Näin hoidat koronaa kotona - Kotimaa - Ilta-Sanomat

Näin hoidat koronaa kotona – ylilääkäri varoittaa huonoim­masta mahdollisesta asennosta

Runsaasti nestettä, ei selinmakuuta. Kuumetta alentamaan parasetamolia.

15.1. 9:01

Koronataudin kotihoito käy samoilla ohjeilla kuin keuhkokuumeen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sydän- ja keuhkokeskuksen ylilääkäri, professori Marjukka Myllärniemi on twiitannut tiiviit ohjeet koronapotilaalle:

– Riittävä nesteytys, yksi ylimääräinen litra per kuumeaste, makuuasento on keuhkoille huono, istuminen ja pieni kävely aina kun mahdollista, jopa vatsamakuu, parasetamolia kuumetta alentamaan kolmesti päivässä. Tuuletus ja hyvä ilmanvaihto, normaali d-vitamiinilisä 20-50 mikrogrammaa.

– Nesteen tarve on yllättävän iso, jos on kuumetta. Janokaan ei ehdi oikein tulla, Myllärniemi sanoo Ilta-Sanomille.

Nyrkkisääntönä voi pitää, että terveellä ihmisellä nesteen tarve on puolitoista litraa päivässä. Jokaista kuumeastetta kohti nestettä tarvitaan litra lisää.

Myllärniemi kehottaa pitämään kirjanpitoa nautitusta nesteen määrästä, jotta tarpeellinen määrä tulee varmasti nautittua. Hyvä konsti on myös se, että ottaa puolentoista litran pullon ja huolehtii siitä, että vähintään se ja kuumeen tullessa enemmänkin tulee juotua.

Makuuasento on keuhkopotilaalle huono, sillä suuri osa keuhkojen hengityskapasiteetista on selän puolella. Normaalisti se ei ole edes käytössä, koska ilman rasitusta riittää rintakehän yläosan pinnallinen hengitys.

Jos hengityskapasiteetti on kuitenkin uhattuna, kuten koronapotilaalla, makuuasento on huonoin mahdollinen. Makuulla keuhkojen takaosat eivät pääse laajenemaan juuri ollenkaan. Tilannetta pahentaa iso vatsa, joka puolestaan painaa keuhkoja pallean puolelta.

– Istuva asento on aina parempi. Kun istuu ryhdikkäässä asennossa ja hengittää syvään, saa kaikki alueet toimimaan keuhkoissa.

Lääkkeenä kuumetta alentamaan parasetamoli on suositeltavampi kuin ibuprofeeni, joka voi aiheuttaa vatsaoireita ja vaikuttaa myös veren hyytymistekijöihin.

Lisäksi potilashuoneessa on hyvä pitää hyvä ilmanvaihto ja tuulettaa sitä usein. Potilaan itsensä on hyvä ottaa vielä D-vitamiinia 20–50 mikrogrammaa päivässä.

– Asentohoidot ja D-vitamiinilisä sekä kuumeen alentaminen auttavat jo tosi pitkälle, Myllärniemi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?