Pikku­kunta repäisi – koululaisten korona­testaukset jo valmiina

Pikatestit ovat jo saapuneet ja testien jako aloitetaan kouluissa maanantaina Säkylässä.

Koronatestipakkaus kuvattuna 1.1.2022. Kyseessä on antigeenitesti, jollainen otetaan käyttöön Säkylässä.

9.1. 19:42

Kunnilla on erilaisia keinoja Suomen vaikean koronatilanteen parantamiseksi. Satakunnan maakunnassa sijaitseva Säkylän kunta jakaa nuorille kotipikatestit.

– Säkylässä päätettiin jo joulukuussa, että nuorille jaetaan antigeenipikatestejä, Säkylän ylilääkäri Kirsi Markula kertoo Ilta-Sanomille.

Hän kertoo, että päätös tehtiin siis jo ennen kuin omikronista oli tullut vallitseva virusmuunnos ja ennen koronatartuntojen huimaa kasvua.

– Taustalla oli se, että nuorten hakeutuminen testeihin ei ollut kovin vilkasta. Päätimme, että kunta hankkii antigeenitestit ja jakaa ne nuorille. Pikatestit ovat jo saapuneet ja testien jako aloitetaan kouluissa maanantaina. Testien jakaminen koettiin helpoimmaksi niin, että testit tilattiin kouluihin. Ensimmäiseksi ne jaetaan lukiolaisille ja yläkoululaisille. Heitä on Säkylässä yhteensä noin 300, hän kertoo.

Markula kertoo pikatestien määrästä sen, että kunnalla on niitä sen verran, että kunta voi ohjata yläasteen ja lukion oppilaat tekemään kaksikin testiä viikossa tammi-helmikuussa.

– Tilanne toki muuttuu, jos testiä päätetään jakaa myös alemmille asteille.

Markulalla oli kokemusta antigeenitesteistä jo Lapista.

– Ennen Säkylään tuloani olin töissä Posiolla, Lapissa ja siellä antigeenipikatestiin on luotettu jo reilun vuoden ajan. Eteläisemmässä Suomessa PCR-testi on edelleen käytetyin testimuoto, hän kertoo.

Säkylän kunnan ylilääkäri Kirsi Markula.

Markula kertoo, että ensimmäisen kerran testi tehdään koulussa opettajan johdolla.

– Sen jälkeen lukiolaiset ja yläkoululaiset tekevät testin kotona, hän kertoo.

Markula arvioi, että jos testit osoittautuvat toimiviksi ja edesauttavat lähikoulun toimintaa vähentäen koululaisten ja koulun henkilökunnan tartuntoja, niin hinta ei ole kunnalle kohtuuton.

Säkylä näyttää mallia muille kunnille. Pääministeri Sanna Marinin (sd) hallituksen koronaministeriryhmä suositti tällä viikolla, että koulujen ja oppilaitosten terveysturvallisuutta parannetaan vauhdittamalla lasten ja nuorten rokotuksia ja lisäämällä kotitestaamista.

Testausta suositellaan tehtäväksi kahdesti viikossa perusasteen ja toisen asteen oppilaille. Jos opetusryhmässä todetaan useita tartuntoja, ministeriryhmän mukaan testausta voidaan lisätä tartuntataudeista vastaavan lääkärin päätöksellä esimerkiksi 3–5 kertaan viikossa.

Lue lisää: Mitä eroa on karanteenilla ja eristyksellä? Näin toimit kussakin tilanteessa

Säkylä

+ Säkylän kunnan asukasluku 31.12.2020 on 6646 henkilöä.

+ Alle 15-vuotiaiden osuus, 12,9 %

+ 15-64-vuotiaiden osuus, 55,3 %

+ 65 vuotta täyttäneiden osuus, 31,8 %

+ Säkylän työttömyysprosentti on koko Satakunnan alhaisin ja se on 6,8% (08/2021).

Lähde: Säkylän kunta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?