15-vuotiaalle pojalle pitkä lista raskaita syytteitä – yritti tappaa, ryösti, pakotti nuolemaan kenkää ja kuvasi tekoja

Poikaa syytetään muun muassa tapon yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, ryöstöjen yrityksistä, törkeästä pahoinpitelystä ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Hän pakotti yhden uhrin nuolemaan tai pussaamaan kenkäänsä.

5.1. 12:18

15-vuotiasta poikaa syytetään useista rikoksista kuten tapon yrityksestä, törkeästä ryöstöstä, törkeästä pahoinpitelystä ja koulun alueella tehdystä pahoinpitelystä nuorena henkilönä.

Syytteen mukaan poika oli vantaalaisen koulun pihalla lyönyt 14-vuotiasta poikaa nyrkillä kasvoihin, potkaissut tätä polvella rintakehän ja vatsan seudulle ja lyönyt uudestaan nyrkillä kasvoihin niin, että 14-vuotias oli lyönnin seurauksena horjahtanut. Tämän jälkeen 15-vuotias poika oli syytteen mukaan vielä potkaissut uhria vatsaan kyljen lähelle niin, että uhri oli kaatunut maahan ja lyönyt päänsä.

Uhri menetti syytteen mukaan tajuntansa tai ainakin pökertyi. Hänelle aiheutui lievä aivotärähdys, turvotusta, haavauma ja kipua. Teko tapahtui syyskuussa 2020.

Sama poika yritti ryöstää toisen henkilön kanssa 15-vuotiaalta pojalta Nike Air Force -kengät Alppipuistossa lokakuussa 2020. Poika ei suostunut luovuttamaan kenkiään, jolloin häntä uhattiin kysymällä: ”haluuaako hän puukosta”. Poika kiipesi kiven päälle ja pakeni juosten paikalta poikien seuratessa häntä hetken.

Samanlaisen teon uhriksi joutui myös toinen 15-vuotias poika, jolla oli jalassaan samanmerkkiset kengät. Myös teoissa mukana ollutta 16-vuotiasta poikaa syytetään kahdesta nuorena henkilönä tehdystä ryöstön yrityksestä.

15-vuotiasta poikaa syytetään myös nuorena henkilönä tehdystä tapon yrityksestä, sillä hän löi syytteen mukaan toista paikalta poistumaan lähtenyttä poikaa kerran teräaseella ylhäältä alaspäin suuntautuneella voimakkaalla lyönnillä keskiselän alueelle. Uhrilla oli päällään t-paita, huppari ja reppu selässään. Teräase upposi vaatteiden ja repun läpi uhrin selkään ja ulottui lihakseen asti. Uhrille tuli 1,5 sentin haava ja vamma keuhkon alaosaan.

Teräasetta ei koskaan löydetty, sillä poika piilotti sen.

15-vuotiasta poikaa syytetään myös joulukuussa 2020 nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä Kaisaniemen puistossa. Poika uhkasi toisten henkilöiden kanssa tehdä väkivaltaa 14-vuotiaalle, ellei tämä pysähdy. Syytteen mukaan 15-vuotiaalla oli tuolloin kädessään viidakkoveitsi tai muu suurikokoinen veitsi.

Uhrin pysähdyttyä poika potkaisi syytteen mukaan uhria kasvoihin ja jatkoi potkimista päähän uhrin ollessa maassa. Uhrilta anastettiin olkalaukku ja lompakko, missä oli 50 euroa sekä ilotulitusraketteja noin 20 euron arvosta.

15-vuotiasta poikaa syytetään myös törkeästä kunnianloukkauksesta, sillä hän nimitteli ja solvasi uhria yhdessä toisen henkilön kanssa ja vaati veistä kädessään pitäen uhrin polvistumaan maahan ja nuolemaan tai pussaamaan 15-vuotiaan pojan kenkää.

Tilanne kuvattiin tallenteille, joista ainakin toinen on julkaistu Snapchatissä. Myös pahoinpitelyä kuvattiin tallenteelle. Tässä tilanteessa, kun uhri oli maassa polvillaan, poika potkaisi uhria päähän.

Ryöstämisen ja halventamisen jälkeen poika uhkasi viiltää 14-vuotiaan uhrin kurkun viidakkoveitsellä auki, mikäli tämä "vasikoi" tai kertoo poliisille. Uhkauksen esittäessään poika oli vielä näyttänyt kädellään kurkunleikkausliikettä omalla kaulallaan. Syyttäjä vaatii tästä teosta pojalle rangaistusta nuorena henkilönä tehdystä oikeudenkäynnissä kuultavan uhkaamisesta.

Poikaa syytetään myös sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapidosta.

Syyttäjä vaatii pojalle ehdotonta vankeutta. Helsingin käräjäoikeus jatkaa tapauksen käsittelyä vielä kaksi päivää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?