Talven pakkas­ennätys rikki – etelässäkin pian ”jäätävän kylmää”

Eteläisessä Suomessa pakkashuippua odotellaan maanantai-iltana tai viimeistään tiistain vastaisena yönä.

8.1. 20:10

Talven pakkasennätys on mennyt rikki. Foreca kertoo, että Enontekiöllä lämpötila laski –35,7 asteeseen ja tämä on kuluneen talven kylmin lukema.

– Pakkasennätys mitattiin Enontekiön lentokentällä, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Nina Karusto kertoo Ilta-Sanomille.

Kylmä talvisää jatkuu suurimmassa osassa maata.

– Ensi viikon alku on kylmä koko Suomessa, hän sanoo.

Paljon riippuu pilvisyydestä, rikotaanko ennätys pian.

– Selkeillä paikoilla pakkanen voi kiristyä entisestään, Forecan päivystävä meteorologi Juha Föhr kertoo.

Alkuviikosta pakkanen kiristyy kaikkialla, kun korkeapaineen alue asettuu suoraan Suomen ylle. Kuitenkin jo tiistain kuluessa Suomessa alkaa taas lauhtuminen.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kertoo blogissaan, että eteläisessä Suomessa pakkashuippua odotellaan maanantai-iltana tai viimeistään tiistain vastaisena yönä.

– Näyttää siltä, että esimerkiksi Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa olisi edessä kuluneen talven hyytävin hetki. Tiistaiaamu puolestaan näyttää "jäätävän kylmältä" maan kaakkois- ja itäosassa, Mäntykannas sanoo.

Kun korkeapaineen keskus hetkellisesti valahtaa eteläisen Suomen ylle maanantai-illan aikana, tuulet tyyntyvät ja mikäli sää kunnolla selkenee, lämpötila laskee kuin lehmän häntä.

Pakkanen kiristyy yleisesti 15–25 asteen välille, paikoin pakkasta on lähemmäs 30 astetta. Tiistaiaamuna maan kaakkois- ja itäosasta voi löytyä yli 30 asteen pakkasia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?