttamia, sillä Husin alueen viime viikon tartunnoista jo yli 90 prosenttia oli S-geeninegatiivisia, mikä viittaa omikroniin, arvioi Kuopion yliopistollisen keskussairaalan anestesiologian ja tehohoidon professori, ylilääkäri Matti Reinikainen IS:lle tiistaina.

Tehohoitoon joutuneiden potilasprofiilissa ei sen sijaan ole Reinikaisen mukaan tapahtunut merkittäviä muutoksia. Ikä, perussairaudet ja ylipaino ovat yhä merkittävimmät riskitekijät tehohoitoa vaativaan koronatautiin.

– Mediaani-ikä on 59 vuotta, eli voidaan sanoa, että puolet on ollut alle ja puolet yli 60-vuotiaita, Reinikainen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?