Vantaa ei noudata Kiurun kehotusta koululaisten tiukemmista karanteeneista

”Aikuisten ollessa kattavasti rokotettuja lasten koronavirustartuntoja ei ole mielekästä etsiä aktiivisesti eikä lasten oikeuksiin tule epidemian torjunnan nimissä puuttua.”

10.1.2022 11:27

Vantaa ei enää jatkossa aseta ketään karanteeniin koulussa, päiväkodissa tai oppilaitoksissa tapahtuneiden altistumisten perusteella. Poikkeuksena ovat erityisen laajat ryppäät, jotka arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kaupunki kertoi asiasta laajalla jakelulla lähetetyllä Wilma-viestillä maanantaiaamuna.

Suomessa todettujen koronatartuntojen määrä on noussut joulun jälkeen uusille lukemille. Epidemian hallitsemiseksi hallituksen koronaministerityöryhmä kertoi perjantaina uusista rajoituksista ja suosituksista.

– ECDC on suositellut vahvasti koulujen karanteenikäytännöissä varsin tiukkaa linjaa, jossa koko koululuokka laitetaan karanteeniin silloin, kun lapset ovat altistuneet yhden koronatartunnan ilmennyttyä tässä luokassa, työryhmää johtava perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd) sanoi medialle perjantaina.

Hallitus päätyi siis suosittamaan, että hankalassa koronatilanteessa koko luokka voitaisiin asettaa karanteeniin, jos yksikin oppilas antaa positiivisen koronanäytteen.

Kyseessä on hallituksen suositus. Päätöksen karanteenista tekee paikallinen tartuntatautiviranomainen.

Lue lisää: Lasten harrastukset tauolle, ravintolat kiinni kello 18 – katso, millaisista korona­toimista perjantaina päätettiin

Vantaa perusteli karanteenilinjaustaan resurssien kohdentamisella oikeisiin asioihin ja lasten oikeudella opiskeluun.

Kuten esimerkiksi Helsingissä, myös Vantaalla tartuntoja on niin paljon, että laajamittainen jäljitys on käytännössä hyödytöntä.

– Tartunnanjäljitykseen käytettävät resurssit ovat poissa muualta, ja terveydenhuollon resurssit tulee nykyisessä epidemiatilanteessa kohdentaa vaikeaa koronavirustautia sairastavien hoitoon ja muihin terveydenhuollon tärkeisiin toimintoihin, Vantaan Wilman kautta lähettämässä tiedotteessa sanotaan.

Kun koronavirusta liikkuu yhteiskunnassa paljon, tulee myös päiväkodeissa ja kouluissa jatkuvasti eteen tilanteita, joissa joku lapsista tai henkilökunnasta altistuu, Vantaa arvioi. Altistumisia tulee tiuhaan myös muualta arjesta.

– Täysi koronavirusrokotesarja suojaa hyvin vakavalta taudilta. Aikuisten ollessa kattavasti rokotettuja lasten koronavirustartuntoja ei ole mielekästä etsiä aktiivisesti eikä lasten oikeuksiin tule epidemian torjunnan nimissä puuttua.

Vantaa torjuu koronavirusta päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa kuten muitakin hengitystieviruksia ja lisäksi käytössä on korona-ajan erityistoimia. Käsiä pestään, huolehditaan yskimis- ja niistämishygieniasta, käytetään maskeja 3. luokalta asti, tuuletetaan tiloja tehostetusti ja vältetään eri ryhmien yhdistelemistä.

– Tärkeää on, että sairaana jäädään kotiin, tiedote muistuttaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?