Omikron voi näkyä pikatesteissä päivien viiveellä

Pikatestit on alun perin suunniteltu omikronia edeltäneille virusmuunnoksille.

11.1. 17:06

Koronaviruksen omikronmuunnos saattaa näkyä pikatesteissä eli kotitesteissä vasta päiviä myöhemmin kuin virallisessa pcr-testissä, ilmenee vertaisarvioimattomasta MedRxiv-sivustolla julkaistusta artikkelista.

Artikkelin mukaan viive oli tyypillisimmin 3 päivää. Kun omikron voi tarttua jo pari päivää ennen oireiden ilmaantumista, ihminen voi liikkua tartuttavana useammankin päivän ennen kuin pikatesti alkaa näyttää positiivista.

Artikkelissa pohdittiin, ovatko pikatestit niin hyödyllisiä esimerkiksi työpaikoilla tapahtuvaan koronaseulontaan kuin on aiemmin ajateltu.

Suomessa asiasta kertoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen kertoo HS:lle, että syy viiveeseen liittyy siihen, että pikatestit ovat alun perin suunniteltu omikronia edeltäneille virusmuunnoksille.

Kotitestit ovat viime aikoina olleet erittäin suosittuja ja ne on viety käsistä monista paikoista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on usein muistuttanut, että kotona tehtävä testi ei korvaa terveydenhuollon ammattilaisen tekemään testiä.

Lehtosen mukaan kotitestien tekemisestä on enemmän hyötyä, kun testejä pystyy tekemään toistuvasti.

Samalla hän vertaa sitä kuitenkin ikään kuin arpapeliin tai oikeastaan metsästykseen.

– Se on vähän kuin haulikkoammuntaa: joku osuu, vaikka suurin osa hauleista menisi vähän sivuun. Se on tietysti aika työlästä ja kallistakin, jos vaikka nelihenkinen perhe raaputtaa kaikista jäsenistään kotitestin joka päivä, Lehtonen muistuttaa HS:lle.

ISTV kertoi taannoin, että kotitesteistä on lähes mahdotonta saada niin sanottu ”mitätön tulos”, vaan testi osoittaa lähes poikkeuksetta joko negatiivista tai positiivista tulosta, vaikka testi olisikin tehty väärin.

Husin infektioylilääkäri Asko Järvinen muistuttaa yllä olevalla videolla, että kotitestistä saatu negatiivinen tulos ei tarkoita automaattisesti negatiivista koronatulosta.

– Testin isoin virhe on, että otetaan itse näyte väärin sekä se, että näyte käsitellään virheellisesti, Järvinen muistuttaa videolla.

Pikatestejä tullaan kuitenkin jatkossakin tarvitsemaan paljon, erityisesti lasten ja nuorten parissa.

Hallituksen koronaministerityöryhmä ilmoitti viime perjantaina, että se suosittelee perusasteen ja toisen asteen oppilaiden testaamista kahdesti viikossa kevätlukukauden alettua.

Testaamista voitaisiin lisätä tarvittaessa jopa kolmesta viiteen kertaan viikossa, jos tartuntataudeista vastaava lääkäri katsoisi sen olevan tarpeellista.

Sosiaali- ja terveysministeriöstä viestittiin maanantaina, että asiaa valmistellaan jo eri toimijoiden kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?