THL ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä

THL ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä viiteen vuorokauteen. Nyt karanteenin ja eristyksen kesto on yleensä 10 päivää.

5.1.2022 17:42

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ehdottaa, että karanteenin ja eristyksen lyhentämistä tulisi harkita painottaen välitöntä ja täydellistä omaehtoista eristäytymistä viisi vuorokautta oireiden alusta. Ehdotus sisältyy THL:n sosiaali- ja terveysministeriölle antamaan lausuntoon.

THL ehdottaa karanteenin ja eristyksen lyhentämistä viiteen vuorokauteen. Nyt tartuntatautilääkärin määräämän karanteenin ja eristyksen kesto on yleensä 10 päivää.

THL perustelee ehdotustaan sillä, että monissa muissa maissa karanteenin ja eristyksen pituutta on lyhennetty.

THL perustelee kantaansa tarkemmin lausunnossaan.

– Yhdysvaltalaisen suosituksen (CDC) mukaan eristysaika voidaan lyhentää 5 vuorokauteen positiivisesta testituloksesta, jos tartunnan saanut on tätä ennen ollut jo ainakin vuorokauden kuumeeton. Oireettomilla koronapositiivisen testituloksen saaneilla eristyksen pituus on 5 vrk:ta, samoin karanteeni altistuneilla. Kaikille yllä mainituille ryhmille suositellaan lisäksi tarkkaa tiiviin ja laadukkaan maskin käyttöä seuraavan 5 vrk:n ajan. Iso-Britanniassa on arvioitu, että 7 vrk oireiden alusta eristys voidaan purkaa, kunhan päivinä 6 ja 7 on tehty kotitesti ja saatu negatiivinen tulos, THL:n lausunnossa todetaan.

– Testeillä on tarkoitus löytää vielä viikon kuluttua virusta tartuttavat henkilöt, joita Iso-Britanniassa arvioidaan olevan tässä vaiheessa vielä noin joka kahdeksas infektion saaneista. Rokottamattomien koronavirukselle altistuneiden karanteeneja ei Iso-Britanniassa olla lyhentämässä 10 vuorokaudesta, THL toteaa lausunnossaan.

Koronaviruksen omikronmuunnos leviää nopeammin ja on vaikeammin rajoitettavissa kuin deltamuunnos. Tartuttavuus on suurinta juuri oireiden alkaessa ja jo ennen oireiden alkua. Lisäksi omikronmuunnoksen kohdalla tartunnan saaneet paranevat aikaisempaa nopeammin, etenkin, jos he ovat saaneet useita rokoteannoksia.

– Nopea omatoiminen eristäytyminen on hyvin tehokas tapa välttää jatkotartuntoja, kun koronaan viittaavia oireita ilmenee. Lisäksi koronatestaus ja tartunnanjäljitys ovat monin paikoin hyvin kuormittuneita, joten virallisen tiedon saamisessa voi kestää useita päiviä, THL:n johtaja Mika Salminen kertoo laitoksen tiedotteessa.

THL arvioi, että tartunnanjäljitys on tehokkainta, kun tartuntoja on suhteellisen vähän. Tilanteessa, jossa testiin hakeutumisessa ja testiin pääsemisessä, tulosten saamisessa, jäljityssoitossa ja karanteenimääräyksissä kestää kokonaisuutena useita päiviä tai jopa yli viikon, jäljityksen tehokkuus jatkotartuntojen ehkäisyssä on matala.

– Näkemyksemme on, että testauksen ja jäljityksen kuormittuneisuuden sekä kokonaisvaikuttavuuden vuoksi voimavaroja tulisi nyt suunnata toisin, THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo lausunnon tiedotteessa.

Nykyisessä epidemiatilanteessa painopisteiden tulisi THL:n mukaan olla sairaalahoidon kapasiteetin kasvattamisessa, hoidon hyvässä toteutumisessa ja kolmansien rokotusten antamisessa. Kaikkien tartuntojen seuraamista ei täten priorisoitaisi, etenkään rokotettujen ja perusterveiden osalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?