Ilves vai susi? Mystinen raatelija aiheuttaa ihmetystä Helsingissä - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Mystinen raatelija aiheuttaa ihmetystä Helsingissä

Asiantuntija pitää supikoirien, mäyrien ja peurojen jäänteitä todennäköisesti ilveksen tekosina.

Ilves vai susi? Vai kenties peräti ahma? Vuosaaressa pohditaan, mikä peto on saalistanut alueella.

13.1. 23:55

Facebookin Vuosaari-ryhmässä on viime päivinä julkaistu valokuvia lumihangesta tavatuista raadelluista eläimistä.

Ryhmässä on kilvan arvuuteltu, mikä peto voisi olla kyseessä. Arvauksia on käyty lähinnä suden ja ilveksen välillä.

Lue lisää: Keskellä yötä Kalajoella uinut lammas sai kalastajan hälytys­kellot soimaan – paikalle lähtenyttä lammas­yrittäjää oli vastassa hirvittävä näky

Vantaan riistanhoitoyhdistyksen petoyhdyshenkilö Juhani Laitinen pitää hankeen jääneitä raatoja todennäköisesti ilveksen tekosina kahdesta syystä.

Ensimmäinen peruste on se, sudesta ei ole Vantaalta tai Itä-Helsingistä vahvistettuja havaintoja pitkään aikaan. Tuoreimmat varmat havainnot ovat usean kuukauden takaa.

Ilveksestä sen sijaan tulee havaintoja jatkuvasti, Laitisen mukaan viime viikonloppunakin neljä havaintoa eri puolilla Vantaata. Ilvekset saattavat hyvin hakeutua Vuosaaren alueelle Sipoonkorvesta tai Östersundomin alueelta.

– Toinen peruste on se, että jos susi ottaa supikoiran tai peuran kokoisen eläimen, ei jää kuin veriset jäljet lumeen. Sudella on niin valtavat puruvoimat ja peuran ja supin luut niin pienet ja hennot, että jäljelle ei jää paljon tähteitä, oikeastaan ei mitään. Susi pistää kaiken suuhunsa, Laitinen sanoi.

Ilveksen jäljissä ei näy kynnenjälkiä. Kuva vuodelta 2017.

– Ilveksellä ei vastaavaa puruvoimaa ole. Ilveksen jäljiltä saaliin luuranko on usein lähes koskematon. Jos jäljelle jää luita ja muita tähteitä, se viittaisi ilvekseen.

Laitinen kehottaa tutkailemaan myös pedon lumeen jättämiä jälkiä. Suden tassunjäljissä näkyvät kynnen painaumat. Ilves puolestaan käyttäytyy kuin kotikissa, eli se käyttää kynsiään vain tarvittaessa. Kynnenjälkiä ei jää lumeen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?